avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate refuza concediul de odihna?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate refuza concediul de odihna?

Bun gasit!
Vreau sa stiu daca mi se poate refuza o cerere de concediu si pe ce considerente? Daca vreau sa imi iau concediu in luna iulie la cate zile am dreptul proportional cu perioada lucrata de 6 luni ale acestui an? Eu initial m-am planificat pentru octombrie si decembrie. A intervenit ceva si doresc concediu in luna iulie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 17:22, 14 Noiembrie 2010
Angajatorul va poate refuza executarea CO mai ales daca exista o programare bine stabilita si care daca nu este respectata poate afecta productia respectiv vanzarile la dvs.
Opinia mea este ca angajatirul nu poate refuza aprobarea cererii de concediul, chiar daca este vorba de devansarea unei planificari prealabile a CO.
Angajatorul trebuia sa aprobe acordarea CO-ului, iar daca nu are cum sa va lase sa-l eectuati are la indemana posibilitatea rechemarii la munca pentru motive intemeiate, caz in care angajatul este obligat sa se prezinte la locul de munca.
Sunt doua acte distincte si nu poate fi vorba de un refuz, intrucat se incalca dispozitiile Codului muncii..
1. Daca motivul dvs. de a pleca in CO este mai "tare" decat motivul angajatorului de a nu va aproba CO atunci terbuie sa va aprobe.
2. Ma gandesc la un tratament balnear, la o nunta in familie, o deplasare urgenta in strainatate etc.
Angajatorul nu este obligat sa va aprobe CO in perioada dorita de dvs. Daca fiecare angaj ar solicita de azi pe maine CO activitaea acestuia ar fi perturbata, de aceea Codul Muncii vine si sublineza la ART. 143 – Programarea concediului de odihna
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat
Da, dar nici nu ii plateste atatia bani pentru a-si permite un concediu rezonabil.
Daca spre exemplu prinde o oferta de concediu in Dubai sau Miami pe bani putini si dovedeste acest lucru, cred ca ar avea ceva probleme angajatorul daca nu se va putea obtine ulterior un astfel de concediu decat la bani mult mai multi.
In mod normal ar trebui ca angajatorul sa plateasca diferenta de pret.Il priveaza pe om de un drept al sau.
Orice detaliu poate avea o insemnatate deosebita intr-un atare caz.
Nimic nu este batut in cuie.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Programare concediu de odihna ruxandra500 ruxandra500 In codul muncii ref la rpogramarea concediilor de odihna scrie: Programarea pentru concediu – ce prevede legea Codul Muncii stabileste ca efectuarea ... (vezi toată discuția)
Nu vor sa.mi dea concediu CMCatalin CMCatalin Buna ziua, Firma la lucrez nu vrea sa.mi mai dea concediu, tocmai s.a primit mail ca se va implementa un nou program bla bla si ca pana in ianuarie nimeni ... (vezi toată discuția)
Perioada concediului de odihna cris2d2 cris2d2 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca un angajat, care mai are dreptul la 11 zile de concediu de odihna pe anul 2013 (10 au fost deja acordate in septembrie ... (vezi toată discuția)