avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptia creditului
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptia creditului

Buna ziua,

Am discutat ieri cu cineva o situatie si e nevoie de niste minti luminate pentru a deslusi misterul.

Persoana are un credit la banca X luat in anul 2007. In anul 2010 banca l-a cesionat unei firme de recuperari creante pentru mici intarzieri la plata. A vandut creditul pe nimic unei alte firme. In 2012, acea firma a demarat impotriva debitorului executarea silita, obtinand incuviintarea de la instanta insa debitorul a contestat si procesul nu e incheiat. A solicitat prin contestatie sa se intoarca creditul inapoi la banca. Intrebarea este: in cazul in care i se admite contestatia la executare, datoria la banca nu e prescrisa?
Avocatii consultati au fost unii de parerea ca da, altii ca nu.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 22:05, 23 Ianuarie 2015
milika01

.va rog sa nu mai induceti in eroare oamenii..Contestatia la executare nu suspenda executarea silita
, daca nu sesizati diferenta dintre ce am scris eu si ce ati scris dvs...

Desi executarea poate fi suspendata cu o cerere de suspendare pe parcursul procesului de contestatie achitand o cautiune, nu vorbeam despre asta.


@victor, cititi si dvs mesajul initial.. cine a zis ca banca vrea sa il execute ?
Ce vrea omul de fapt, e sa se anuleze acel contract de cesiune, ca banii sa ii poata da la banca. Oricum, ramane de vazut ce va castiga si asta.. functie de ce a cerut.



Buna dimineata stimata doamna. Eu inteleg ca omul spune despre situatia in care creditul se intoarce la banca, adica banca redevine creditoarea lui, prin decizie judecatoreasca. Acum nu este. Nu spune nicaieri omul nostru ca vrea sa dea banii la banca. El intreaba daca creditul s-a prescris ori ba. De fapt, e ilogic sa spui ca creditul s-a prescris ci intreabrea corecta era daca s-a prescris dreptul bancii de a cere si obtine incuviintarea de executare silita odata ce ea a vandut. De fapt intrebarea cred ca era daca perioada in care creditul a fost vandut unei alte firme intrerupe sau nu prescriptia. Parerea mea este ca da. nimeni nu oprea banca sa execute DIRECT. Cesiunea inseamna vanzarea, deci renuntarea la dreptul de a executa ea insasi. Renuntarea, nu amanarea. Aici se pare ca nu avem acelasi punct de vedere. Mai asteptam opinii, subiect interesant.
Da, e vb de dreptul la actiune, insa desi nu e corect, cred ca toti intelegem despre ce e vb cand omul vb de prescriptia " creditului".
daca nu vrea sa dea banii bancii, sa aiba rate asa cum le-a avut, de ce nu invoca presciptia si gata, de ce cere sa i se " intoarca creditul la banca" ?
In opinia mea nu e prescris.Prescriptia e sanctiunea creditorului ca a stat in pasivitate fara sa incerce sa isi recupereze banii, nu se fac acte incepatoare de executare in dosar.
Stati sa vedem cum se termina contestatie si ce dispune instanta si in ce fel.

Da, vedem. Banca a cam profitat dupa urma situatiei, ea si-a curatat bilantul de creditul neperformant, a luat bani de la asigurari pe el si a mai luat si de la firma careia i-a vandut creanta. Cum sa mai aiba drept de executare daca ea a vandut chiar unei firme care cu asta se ocupa, cu recuperari de creante? Cand a vandut, gata, pa alti bani! A vandut...Adica nu mai are!
Da, nu mai are, de altfel firma de recuperari e cea care a cerut executarea, nicidecum banca. Chiar vorbim de lucruri diferite..

Alte discuții în legătură

Cesiune creante ; creanta e prescrisa sau nu ? tazuu tazuu Am luat in 02.09.2008 o linie de credit cu card bussines atasat , pe o perioada de un an . Am platit-o in mare parte dar din diverse motive n-am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea proprietarului unei creante din 3 in 3 ani, intrerupe prescrierea? georgetta9 georgetta9 In 1999 am luat o tzeapa de la un tip ce s-a prefacut ca vrea asociere pe firma, in fapt fiind camatar mascat. Din 2002, in urma unei hotarari, creanta a fost ... (vezi toată discuția)
Firma de executare silita insistenta Livica Livica Am un credit pe care trebuia sa-l platesc pana in 2007. Cand am avut banii ce mai trebuiau platiti am fost la respectiva banca dar mi s-a spus ca nu mai ... (vezi toată discuția)