avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit Prima Casa 2015 , Imobil 49.5m2 + 1/8 cota ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit Prima Casa 2015 , Imobil 49.5m2 + 1/8 cota parte din imobil 60m2

Buna seara.
Am o întrebare la care juriștii băncilor răspund diferit interpretând fiecare textul de lege.
Caz concret:
-Soția deține un imobil cu suprafața utila de 49.65 m2 dobândit prin vânzare-cumpărare, dar nu prin programul Prima Casa.
- soțul detine prin succesiune , in urma decesului tatălui o cota de 1/8 din imobilul parinților săi , ce are o suprafața utila ~60 m2, teoretic ~ 7.5m2 revenind partea lui.

Sunt juriști(ca pe consultanți ii depășește situația, fiind o speța specială) ai unor bănci care spun ca TEORETIC putem obține acest credit, dar de asemenea si juriști ai unor bănci ce spun ca se însumează suprafețele depășind astfel pragul de 50m2 sau ca deținem "mai mult" de o locuința si nu putem accesa acest credit.

Mai jos textul de lege
" la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 m2;"

As dori un punct de vedere avizat pentru a înțelege concret textul de lege .
Raspunsul negativ al unor bănci eu il traduc, ca si cum confortul mult prea mare dat de
-10m2 COTA dintr-un imobil in "China" dobandit in urma unei moșteniri
- 49.5 m2 in Romania
nu ne fac eligibili pentru un trai mai bun, pentru ca stam in 2 spații distanțate ce depășesc 50m2.... :))

Aviz TEORETIC pozitiv :
ING, BRD, UNICREDIT (dar nu s-au alocat fondurile :)). )

Aviz negativ : CEC, TRANSILVANIA
Va mulțumesc .
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:02, 21 Ianuarie 2015
De aplicat aplica unul si nu amandoi pt credit. Unul e titular, iar celalalt codebitor, ambii obligati in solidar in fata bancii.
Oricare ar aplica, ar depune cererea- se incadreaza in program, nu detine mai mult de 50 m singur sau impreuna cu alte persoane. Cei doi soti nu detin impreuna 60 m2 X-(
Textul ala si daca il iei romaneste , nu neaparat trebuie sa fii jurist, nu stiu ce ii depaseste...
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie credit prima casa Iryna_47462 Iryna_47462 Buna ziua! sunt in curs de derulare a unui credit prima casa si intampin probleme in legatura cu declaratia referitoare la proprietatea cu suprafata mai mica ... (vezi toată discuția)
Credit prima casa, chiar daca sotia detine o cota parte la apartament mihaionascu mihaionascu Buna ziua, Dupa cum spune si titlul doresc sa aflu daca este posibil ca sa fac un credit Prima Casa si sa achizitionez apartamentul pe care sotia detine o ... (vezi toată discuția)
Proprietate exclusiva? raptory2003 raptory2003 Buna ziua, Sunt in urmatoarea situatia: in urma decesului tatului meu, in urma succesiunii, mi-au revenit 3/8 parti dintr-un imobil. Conform Legii ... (vezi toată discuția)