avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj casa

Va rog, dati-mi niste sfaturi, cu privire la urmatoarea situatie: detin in coproprietate (mai sunt inca 3 proprietari) o casa in Bucuresti (eu detin 50%). Partajul nu este facut. Acum, as dori sa fac partajul, dar nu stiu cat m-ar costa (aici am nevoie de niste pareri) si apoi, eu as vrea sa vand partea mea. Pot sa o vand, dupa partaj, fara acordul celorlalti trei, nu?
Exista vreo posibilitate sa ii oblig pe ceilalti trei sa vanda casa (banii luati ar fi in suma mai mare si s-ar imparti in functie de procentele detinute)?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mariana D. , Avocat 11:46, 10 Iunie 2009
Din ceea ce ati relatat dvs. detineti cota majoritara din imobil. Partajul se poate face si prin buna intelgere, prin act notarial, sau prin instanta. Daca imobilul este comod partajabil in natura, atunci se poate atribui fiecarui coproprietar o parte fizica din acesta corespunzatoare cotei de proprietate. Daca insa imobilul nu este partajabil in natura ( adica nu se pot constitui 4 loturi, care sa corespunda cotelor de proprietate, atunci modalitatea de partaj poate fi atribuirea intregului imobil catre unul dintre coproprietari cu obligatia acestuia de a plati sulta celorlalti. Daca nici unul dintre ocproporietari nu doreste atribuirea in natura a imobilului, instanta poate dispune vinzarea acestuia, urmind ca pretul sa fie distribuit intre parti raportat la cotele detinute. La cealalta intrebare, raspunsul este afirmativ, dvs. putei vinde chiar in prezent cota dvs. indiviza, urmind ca partajul sa-l faca cumparatorul , dar dupa efectuarea partajului nu mai aveti nici o obligatie de obtine acordul ceorlalti, deoarece veti deveni fiecare proprietari exclusiv pe o parte ( sau unul pe intreg) din imobil. Modalitatea concreata de partaj trebuie sa o stabiliti dvs, poate ca ajungeti la un consens toti coproprietarii si nu mai e nevoie sa apelati la instanta.
Dumneavoastra spuneti ca detineti 50% din acel imobil...dar in ce baza?
Daca il detineti in baza unui certificat de mostenitor sau al altui act din care rezulta clar cota dumneavoastra de 50% nu se mai vorbeste de un partaj , ci de iesirea din indiviziune.
ar fi bine sa solicitati iesirea din indiviziune si sa solicitati atribuirea intregului imobil cu obligarea dvs la sulta corespunzatoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna Ziua, Va rog tare mult sa ma ajutati si pe mine sa ma lamuresc in urmatoarea speta. In urma succesiunii dezbatuta pe cale judecatoreasca, mama mea, ... (vezi toată discuția)
Daca parintele vinde partea din mostenire unui copil,celalalt copil..... catalin. catalin. Buna seara, Dupa decesul tatalui am ramas trei mostenitori pe un apatament. Mama , eu si sora mea. Am inteles ca eu detin 3/16, sora mea 3/16, iar mama mea ... (vezi toată discuția)
Vanzare proprietate raluca-e raluca-e Buna ziua, daca eu detin 3/4 dintr-un imobil, si o alta persoana detine restul de 1/4 , legal, persoana care detine 1/4 poate sa vanda partea ei? sau are ... (vezi toată discuția)