avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG primii pasi
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG primii pasi

Buna ziua,
sunt presedintele unui ONG din septembrie anul trecut.
Am citit mai multe post-uri aici pe forumul ONG, m-au ajutat sa inteleg mai bine fenomenul.

1.Pe anul 2014 nu am inregistrat activitati, doar o factura la un hipermarket (cumparaturi pentru un eveniment caritabil de Craciun). Am citit aici pe forum ca pentru pachetele oferite de Craciun ar fi trebuit sa incheiem proces verbal, iar beneficiarii sa il semneze. Nu am facut acest lucru.Este o problema? Sau acum se mai poate face ceva?

2. Am inteles ca pentru donatiile primite direct in contul bancar nu se ofera chitanta. Este corect?

3. Am citit ca trebuie sa depunem situatia financiara anuala in termen de 120 zile de la incheierea anului. Acest lucru va fi realizat de catre un contabil membru ceccar, cu care va trebui inchieiat un contract de prestari servicii. Este corect?

4. Cum se inregistreaza o donatie facuta in tichete de masa? De exemplu pentru evenimentul mentionat la punctul 1.

Mai sunt si alte aspecte importante in ceea ce priveste activitatea corecta al unui ONG?

Va multumesc si felicitari pentru forum!

Cel mai recent răspuns: sorin110 , utilizator 13:16, 22 Ianuarie 2015
1. Va inregistrati in contabilitate cu valoarea facturii (factura+nir) si apoi la data procesului verbal scoateti din evidenta contabila acele produse oferite persoanelor cu probleme sociale. Cu acel proces verbal care contine si tabelul cu datele de identificare ale persoanelor si semnaturile dovediti ca bunurile au ajuns acolo unde trebuie.,
2. Da.
3. Da. Pentru ca presupun ca nu aveti o activitate asa complicata ca sa necesite sa aveti un contract permanent cu un contabil (si nuci nu aveti destui bani sa-l platiti) si atunci il platiti doar pentru cateva ore cat ii trebuie sa va intocmesca bilantul (toate hartiile si cd-ul) si dumneavoastra doar mergeti si il depuneti la finante. Ramane ca dumneavoastra sa aveti intocmita balanta la 31 decembrie 2014 pe care sa i-o dati contabilului si dupa ea, el va face bilantul.

1. Înregistrarea veniturilor din donaţii in numerar primite sau din direcţionarea de către persoane fizice a cotei de 2% din impozit

5121 sau 5311 = 7331 Veniuri din donaţii

2. Înregistrarea veniturilor din sume primite cu titlu de sponsorizare

5121 sau 5311 = 7332 Veniuri din sumele sau bunurile primite prin sponsorizare

3. Acordarea de catre ONG de sponsorizări in numerar

6582 = 5121 sau 5311

4. Acordarea de catre ONG de sponsorizări in produse

6582 = 302

Veti depune declaratia 101 pana la 31 martie 2015 chiar si cu zero.
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare bani din sponsorizari la un ong Alis07 Alis07 Buna ziua.Va rog sa imi spuneti ce implicatii fiscale sunt pentru ong si cum se inregistreaza contabil o suma de bani primita printr-un contract de ... (vezi toată discuția)
Putin ajutor contabilitate asociatie non-profit ContSters161538 ContSters161538 INFORMATII DESPRE ASOCIATIA NON PROFIT -asociatia nu are angajati -nu are activitate economica -cod caen 9499 SCOPUL ASOCIATIEI -strangerea de fonduri ... (vezi toată discuția)
Contabilitate asociatie nonprofit adinageorgeta adinageorgeta Buna ziua! Am nevoie de putin ajutor in tinerea contabilitatii unei asociatii non profit, fara activitate economica,fara tva. Asociatia are drept scop ... (vezi toată discuția)