avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Martor..autoincriminarea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Martor..autoincriminarea

Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din acelasi dosar in care am fost condamnat. Am fost faptas la acel act material cu inca o persoana care era neindentificata la data respectiva iar acum dupa un an a fost identificata..iar eu cica trebuie sa depun marturie acum impotriva acelei persoane(complicele cum ar veni). Dar intrebarea mea este:daca o sa depun marturie acum nu o sa ma autoincriminez si automat sa fiu condamnat din nou? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:45, 21 Iulie 2016
Dar dacă martorul nu dă declarație și este acuzat de mărturie mincinoasă atunci cum își va putea retrage mărturia, în condițiile cauzei de nepedepsire prevăzută de art. 273, alin 3 Cod Penal, dacă martorul nu a dat nici o declaratie?
Ce greutate are urmatoarea asertiune dintr/o hotarare ICCJ în ceea ce priveste posibilitatea ca martorul sa refuze sa dea declaratie?
Astfel, conform dispoziţiilor legale enunţate, va fi calificată drept mărturie mincinoasă relatarea eronată, necorespunzătoare realităţii a unor împrejurări în legătură cu cauza sau tăcerea care se opune clarificării unor împrejurări esenţiale despre care martorul este întrebat şi pe care le cunoaşte, în timp ce refuzul expres de a da mărturie sau de a răspunde (după ce persoana a acceptat să depună ca martor) nu poate primi calificarea de mărturie mincinoasă. Raţiunea pentru care cele două tipuri de refuz nu sunt încadrate ca fiind mărturii mincinoase este aceea că, fiind exprimate clar, nu induc în eroare organele judiciare, ci le avertizează de la început că trebuie să administreze alte probe pentru a afla ceea ce martorul refuză să spună.
[ link extern ]
Art. 119, alin. 2 CPP spune că martorul este întrebat daca este membru de familie sau fost sot al suspectului. Dacă martorului nu i se spune cine este suspectul nu i se încalcă dreptul de refuz al mărturiei (art. 117)?
E interesant ce ziceti.
Si aveti dreptate dupa parerea mea.

Se poate insa intampla ca ei sa caute suspectul si in cadrul audierii sa nu aiba suspect si de abia sa caute sa il identifice.
Mai este si calitatea de suspect care in mod total aiurea s-a inserat in noul cod ( generand si confuzie in acelasi timp) si probabil la aceea va referiti.Daca exista o persoana cu calitatea de suspect in sensul codului atunci aveti dreptul de a va prevala de refuzul de a da declaratie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pentru a ma autoincrimina utilizator35354 utilizator35354 Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pt. a ma autoincrimina? Speta: X este prins de catre Politie ca vindea droguri. X incepe sa-i dea in gat ... (vezi toată discuția)
Reclamat si audiat ca martor! Warmachine Warmachine Buna ziua! Am o cunostinta care a fost reclamat de un vecin ca i-a distrus un gard. Organele de politie l-au chemat pe reclamat si l-au audiat in calitate de ... (vezi toată discuția)
Declaratiile suspectului in calitate de martor, raspunderea pentru marturie mincinoasa eusaisapte eusaisapte Daca unui suspect i s-a luat declaratie in calitate de martor, raspunde pentru savarsirea Marturiei mincinoase? Am observat ca suspectului i s-au luat ... (vezi toată discuția)