avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu 75%
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu 75%

buna ziua. lucrez la o sucursala a unei societati si ieri 09.06.2009 s-a primit o decizie pe fax emisa da catre directorul general ca pentru luna mai 2009 vom primi 75% din salarii (tot personalul sucursalei), deoarece au fost cheltuieli mai mari decat productie. este legal???? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:56, 10 Iunie 2009
nu este legal daca nu are acceptul salariatilor (prin semnaturi)
poate fara acceptul salariatilor doar la suspendarea activitati i(somaj tehnic), in acest caz trebuia sa primiti o instiintare
Pentru munca depusa in luna mai trebuie sa vi se acorde minim salariu negociat.
Ceea ce face angajatorul este ilegal. Aceasta reducere a salariului fara acordul salariatului se traduce printr-o retinere salariala. Iar legea prevede ca orice retinere se face numai in baza unei hotarari definitive si irevocabile sau sa existe acordul expres al salariatului.
Puteti sesiza ITM-ul, dar si instanta de judecata ....
1. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.43. (1) Angajatorul va asigura conditiile necesare realizarii de catre fiecare salariat a sarcinilor ce ii revin, in cadrul programului zilnic de munca stabilit.
(2) In situatia in care angajatorul nu poate asigura pe durata zilei de lucru, partial sau total, conditiile necesare realizarii sarcinilor de serviciu, el este obligat sa plateasca salariatilor salariul de baza pentru timpul cat lucrul a fost intrerupt.
(3) In cazuri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost intrerupta, salariatii vor primi 75% din salariul de baza individual avut, cu conditia ca incetarea lucrului sa nu se fi produs din vina lor si daca in tot acest timp au ramas la dispozitia unitatii. Prin negocieri la nivelul unitatii sau institutiei se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a ramane la dispozitia unitatii, prezenti in incinta unitatii in asteptarea reluarii activitatii sau la domiciliu, de unde sa poata fi convocati de unitate.
(4) In cazurile prevazute la alin. 3, salariatii beneficiaza si de celelalte drepturi prevazute de lege pentru astfel de situatii.
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

2. Codul muncii spune si el:
Art. 164. - (1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
3. Colega mea v-a sfatuit bine: instanta de judecata. Va adresati Tribunalului din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Ce consecinte legale(repercursiuni) poate avea o societate , daca in perioada intreruperii temporare de 3 luni, salariatii opteaza benevol sa vina la serviciu pentru rezolvarea problemelor curente?
1. Daca salariatii vin benevol (munca voluntara!) nu e nici o problema.
2. Doamne fereste, de un accident de munca! Atunci e mai urata treaba - cine i-a chemat, pentru ce ... ?!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concedii fara plata stabilite prin aga niki27 niki27 Se poate ca si angajator sa satbilesc prin AGA reducerea timpului de munca la 3 zile pe saptamana iar 2 zile salariatii sa fie in concediu fara plata (din ... (vezi toată discuția)
Conventie absolvent dbiancaiuliana dbiancaiuliana sunt angajata conventie pentru absolventi de studii superioare si vreau sa stiu daca sefa mea ma poate da in concediu fara plata dupa bunul ei plac fara ... (vezi toată discuția)
Situatii exceptionale cand activitatea este intrerupta sweet_lorry sweet_lorry Buna ziua, Am o nelamurire survenita in urma unui incident la locul de munca, situatie care ma intriga. Se da articolul 43 din contractul colectiv de ... (vezi toată discuția)