Art 256.
(1) Ocuparea in intregime sau in parte, prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia, se pedepseste cu inchisoare de la 1-5 ani sau amenda.
Acuma, Udroiu spune ca pentru a exista infractiunea asta, trebuie a fi retinute 2 chestii
1) ocuparea fara drept -> adica fara un titlu, deci nelegal
2) prin amenintari sau violente, desfiintarea , mutarea semnelor de hotar etc.
De aici rezulta ca obiectul material este : a) un bun imobil si b) corpul persoanei impotriva caruia au fost exercitate violentele.
Acum ce mai zice el in continuare , citez :
" NCP nu mai incrimineaza tulburarea de posesie pura si simpla, daca ocuparea imobilului NU s-a produs prin violente sau prin amenintari (..) ; aceasta fapta constituie un litigiu civil ce poate fi rezolvat pe calea actiunii posesorii. "
Deci ce am inteles eu :
Singura varianra pt a putea fi retinuta infractiunea asta este : fara un titlu legal si prin amenintari sau violente.
Cu alte cuvinte, eu daca am un imobil undeva la 100km de oras langa o padure ceva si intra nea ciobanu cu miorita in el, nu este infractiune, eu nu pot sa-l scot afara decat daca am o hotarare judecatoreasca definitiva de la instanta.
Sau, daca eu am o casa in care nu locuiesc (deci doar casa) si terenul este al altuia, ala bine mersi poate intra in casa mea si sta acolo pana ma trezesc eu sa-l dau afara #-o.
Asa este sau am inteles eu pe dos ?
Daca nu am postat unde trebuie, rog un moderator sa mute topicul, initial am vrut sa postez in sectiunea : Drept penal, probleme serioase cu dreptul
cititi si infractiunea violare de domiciliu 224 noul cod penal
Ok de acord, dar nu are nicio legatura.
Violare de domiciliu = imobil unde o persoana locuieste deci isi desfasoara viata privata. Astfel intrarea fara consimtamant sau refuzul de a iesi la cererea expresa este infractiune.
Tulburarea de posesie = bun imobil nelocuit, deci nimeni nu isi desfasoara viata privata acolo.