avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pensie in alta tara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pensie in alta tara

Buna ziua. Am 2 intrebari:
1.Cineva care beneficiaza aici de pensie, prin plecarea in alt stat, i se echivaleaza pensia acolo? Ce trebuie sa faca sau ce dovezi sa aduca? Unde se poate adresa?
2.Anii lucrati in tara, respectiv aici, se pot echivala in vreun fel in afara... de exemplu aici esti profesor, pleci in x tara, acolo lucrezi altceva, de pilda. Anii lucrati aici, ca profesor, se recunosc in vreun fel acolo?
Cel mai recent răspuns: ContSters89182 , utilizator 13:31, 11 Iunie 2009
Multumesc pentru raspunsuri. Foarte rapizi si la obiect cu raspunsuri si ma bucur ca am gasit adevarati profesionisti pe acest forum, care pot da sfaturi pertinente in caz de nevoie.
Da, pensie din sistem public, mama verisoarei mele vrea sa plece cu ea intr-un stat UE si nu stie daca acolo va mai primi pensie, aici a muncit 37 de ani, primeste pensie si vrea sa stie ce se intimpla acolo cu pensia ei.
Multumesc , o sa-i spun.
Referitor la verisoara mea, aici a fost profesor...acolo- Austria- daca reuseste sa profeseze, vechimea de aici se recunoaste, nu?
Sper sa nu fi intrebat ceva aiurea..:(
In legatura cu prima problema, puteti studia aici care este cadrul legislativ in ceea ce priveste "exportul pensiei":
[ link extern ]
Formularul pe care trebuie sa il completeze beneficiarul este acesta:
[ link extern ]
Iar certificatul de viata este acesta:
[ link extern ]

In ceea ce priveste recunoasterea vechimii in profesie, nu stiu sa va spun care sunt conditiile specifice Austriei, insa ca si stagiu in munca pentru obtinerea prestatiilor sociale, acesta este recunoscut cu siguranta in UE.
Multumesc frumos. O zi frumoasa.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum dovedesc ca actele de vechime din spania sunt valabile in ro?? Shahshsh Shahshsh Buna ziua am lucrat in spania si m-am intors in tara si vreau sa ma angajez dar vechimea nu imi este recunoscută cu toate că am adus vida laboral cu toti ... (vezi toată discuția)
Transferul drepturilor de asigurari sociale in hu godspeed godspeed Un cuplu de medici ( actualmente in varsta de 50 ani)din RO emigreaza in Ungaria dupa un stagiu de cotizare de 7 ani in sistemul pe pensii RO. Obtin cetatenia ... (vezi toată discuția)
Pensie Floricica55 Floricica55 Buna ziua! as dori sa stiu daca perioada lucrata intr-o alta tara din UE cu contract de munca se ia in calcul pentru vechimea in cimpul muncii in Romania la ... (vezi toată discuția)