avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită blocare cont bancar personal
Discuție deschisă în Executare silită

blocare cont bancar personal

Buna ziua,

In 2010 a trebuit sa plec din Bucuresti la Bacau, mi-am luat o rovinieta pentru o zi, am avut o problema cu masina si expirarea rovinietei s-a produs in timp ce ma aflam aproape de Urziceni, la intoarcere spre Bucuresti. Un politist m-a oprit pentru control, a vrut sa imi ridice talonul pentru rovinieta, am incercat sa-l rog sa imi dea doar amenda fara ridicare talon, dar domnul s-a enervat si a spus ca am incercat sa obstructionez justitia si mi-a dat 2000 de lei (48 ore). Drept urmare am refuzat sa semnez procesul-verbal. Am actionat Politia Urziceni in justitie, procesul s-a incheiat dupa 8 luni, am castigat. Astazi, 26 ian 2015 mi-a fost blocat contul de salariu de catre banca pentru ca am acea amenda neplatita plus inca doua amenzi de centura din 2014. In primul rand stiu ca legal ar putea sa imi opreasca doar 1/3 maxim 1/2 din salariu, in al doilea rand mi s-a transmis ca mi-a fost emis un act administrativ fiscal in 2014 pentru neplata amenzii, dar eu nu am fost instiintata nici postal nici electronic. Amenda de 2000 lei teoretic nu exista, castigand procesul, totusi nu mi se permite retragerea macar a restului din salariu. Cele doua amenzi vreau sa le platesc, dar pe cea mare de 2000 nu, avand in vedere ca in instanta s-a constatat ca nu sunt vinovata. Cum as putea proceda? Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:14, 27 Ianuarie 2015
formulati in termen contestatie la executare

Contestaţia la executare
Obiectul contestaţiei

Art. 711. - (1) Împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare. De asemenea, se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii.
(2) Dacă nu s-a utilizat procedura prevăzută la art. 443, se poate face contestaţie şi în cazul în care sunt necesare lămuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu.
(3) De asemenea, după începerea executării silite, cei interesaţi sau vătămaţi pot cere, pe calea contestaţiei la executare, şi anularea încheierii prin care s-a admis cererea de încuviinţare a executării silite, dacă a fost dată fără îndeplinirea condiţiilor legale.
(4) Împărţirea bunurilor proprietate comună pe cote-părţi sau în devălmăşie poate fi hotărâtă, la cererea părţii interesate, şi în cadrul judecării contestaţiei la executare.
Condiţii de admisibilitate

Art. 712. - (1) Dacă executarea silită se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti sau arbitrale, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestaţie motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune în cursul judecăţii în primă instanţă sau într-o cale de atac ce i-a fost deschisă.
(2) În cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală specifică pentru desfiinţarea lui.
(3) Nu se poate face o nouă contestaţie de către aceeaşi parte pentru motive care au existat la data primei contestaţii. Cu toate acestea, contestatorul îşi poate modifica cererea iniţială adăugând motive noi de contestaţie dacă, în privinţa acestora din urmă, este respectat termenul de exercitare a contestaţiei la executare.
(4) Creditorii neurmăritori au dreptul de a interveni în executarea efectuată de alţi creditori, pentru a lua parte la executare sau la distribuirea sumelor obţinute din urmărirea silită a bunurilor debitorului.
(5) În cazul procedurii urmăririi silite mobiliare sau imobiliare ori a predării silite a bunului imobil sau mobil, contestaţia la executare poate fi introdusă şi de o terţă persoană, însă numai dacă aceasta pretinde un drept de proprietate ori un alt drept real cu privire la bunul respectiv.
Instanţa competentă

Art. 713. - (1) Contestaţia se introduce la instanţa de executare.
(2) În cazul urmăririi silite prin poprire, dacă domiciliul sau sediul debitorului se află în circumscripţia altei curţi de apel decât cea în care se află instanţa de executare, contestaţia se poate introduce şi la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are domiciliul sau sediul debitorul. În cazul urmăririi silite a imobilelor, al urmăririi silite a fructelor şi a veniturilor generale ale imobilelor, precum şi în cazul predării silite a bunurilor imobile, dacă imobilul se află în circumscripţia altei curţi de apel decât cea în care se află instanţa de executare, contestaţia se poate introduce şi la judecătoria de la locul situării imobilului.
(3) Contestaţia privind lămurirea înţelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu se introduce la instanţa care a pronunţat hotărârea ce se execută. Dacă o asemenea contestaţie vizează un titlu executoriu ce nu emană de la un organ de jurisdicţie, competenţa de soluţionare aparţine instanţei de executare.
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
MYRA CIMPEAN , Avocat
Ati incercat sa mergeti sa rezolvati problema la organul fiscal ? Ei pot ridica poprirea cu o simpla cerere. Mergeti si achitati amneda ce-o datorati si impreuna cu hotararea din cere reiese ca s-a anulat pv-ul ala cu cei 2000 amenda, mergeti la administratia fiscala de care apartineti.
Multumesc pentru raspunsuri.
Mi s-a transmis ca trebuie sa achit toata suma si abia apoi sa vin cu pv-ul ca sa imi fie restituita...Sau sa atac decizia de executare silita in instanta. Oricum ar fi, pentru ambele cai am nevoie de bani, dar singurii bani de care dispun sunt cei din salariu...care in momentul de fata sunt blocati in cont. Am inteles ca organul fiscal are posibilitatea de a bloca un cont, dar nu poate opri decat 1/3 din salariu, conform art 143 din codul civil, daca nu ma insel. Si as mai avea o intrebare, daca se poate, emiterea de catre primarie a actului administrativ fiscal echivaleaza cu inceperea executarii silite? Nu ar fi trebuit sa primesc o notificare, somatie care sa ma avertizeze ca daca nu platesc in termen de x zile, se va demara procesul de executare?
Inca o intrebare, in OG 2/2001, actualizata 2014, art 13, alin. 1, se spune Articolul 13
(1)Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei . Puteti sa imi spuneti concret la ce anume se refera? Multumesc anticipat!
Nu mereu se intocmeste pv-ul pe loc, agentul constatator are la dispozitie 6 luni pt a-l intocmi. Ca ex treceti acum prin dreptul camerelor fara rovinieta, nu scrie nimeni instant pv-ul de contraventie, au la dispozitie 6 luni si apoi inca o luna pt a vi-l comunica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare bogisofia bogisofia Buna seara, Ma puteti ajuta va rog frumos cu un model de contestatie la executare impotriva unui titlu executoriu. Mentionez faptul ca doresc sa formulez ... (vezi toată discuția)
Sistare poprire Unsimpluom Unsimpluom Bună ziua! Mi s-a instituit poprire pe 2 conturi. Am acceptat plata de la o bancă și s-a efectuat plata popririi a doua zi. Problema este că poprirea ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare ContSters79057 ContSters79057 Care este instanta competenta sa solutioneze o contestatie la executare (suma de executat 65.000E), Judecatoria sau Tribunalul? Unde se va judeca: - la ... (vezi toată discuția)