avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de imprumut intre persoane fizice cu termen ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de imprumut intre persoane fizice cu termen prelungit de o greseala de tehnoredactare

O alta speta spre dezbatere, o opinie autorizata este binevenita,
orientativ, nu consiliere pro bono!
Multumiri anticipate tuturor!

O persoana fizica imprumuta altei persoane 100 unitati monetare. Intelegerea partilor este ferma: timp de restituire trei ani.
Initial, imprumutatorul a cerut restituirea in rate anuale egale.
Ulterior, la intalnirea partilor la notar, imprumutatul insista foarte mult sa achite rate lunare egale. Imprumutatorul accepta. Notarul, partinitor si cunostinta a imprumutatului a trimis pe adresa de email a imprumutatorului draftul de contract, cu varianta rate anuale egale.
La notariat, in urma dezbaterilor verbale, termenul de trei ani, fiind CLAR, urma sa se modifice contractul din:
-rate anuale egale
-in rate lunare egale!
Notarul emite documentul. Partile il citesc, pe fondul multor discutii contradictorii. Notarul nu citeste documetul partilor, nu explica modificarea. Partile semeaza actul notarial.

La momentul primei rate, imprumutatorul constata ca in loc de 100/12/3 = rata lunara, primeste in cont o patrime din suma datorata de imprumutat.
Il contacteaza pe imprumutat. Acesta refuza sa comenteze, facand aluzie la contract, asa este contractul. Da. S-a strecurat o omisiune neobservata de imprumutator, cand? cat, lunar? Notarul trebuia sa stie, a ignorat elementareale criterii ale unui imprumut.

Legea notarilor publici, codul deontologic sunt precise si clare, nepartinirea cu partile. explicarea documentului si mute altele!
Imprumutatorul contacteaza notarul si ii semnaleaza eroarea,
Notarul nu a mentionat in contract cand? se restituie imprumutul sau cuantumul fiecarei rate.
Notarul recunoaste ca a gresit documentul, in favoarea imprumutatului!

Care sunt solutiile de a remedia o greseala notariala?!

Imprumutatorul nu vrea sa se indrepte impotriva notariatului, pentru ca notarul a recuoscut!
Notariatul, notarul ar fi sanctionat cu o mustrare scrisa de forul superior, probabil!

Codul civil la Sectiunea a 3-a. Imprumutul de consumatie, art.2162, alin (1) prevede: \"daca nu a fost convenit un termen de restituire, acesta va fi stabilit de instanta, (...)\"

IMPRUMUTATORUL nu vrea stabilirea termenului de catre INSTANTA, ci, datorita conjuncturii, santajului si inselatoriei pusa la cale, premeditata, sau numai greseala, CI SOLICITA ANULAREA CONTRACTULUI!

Speta este de natura penala 244 NCP-inselaciune, 297 NCP-abuz in serviciu, 298 NCP-neglijenta in serviciu, pentru notar (chiar daca a recunoscut fapta) ?

Imprumutatul a venit cu propunerea sa restituie suma in 10 ani, in conditiile in care el vireaza sume ce duc la restituirea in 13 ani, imprumutul fiindu-i acordat, cu buna credinta, pt 3 ani!

Imprumutul se prescrie oricum, in 3 ani, deci pe trei ani ii fusese acordat.

Calea legala de recuparate de catre imprumutator a sumei acordate, cu buna credinta imprumutatului, pt trei ani, cu martori circa opt persoane, cu afirmatia lui la noratiat, ca termentul in intelegere a fost clar, dar el nu vrea sa-i mai restituie, profitand de eroarea notarului, sau, poate, de intelegerea cu notarul, poate fi:
-Un dosar penal, dar si cu latura civila?
-Un dosar civil?
-Daune interese se pot mentiona?
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
gi-jane2 a scris:

lasati draftul, conteaza ce a autentificat notarul, nu puteti declara scadent anticipat creditul daca omul respecta ce ati semnbat amandou.
De draft va puteti folosi eventual in procesul de anulare.


Va multumesc!
Cele doua persoane fizice, au semnat, din neatentia lor dar si \\"prin abilitatea, sau eroarea notarului\\" un contract eronat. In contract apare: suma imprumutata si mentiunea, rate lunare egale. Atat.
Omul, imprumutatul care plateste, ramburseaza in 13 ani datoria.
Tot atat de bine putea achita, spre exemplu: 5 lei pe luna si rambursa in 140 ani :( intreaga suma, fara dobanda :)...
Despre ce vorbim: 13 ani, 10 ani, 140 ani : (...in loc de 3 ani, doar pentru ca asa vrea imprumutatul, pt ca s-a gresit un document, culmea, de catre un notar public?

Da, orice dovada scrisa, orice martor invocat, pot ajuta la anularea contractului, in proces.
Buna credinta indeamna pe imprumutator, sa tina cont de toate caile, amiabile, apoi proces!
In Instanta, cred, se tine cont si de clementa acordata unei situatii, de parti, medierea, apoi Judecarea cauzei!
Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
Nu inteleg de ce imprumutatorul nu doreste stabilirea termenului de catre instanta. Totusi, ulterior intrebati de 3 actiuni exclusiv in instanta.
Nu vad partea penala a chestiunii, poate nu am citit foarte bine modul in care s-a semnat actul.

Despre culpa notarului: nu spun ca e alb ca lacrima, dar nici negru cum il zugraviti. Orice om e supus greselii, dar de aici pana la o culpa profesionala e putina cale... el scrie actul (nu personal, sigur) si acolo poate rata vreo 2 de zero din suma si se trezea imprumutatorul ca in loc de 1000000 de lei a dat imprumut, pe hartie... 10000 de lei... ce facea?
Notarul e dator sa intrebe partile daca au citit si inteles actul; ca ele l-au citit dar n-au fost atente sau ca le-a scapat suma din vedere sau termenul... sau chiar titlul contractului... care putea fi de donatie si nu de imrumut... asta nu e vina lui.
Cu atat mai mult cu cat au fost controverse intre cele doua parti, deci neincredere, trebuia atentie.
Imprumutatorul isi putea angaja avocat sau contacta un notar ales de el, in toate cazurile costurile legate de contract fiind suportate de catre imrpumutat (ca regula).

Trecand peste ideea ca nu vad probleme la notar si ca ma indoiesc de faptul ca notarul a spus ca a gresit intentionat in favoarea unei parti... raportat la contract nu stim daca e gratuit sau cu dobanda, care e scopul lui, care e situatia economica a partilor... conteaza enorm intr-o cauza civila ca sa vedem ce anume se poate obtine in instanta. Daca s-a luat imprumut pentru cumparare locuinta... neplacut. De exemplu, dar pot fi variate situatiile.
Parerea mea e ca imprumutatorul sa mearga la un avocat sa notifice cealalta parte pentru o intelegere si, in functie de atitudinea acesteia sa decida ce masuri ia. Cu posibilitate de a merge pe calea penala sau civila... deschis in functie de atitudinea partii celelalte.
AVLIL a scris:

Nu inteleg de ce imprumutatorul nu doreste stabilirea termenului de catre instanta.

Parerea mea e ca imprumutatorul sa mearga la un avocat sa notifice cealalta parte pentru o intelegere si, in functie de atitudinea acesteia sa decida ce masuri ia. Cu posibilitate de a merge pe calea penala sau civila... deschis in functie de atitudinea partii celelalte.

Va multumesc pt raspuns!

O alta parerea a unui specialist, avocat de profesie, spune ""inainte sa se implineasca cei 3 ani, face cerere in instanta sa-si recupereze restul imprumutului acordat""Avokitten!

Am citit si opinia dumneavoastra. Imprumutatorul a trimis adrese sesizand: notarul si imprumutatul de eroare. Notarul a citat partile. Partea imprumutata a venit cu propunerea ca restituie in 10 ani. S-a incheiat o certificare a prezentei partilor la citare. Nu s-au inteles partile, una cerand termen de 3 ani-imprumutatorul, celalalt tinandu-si parerea lui, doar restituire in 10ani. Nu s-a rezolvat nimic, amiabil. Justitia, tinanad cont de toate aspectele va decide. Sunt si cai de atac, daca in prima Instanta, domnul imprumutat "cu multi avocati" ai sai, asa cum afirma, va reusi sa-nu restituie imprumutul, acordat, repet-pentru care a insistat si promis verbal chiar, restituire inainte de termen! Acum, a uitat!

Imprumutatorul, analizand firul derularii situatiei mai sus prezentate, fara a intra in luxul de amanunte, chiar daca detaliile-fac diferenta, uneori, acum, la modul general privind speta, acesta-imprumutatorul, s-a razgadit. Vrea restituirea integrala a sumei acordata cu buna credinta, ca imprumut imprumutatului spre a-si zugravi apartamentul!

Imprumutatul va solicita in Instanta anularea contractului de imprumut!

Un proces civil cat ar putea dura, ca timp?
gi-jane2 a scris:

lasati draftul, conteaza ce a autentificat notarul, nu puteti declara scadent anticipat creditul daca omul respecta ce ati semnbat amandou.
De draft va puteti folosi eventual in procesul de anulare.


Actul semnat la notar nu cred ca poate fi pus sub dubiu de draft.
Ceea ce s-a semnat la notar constituie vointa partilor si daca au semnat asta este...

Doar daca ambele parti ar sustine ca este o eroare ar fi altceva dar daca ar fi asa nu s-ar mai judeca...
avocat_lascoschi@yahoo.com

gi-jane2

Buna seara!
Va multumesc, pentru atentia acordata subiectului.
Ambele parti au recunoscut ca actul este eronat. Notarul recunoaste ca a gresit documentul.
Imprumutatul vrea refacerea contractului, cu restituirea sumei imprumutate in 10 ani, stiind ca termenul de prescriere este de 3 ani.
Pentru ca nu exista intelegere, singura solutie ramane o actiune in Instanta!
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator

Alte discuții în legătură

Pot recupera banii dati cu imprumut prin anul 2004? mariuca57 mariuca57 In 2003- 2004 am dat niste bani cu imprumut unor peieteni si pana acum imi tot spun ca nu au, sa mai astept sa faca rost. Nu am facut nicio chitanta de mana ... (vezi toată discuția)
Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Imprumut fara dobanda - baza legala ursulici ursulici Va rog sa ma ajutati cat mai repede in aceasta problema. O colega de servici a sotiei mele are precontract incheiat spre vanzarea unui imobil. Dar are si o ... (vezi toată discuția)