avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
LIVE, ACUM Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare debit de la angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare debit de la angajati

Buna ziua,
am avut o angajata pe care am prins-o ca mi-a luat o suma de 6500 lei din incasari.
Intreband-o de ce a facut asta, a recunoscut ca ia luat ca iau trebuit si ca merge cu mine la notar pentru un angajament de plata.
Am mers la notar unde a dat o declaratie si a luat un angajament ca imi returneaza banii in 4 luni, lucru care nu s-a intamplat.
M-am adresat parchetului iar in urma analizarii dosarului s-a dat o solutie de n.u.p., obligand-o sa vina si sa achite prejudiciul creat si o amenda de 1000 lei angajatei motivandu-se ca nu prezinta pericol social.
Mi-a fost sugerat de parchet ca in cazul in care nu a achitat suma sa ma adresez unei instante civile.
Este obligatoriu sa ma adresez unei instante pentru recuperarea debitului sau cu declaratia pe propria raspundere data in fata notarului sa merg la un birou executoresc?
Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 05:34, 29 Ianuarie 2015
Este obligatorie promovarea unei actiuni in instanta pentru a va recupera prejudiciul.
Depinde cum ați formulat acel act la notar.
Dacă poate fi interpretat ca un contract de împrumut, deci ca și cum i-ați fi împrumutat banii angajatei pentru un termen de 4 luni, puteți să puneți acel contract direct în executare, fără să mai fie nevoie de a introduce acțiune la instanța civilă.

Vorbiți cu un avocat care să vadă contractul respectiv, sau chiar direct cu un executor.
Este o declaratie pe propria raspundere din partea angajatei prin care ea recunoaste ca si-a insusit respectiva suma si se obliga sa achite suma in transe in patru luni.
Încercați să solicitați învestirea cu formulă executorie a acelui act, iar în cererea de învestire menționați că părțile au considerat acea sumă ca fiind un împrumut acordat de angajator și pe care angajatul trebuie să-l restituie.

Era foarte bine dacă s-ar fi specificat clar în acel act încheiat la notar că este vorba de un contract de împrumut. În acel caz în mod sigur se putea cere direct executarea silită a angajatului.

Dacă aveți doar o „declarație” prin care angajatul se obligă să vă plătească suma respectivă e mai discutabil cum va interpreta judecătorul, dar puteți încerca. Nu vă costă decât 20 de lei taxa judiciară de timbru, iar dacă cererea va fi admisă scăpați de un proces care poate fi destul de lung.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot recupera banii de la beneficiarul real al creditului in cazul in care am fost pus sub executare silita prin poprire pe salariu? magdalenamatei magdalenamatei In 2006 am luat un credit pe numele meu pentru un ”prieten” de familie, care insa din 2011 nu si-a mai achitat ratele, astfel incat banca a ... (vezi toată discuția)
Procedura de investire cu formula executorie a unui contract de imprumut autentificat la notar ioana_comsa213 ioana_comsa213 Buna seara, Va rog, spuneti-mi cum se procedeaza pentru investirea cu formula executorie a unui contract de imprumut. Ce costuri sunt pentru ducerea la ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut claudia violeta claudia violeta am imprumutat unei persoane o suma de bani si am incheiat un contract de imprumut prin notariat. precizez ca notariatul se afla in localitatea unde locuiesc ... (vezi toată discuția)