avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ultima zi a termenului procedural
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ultima zi a termenului procedural

Buna ziua,
am o intrebare legata de o speta concreta.
In data de 14.11.2014, o instanta de judecata (Curte de Apel) a pronuntat o Decizie intr-un dosar.
La data de 16.12.2014, intimatul a formulat o cerere de revizuire.
In conditiile in care data de 13.12.2014 a fost zi nelucratoare (sambata), iar data inregistrarii revizurii a fost marti - 16.12.2014, desi luni 15.12.2014 nu a fost zi nelucratoare, are sens sa invoc exceptia tardivitatii revizuirii ?
Adresez aceasta intrebare intrucat m-am mai confruntat cu o speta asemanatoare, in care TMB a invocat din oficiu exceptia tardivitatii unei actiuni inregistrate martea, dar CAB a admis recursul - din pacate nu am motivarea... #-o
Personal impartasesc opinia CAB, dar m-ar ajuta alte pareri sau spete concrete...
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: ssibiu , utilizator 13:07, 30 Ianuarie 2015
Vă rog să îmi spuneți potrivit cărui Cod de procedură civilă vă judecați și în baza cărei prevederi din Cod este formulată cererea de revizuire.
CPC - 1865

Si cererea de revizuire este intemeiata pe art. 322, alin. 3, desi obiectul sentintei a carei revizuire se cere este modificarea unor documente, nesusceptibile de disparitie fizica.

Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Pentru motivul prevăzut la art. 322, pct. 3 Cod procedură civilă, termenul de o lună se socotește de la cel din urmă act de executare nu de la data pronunțării hotărârii a cărei revizuire se solicită. Oricum, dacă prin ”data înregistrării revizuirii” înțelegeți data la care aceasta apare înregistrată la instanță, atunci există posibilitatea ca nu aceasta să fie data la care revizuentul a transmis cererea la instanță.
Tinand cont ca este vorba despre o refacere a unui plan de distribuire in procedura insolventei (2006), temeiul invocat mi se pare inadmisibil - cel putin, conform literaturii (pct. 3 implica o sentinta avand ca obiect obligatia de predare a unui bun individual determinat, care a "suferit" o disparitie fizica).
Am dat drumul intampinarii, inclusiv cu invocarea decaderii datorita depasirii termenului. Daca tine, bine :).
Multumesc pentru interesul manifestat !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

termenul de revizuire Ivascu Ionel Ivascu Ionel Am avut un dosar la Curtea de Apel Bucuresti. La data de 15.02.2010 instanta s/a pronuntat irevocabil modificand solutia instantei de fond. La data de ... (vezi toată discuția)
Revizuire - art.322 pct.1 si 7 raluca30 raluca30 Buna ziua, ma adresez specialistilor in drept cu rugamintea de a ma ajuta avand in vedere urmatoarea situatie: - litigiu de munca solutionat cu hotarare ... (vezi toată discuția)
Termen revizuire ContSters83715 ContSters83715 in cate zile se poate inregistra la litigii de munca ( curtea de apel) revizuirea ( cale extraordinara de atac) conform cpc? (vezi toată discuția)