avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIERE COLECTIVA: ESTE SAU NU ESTE??!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIERE COLECTIVA: ESTE SAU NU ESTE??!

Buna ziua,
am 206 angajati si doresc sa incetez contractele a 102 dintre ei. Toti cei 102 sunt in perioada de proba, deci pot face incetarile conf art 31.3 codul muncii; insa daca analizam textul articolelor ce reglementeaza concedierea colectiva, ar putea fi sau nu, o concediere colectiva?!
precizez ca cei 102 pers au fost angajate pt un proiect, un contract care ulterior ''a picat'' si nu ne-am asteptat la asta.
Multumesc,
mariamarinescu2011@gmail.com
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:49, 2 Februarie 2015
credeti-ma ca am invatat textele pe dinafara, nu este necesar sa mi le transcrieti; problema este ca s-a lasat loc de interpretare !!! asa zic si eu, ca si dvs, numai ca itm-urile au pareri diferite... unele zic asemeni noua, altele spun ca este concediere colectiva daca angajatorul ia initiativa cu 31.3 !!!- chiar daca nu este obligat sa motiveze decizia, ii da afara din initiativa sa si depaseste 10% din efectiv, bla...bla.... si cu ce argumente ii putem contrazice?! aici e problema.... 31.3 nu te salveaza ! situatia cu care eu ma confrunt, este clar ca trebuia sa existe clar reglementata de codul muncii, fara loc de interpretari....
Intr-adevar, legea lasa loc de interpretari.

Problema nu este in gradina ITM-ului , ci a angajatorului din cauza celor care urmeaza sa fie concediati, intrucat exista posibilitatea sa se promoveze litigii de munca.
daca ma voi lamuri asupra subiectului, procedura va fi corecta, asa ca nu ma tem de litigii de munca cu angajatii; insa trebuie sa ma lamuresc asupra inadrarii.... pe care articol sa incep procedura...
Totul depinde de modul de interpretare a articolului 68 din Codul Muncii.
Pentru explicarea acestei noţiuni este importantă şi hotărârea Curţii Europene de Justiţie din 27 ianuarie 2005, în cauza C-­‐188/03, Comisia contra Portugalia, în care Curtea a decis că: “noţiunea de concediere colectivă înglobează orice încetare a contractului de muncă care nu este datorată voinţei lucrătorului şi deci fără fără consimţamantul sau".
in cazul acesta cred ca m-ar avantaja sa le desfac contr cu 55b, cu acordul partilor- deci cu consimtamantul lor- chiar daca sunt in perioada de proba !:)

Alte discuții în legătură

Incetare cim - perioada de proba buna ziua , am nevoie de o confirmare ... alina.bratu alina.bratu Incetare CIM - perioada de proba Buna ziua , am nevoie de o confirmare din partea dumneavoastra : contractele de munca care inceteaza in perioada de ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motive care tin de persoana salariatului Patience Patience Va rog sa imi spuneti daca am inteles eu Codul Muncii corect: Daca in urma procedurilor de evaluare stabilite la nivelul unei firme, cu aproape 100 de ... (vezi toată discuția)
Decizie de incetare in perioada de proba fizz fizz Buna ziua! Astazi am primit o decizie de incetare a contractului de munca in perioada de proba in baza art.31 alin(3) si art 61 lit d din codul ... (vezi toată discuția)