avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu platit necorespunzator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu platit necorespunzator

Buna ziua!
Pun o intrebare pt o prietena care are urmatoarea problema.
Are studii superioare finalizate cu diploma de licenta, lucreaza intr-o firma pe postul reprezentant vanzari.
Firma se ocupa cu tele sales... vinde consumabile IT.
Am citit contractul de munca.... unde se specifica un salariu de 800 de lei + comision din vanzari conform anexei... Anexa care nu exista la acest contract. desi in contract nu se scrie.. si nici in anexa care nu este.... se pare ca trebuie sa faca profit in fiecare luna de 1000 de euro din clienti noi..... un lucru imposibil dupa parerea mea. Avand in vedere ca nu sunt doar 2 firme in tara asta care au acest serviciu nu vad cum este posibil sa se realizeze asa ceva.
Ultimul salariu pe care l-a luat a fost de 570 de lei in mana. Explicatia sefului pt acest salariu este ca nu au facut vanzarile pe clienti noi. Nu vad cum ar putea sa o plateasca cu acest salariu pentru studiile care le are indifirent de vanzarile pe care le face.
Conform contractului vinzi nu vinzi.... saariul este de 800 de lei in mana.
In plus se pare ca de la luna la luna modalitatea de calcul a comisionului variaza. Nu este singura persoana din firma in aceasta situatie,se pare ca toti cei care sunt din vanzari nu pot atinge acest plafon de 1000 de euro si drept urmare seful le-a taiat salariile si a plecat in concediu.

Ce poate face in situatia aceasta?
In cazul in care isi da demisia ce drepturi are ca sa isi ceara eventual recalcularea comisionului conform contractului....?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 14:27, 11 Iunie 2009
Nu faceti confuzie .In contractul de munca este specificata o suma de 800 Ron...Acesti 800 Ron reprezinta salariul brut din care se scad contributiile salariale ce ii revin angajatului( CAS , CASS , SOMAJ , IMPOZIT PE SALARIU). Ceea ce s-a negociat in afara contractului , in cazul de fata nu are valabilitate.
Cereti si Anexa prin care se specifica comisionul din vanzare .

"Nu vad cum ar putea sa o plateasca cu acest salariu pentru studiile care le are indifirent de vanzarile pe care le face"...se poate , pentru ca nu este incadrata pe functia unde si-a finalizat studiile superioare.
Daca in urma verificarii anexei se constata ca nu a fost indreptatita , atunci poate sa ceara recalcularea comisionului conform contractului.
Mult succes ,
Sa se intereseze la ITM , mai bine e sa isi gaseasca de lucru la o alta firma .Nu poate sa lucruze fara salariu .
1. In contractul individual de munca (CIM) se trece salariul brut nu net (in mana). Deci are 800 lei din care se scad contributiile legale si impozitul. Ce ramane este net.
2. Cand a semnat CIM, in care se preciza "conform anexei", trebuia sa ceara intati anexa si apoi sa semneze.
3. Studiile nu au nici o relevanta. Daca postul de representant vanzari a fost declarat de angajator ca necesitand studii medii, solicitantul postului (daca are studii superioare) poate accepta sau nu. Asta o stia de la inceput cand a negociat CIM.
4. Sa se uite si pe statele de plata cand le semneaza, in zilele de plata, sa vada ce salariu are in rubrica de salariu tarifar, cat are la total brut (venituri), care sunt retinerile legale si apoi restul de plata.
5. Sa faca o sesizare la ITM. In urma controlului i se va da un raspuns scris cu rezultatele controlului si i se va spune si ce sa faca in continuare.
Sa ne mai contactati sa ne spuneti cum s-a rezolvat.
Netul de la 800 este 668 lei.
anexa trebuia citita anteror semnarii contractlui de munca.
In fisa postului trebuia mentionata obligativitatea de a realiza profit intr-o anumita suma.
Dupa cum au spus si colegii mei, sesizati ITM-ul.
Firma se numeste Green Toner si este din Timisoara....
Are o sucursala in Bucuresti si din cate am inteles acum cand am pus intrebarile dvs. persoanei respective... salariile sunt bagate direct pe card.... fara fluturas de salariu sau sa semneze un stat de plata. Din punctul meu de vedere asa le poate plati dupa bunul lui plac, si se pare ca nimeni pana acum nu a reusit sa conteste sau sa intrebe salariile sau ceva.


Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Salariul minim brut studii superioare-va rog sa ma lamuriti cezarina19 cezarina19 Imi cer scuze, insa discutiile anterioare nu m-au ajutat sa inteleg exact situatia. De aceea, as dori un raspuns scurt, clar si concis, la urmatoarea ... (vezi toată discuția)
Salariul minim pt.studii superioare SILVIA LUPU SILVIA LUPU buna ziua! stie cineva cat este salariul minim pentru cei cu studii superioare? net...brut...?multumesc anticipat pentru raspuns! (vezi toată discuția)
Salariul brut-studii superioare lorrena78 lorrena78 Buna ziua, As dori sa va expun urmatoarea situatie: la firma unde lucrez sunt incadrate 2 persoane pe postul de consilier vanzari, una are studii superioare ... (vezi toată discuția)