avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Avocat si consilier juridic in acelasi dosar ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Avocat si consilier juridic in acelasi dosar ?

As vrea sa stiu daca este corect, normal si legal ca intr-un dosar la instanta sa apara atat un avocat ( delegatia de reprezentare si intampinarea, nefiind prezent fizic niciodata ) cat si un consilier juridic cu delegatie nelegala depusa la dosar ( care a asigurat practic reprezentarea juridica in instanta, fizic ). As vrea sa invoc exceptia de nelegalitate si de nulitate ale documentelor de reprezentare juridica. Rog precizarea si unei baze legale va rog. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 21:45, 4 Februarie 2015
Art 82 alin 2 e clar si nubaveti ce sa mai faceti.
Nu inteleg de ce nu ati invocat atunci cand trebuia.
@ Av. Lascoschi - Nu am reusit nici pana acum sa fac rost de o dovada ca nu are contract cu unitatea.. Exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant legal era o exceptie secundara altora pe care doream sa le invoc odata : exceptia de nelegalitate a delegatiei de reprezentare, exceptia de nulitate a documentelor de reprezentare si a celor de aparare....pe care le pot invoca oricand si o voi face. In plus, instanta avea obligatia sa verifice in primul rand asta nu ? Nu eu....De aici rezulta evident ca instanta a dat dovada de partinire fata de parata, si este evident ca sentintele sunt ilegale. Oricum m-am oprit in faza de fond si recurs si mai am si caile normale ( recurs ) si extraordinare de atac. In plus art. 82 spune :

Art. 82: Lipsa dovezii calitatii de reprezentant

"[b](1) Cand instanta constata lipsa dovezii calitatii de reprezentant a celui care a actionat in numele partii,
va da un termen scurt pentru acoperirea lipsurilor. Daca acestea nu se acopera, cererea va fi anulata.

(2) Exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant inaintea primei instante nu poate fi invocata pentru prima oara in calea de atac".

In cazul meu instanta a constatat ? NU. Nu era evident ca aceasta delegatie nu este legala ca forma cel putin ? Nu trebuia sa trezeasca suspiciuni ? Eu trebuia sa verific asta ? Sunt eu instanta? Nu...Si atunci, ce vina am eu ca instanta nu si-a indeplinit atributiile ?

S-a incalcat astfel art. 129 Cod pr. civ. vechi, dreptul meu la aparare si la un proces echitabil si de catre o instanta IMPARTIALA ( adica art. 6 C.E.D.O. ), deci s-a incalcat procedura civila. Toate acestea determina nulitatea sentintelor pronuntate ceea ce echivaleaza cu MOTIVE DE CASARE.

EXCEPTIILE DE NELEGALITATE SI EXCEPTIILE DE NULITATE sunt exceptii de ordine publica din cate stiu, si pot fi invocate oricand pe parcursul judecarii procesului ! Nu-i asa ? ;)
Nu am analizat atentbastfel de situatii dar dupa parerea mea daca elna semnat actiunea si nu este angajat este ca si cum actiunea nu a fost semnata.
Poate va ajuta treaba asta daca sunteti parata.
Adica s-a judecat o cerere de chemare in judecata nesemnata...
DAR, Vad ca discutia a alunecat numai asupra subiectului referitor la delegatia C.J. Intrebarea mea era : daca este legal sa apara in acelasi dosar si C.J. si avocat ?

Si cum nimeni nu mi-a raspuns, o sa-mi dau tot eu singura raspunsul, pt ca am gasit o postare a mea mai veche pe un subiect asemanator ( dar era pt institutii publice ). Repostez aici in ideea ca si alte persoane sunt interesate de aceasta speta.

Prin grija Colegiilor Consilierilor Juridici din România a fost elaborat Statutul profesiei de consilier juridic, act normativ de punere în aplicare a Legii 514/2003, publicat în Monitorul Oficial al României partea I sub nr. 684/29.VII.2004, în baza art.5, lit.j din Legea 202/1998 ca act normativ adoptat de persoane juridice altele decât autorităţile publice care au fost abilitate prin lege să asigure executarea unor legi.

După cum se poate observa, Statutul profesiei de consilier juridic a fost publicat prin intermediul Secretariatului General al Camerei Deputaţilor cu respectarea cerinţelor legale pentru un asemenea demers, în condiţii identice cu publicarea Statutului profesie de avocat şi a altor profesii reglementate, cu scopul evident de a conferi opozabilitate şi valoare de întrebuinţare de act normativ.

Recunoaşterea actului normativ Statutul profesiei de consilier juridic nu este o chestiune deliberativă supusă votului popular sau preferinţelor publicului absolvent de drept ce desfăşoară activităţi juridice, ci reprezintă un act de voinţă colectivă profesională perfectibilă dar nu anulabilă prin nerecunoaştere.

Nu numai ilegală dar şi imposibil de pus în practică este şi delegarea directă sau indirectă prin aviz, a prerogativelor profesionale de apărare judiciară între consilier juridic şi avocat, în cadrul aceluiaşi angajator de servicii juridice, dată fiind natura diferită a capacităţilor legale a celor două tipuri de profesionişti reglementaţi, nu numai din perspectiva subiecţilor de exercitare dar şi din perspectiva funcţiunilor profesionale, a răspunderii profesionale şi a incompatibilităţilor ce despart aceste două profesii specializate.

Art.89. Începând cu data intrarii în vigoare a prezentului Statut, consultanta, asistenta si reprezentarea institutiilor, autoritatilor publice, a persoanelor juridice si a agentilor economici se vor realiza NUMAI DE CATRE CONSILIERII JURIDICI înscrisi pe tabloul colegiilor, cu drept de exercitare a profesiei de consilier juridic, cu exceptia membrilor barourilor [..]

Legea 514/2003:

\"Art. 1
Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, în slujba carora se afla si în conformitate cu Constitutia si legile tarii.


Hotărârea privind adoptarea Statutului profesiei de avocat nr. 64/2011 - (M.Of. nr. 898 din 19 decembrie 2011) - cu modificările aduse prin: Hotărârea nr. 7/2012 privind modificarea şi completarea Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011 (M.Of. nr. 594 din 20 august 2012); Hotărârea nr. 769/2013 privind modificarea şi completarea Statutului profesiei de avocat (M.Of. nr. 497 din 7 august 2013)

Subsecţiunea a 2-a. Cabinetul individual de avocat

Art. 190. (1) În cabinetul individual de avocat îşi exercită profesia un avocat definitiv titular, singur sau împreună cu AVOCATI COLABORATORI. Cabinetul individual de avocat se înfiinţează în baza actului de înfiinţare a cabinetului individual de avocat înregistrat la barou şi întocmit conform anexei nr. XXVIII.

(2) Relaţiile dintre avocatul titular al cabinetului individual şi avocaţii colaboratori se stabilesc prin contractul de colaborare încheiat în formă scrisă. Contractul va cuprinde, în mod obligatoriu, menţiunile prevăzute în anexa nr. IX.

Conform prevederilor Art. 42. din Statutul profesiei de avocat : Încălcarea de către avocaţi a altor restricţii sau interdicţii la care sunt supuşi conform legilor speciale constituie abatere disciplinară gravă.

Sursa
[ link extern ] ...


CONCLUZIE FINALA:

IN CAZUL MEU, IN UNITATEA RESPECTIVA NU POT FUNCTIONA IN ACELASI TIMP SI NU POT ASIGURA IN ACELASI TIMP CONSULTANTA, ASISTENTA SI REPREZENTARE JURIDICA, SI CONSILIERUL JURIDIC SI AVOCATUL.

Pe de alta parte AVOCATUL reprezinta persoane fizice, in timp ce CONSILIERUL JURIDIC repezinta numai persoane juridice.

In consecinta,

IN TOATE DOSARELE MELE NU POT APAREA IN ACELASI TIMP SI DOCUMENTE ALE UNUI AVOCAT SI DOCUMENTE ALE UNUI CONSILIER JURIDIC, intrucat reprezentarea juridica trebuia asigurata conform prevederilor Legii nr. 514/2003, si ale prevederilor art. 89 din statutului profesiei de consilier juridic, NUMAI DE CATRE CONSILIERI JURIDICI înscrisi pe tabloul colegiilor, cu drept de exercitare a profesiei de consilier juridic.


TOATE DOCUMENTELE DE REPREZENTARE JURIDICA DAR SI CELE INTOCMITE IN APARARE ( INTAMPINARILE ) si depuse la toate dosarele mele, SUNT ILEGALE SI IN CONSECINTA SUNT LOVITE DE NULITATE ABSOLUTA;

Pe cale de consecinta, voi invoca :

1.EXCEPTIA DE NELEGALITATE SI EXCEPTIA DE NULITATE A INTAMPINARILOR emise de cabinetul de avocatura si depuse de parata la dosare, prin raportare la prevederile Legii nr. 514/2003 coroborate cu prevederile art. 89 din Statutul C.J. si raportate la art. 105 Cod pr. civ. vechi, precum si art. 190 si art. 42 din Statutul profesiei de avocat ( unele intampinari au fost semnate de C..J. )

2. EXCEPTIA DE NELEGALITATE SI DE NULITATE A IMPUTERNICIRILOR AVOCATIALE depuse de parata la dosare, prin raportare la prevederile Legii nr. 514/2003 coroborate cu prevederile art. 89 din Statutul c.j. si raportate la art. 105 si art. 82 alin 1 (incalcat de instanta) Cod pr. civ vechi , precum si art. 190 si art. 42 din Statutul profesiei de avocat

3. EXCEPTIA DE NELEGALITATE SI EXCEPTIA DE NULITATE A IMPUTERNICIRII DE REPREZENTARE JURIDICA PENTRU CONSILIERUL JURIDIC, DENUMITA "DELEGATIE", depusa de parata la dosare, prin raportare la prevederile Legii 514/2003 coroborate cu prevederile art. 89 din Statutul C.J., art. 105 si art. 82 alin 1 si art. 129 Cod pr. civ vechi, art. 6 CEDO, la care voi mai adauga si alte baze legale.

4. EXCEPTIA LIPSEI DOVEZII CALITATII DE REPREZENTANT LEGAL PENTRU CONSILIERUL JURIDIC, prin raportare la incalcarea de catre instantele de judecata a prevederilor art. 82 alin 1 Cod pr. civ, coroborat cu prevederile art. 129 Cod pr. civ. si art. 6 din C.E.D.O. prin raportare la art. 105 Cod pr. civ.

5. EXCEPTIA LIPSEI CALITATII DE REPREZENTANT LEGAL A CONSILIERULUI JURIDIC ( dupa ce voi obtine si dovada ca nu are contract ), prin raportare la elementele mentionate la exceptia anterioara.

Deci voi declansa "JIHADUL"....in toate dosarele.... :training: :tooth: : :magic:
:dance3: :dance3: :dance3:


Ce parere aveti ? B-) ;)

Astept parerile colegilor de specialitate, mai documentati ca mine. :whistle:



@ Av Lascoschi - Sigur ca da ...buna idee si foarte pertinenta observatia dvs. Multumesc. O voi adauga la unele exceptii.

Din fericire sunt RECLAMANTA in toate dosarele ( aceasta fiind defapt a doua concediere disciplinara ilegala a aceluiasi angajator ), iar subiectul in cauza este parata si a semnat INTAMPINARILE deci nu actiunile...

Si pentru ca nu ati studiat asemenea cazuri in amanunt, am studiat eu ca am avut nevoie ce sa fac.... De aceea, pentru ca m-am documentat foarte bine (zic eu), am postat mai sus detalii cu privire la aspectele legale. Sper sa fie ok si sa va ajute daca va veti lovi de o asemenea situatie, desi ma indoiesc sa se intample.....

Asa ceva nu se poate intampla decat in dosare unde una dintre parti, necontand calitatea acesteia, nu are avocat, iar instanta de judecata considera ca e si "pe dinafara".... numai ca nu e intotdeauna asa........ De aceea e bine sa nu subestimezi niciodata pe cineva ca desi pare un om simplu, nu se stie cu cine ai de-a face....

Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
u.b.i.k. a scris:

Ce se mai poate face? Cel mai folositor ar fi sa va impacati cu ideea. E mult mai ieftin si mai productiv decat sa mai cheltuiti bani, timp si nervi prin procese. Da' banuiesc ca nu pentru astfel de sfaturi sunteti p' aci, nu-i asa?


Acesta este răspunsul corect la întrebarea D-voastră.

Excepțiile respective trebuiau invocate la instanța de fond. Oricum, chiar și dacă le-ați invocat probabil că pe fond tot ați fi pierdut, având în vedere că au fost mai multe dosare având obiecte similare care au avut soluții similare.

Referitor la aprecierile D-voastră despre excepții, trebuie să știți că nu toate excepțiile de nulitate sunt de ordine publică - de ex. cea a lipsei calității de reprezentant nu e de ordine publică, deoarece este vorba de protejarea unui interes al părții și nu a vreunui interes public.
De asemenea, excepția de nelegalitate nu prea există, fiind vorba de fapt despre o apărare de fond, care trebuia și ea invocată până la un anumit moment procesual.

Din păcate, în multe cazuri părțile stau liniștite pe parcursul procesului și se trezesc abia când e prea târziu.

Alte discuții în legătură

Exercitarea profesiei de cons. jr. in domeniul privat adriannn adriannn Buna ziua. 1. Pentru practicarea profesiei de cons. jr. este obligatoriu inscrierea in tabloul cons. juridici? Textul legii 514/2003 este interpretabil, ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati profesionale livs livs Din cate am citit eu,potrivit legii si statutului consilierului juridic, activitatea de consilier juridic liber profesionist este incompatibila cu cea de ... (vezi toată discuția)
O institutie publica poate angaja un avocat daca are angajat un consilier juridic ? oanaportar oanaportar Consilierul juridic nu a reprezentat niciodata institutia in procese penale. Procesul penal la care institutia sa angajeze un avocat este unul complex. o ... (vezi toată discuția)