avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura divort- costuri/partaj- acte necesare

buna ziua...care sunt procedurile de divort..?mai trebuiein..instanta?..sau cum se face mai exact.../..ma refer si cu treaba de partaj cu toate...acte etc...mentionez ca sotul si sotia nu mai au nici o cale de impacare..mutulmesc..PS.ma intereseaza cam cat costa un divort...
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2015
alex83, utilizator
Pentru divort aveti urmatoarele variante:
1. Notar - numai in cazul in care partile sunt de acord cu divortul amiabil, elegant si civilizat. (timp de solutionare: putin peste o luna, cost: cateva sute de lei)

2. Instanta - atunci cand exista neintelegeri iremediabile (timp: cativa ani daca se parcurg toate caile procesuale, cost:taxele de timbru si onorariul de avocat pentru fiecare cale procesuala) , ori in cazul in care partile au ajuns la o tranzactie/intelegere si solicita doar o hotarare de expedient (timp: de la cateva zile la cateva luni, avantajul fiind ca hotararea se pronunta in camera de Consiliu, cost: taxa de timbru de 20 lei si eventual inca 200 lei...depinde de instanta, si onorariu avocat pentru consultanta, negocierea cu cealalta parte si redactare tranzactie)

3. Mediator - partile nu doresc nici macar se se mai vada la fata, astfel ca in sedinte separate cu fiecare, sub indrumarea mediatorului, se poate ajunge la o solutie avantajoasa pentru fiecare sot. (timp: cel mult 2 sedinte a cate 2 ore fiecare, cost: onorariul mediatorului si eventual onorariul avocatului, daca partile doresc sa fie insotite de specialistii respectivi) Acordul de mediere se depune la instanta pentru consfiintirea lui printr-o Hotarare de expedient. (timp: la fel ca in cazul tranzactiei, cost: aceeasi taxa ca in cazul tranzactiei + onorariul de avocat pentru redactarea cererii de Hotarare de expedient, ori partile redacteaza singure cererea, deci cost 0)


In privinta partajului, avem:

1. Notar - numai in cazul in care partile se inteleg cu privire la cota-parte ce ii va revenii fiecaruia (timp: cu programare, cel mult cateva zile de la data depunerii dosarului de partaj, inclusiv cu obtinerea extrasului de carte funciara de la OCPI), cost: in functie de valoarea declarata de parti, dar nu mai putin decat grila notariala, taxa de intabulare, onorariul notarului +TVA)

2. Instanta - partile nu pot conveni asupra modului de partajare a bunurilor (timp: idem ca la divort, cost: idem la onorariu de avocat, taxa de timbru calculata la valoarea masei partajabile, plus costurile cu expertizele admise)
Articolul 5 din Legea taxelor de timbru
(1)Cererile in materia partajului judiciar se taxeaza astfel:
a)stabilirea bunurilor supuse impartelii - 3% din valoarea acestora;
b)stabilirea calitatii de coproprietar si stabilirea cotei-parti ce se cuvine fiecarui coproprietar - 50 lei pentru fiecare coproprietar;
c)creante pe care coproprietarii le au unii fata de altii, nascute din starea de proprietate comuna - 3% din valoarea creantelor a caror recunoastere se solicita;
d)cererea de raport - 3% din valoarea bunurilor a caror raportare se solicita;
e)cererea de reductiune a liberalitatilor excesive - 3% din valoarea partii de rezerva supusa reintregirii prin reductiunea liberalitatilor;
f)cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia - 3% din valoarea masei partajabile.
(2)Daca cererile in materia partajului judiciar prevazute de alin. (1) se formuleaza in cadrul aceleiasi actiuni, aceasta se taxeaza cu o singura taxa de 5% din valoarea masei partajabile.

3. Mediator - partile nu se inteleg cu privire la partaj, sau exista dorinta de intelegere, dar doresc sa apeleze la acest specialist pentru o negociere asistata. Urmeaza depunerea cererii de consfiintire a Acordului de mediere (timp:idem la la tranzactie, cost: 20 lei si doar jumatate din valoarea taxei de timbru, calculate conform art.3). ATENTIE: daca depuneti cererea de partaj judiciar si mai apoi ajungeti la o intelegere (tranzactie la avocat, ori Acord de mediere la mediator), nu se mai restituie jumatate din taxa de timbru, deja achitata.
Articolul 11 din Legea taxelor de timbru:
(1)Alte categorii de cereri se taxeaza dupa cum urmeaza:
a)cereri prin care partile solicita instantei pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor, inclusiv cand este rezultata din acordul de mediere - 20 lei; in cazurile in care intelegerea sau acordul de mediere priveste transferul dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia ori mai multor bunuri imobile, la aceasta suma se adauga 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru actiunea in revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac obiectul dreptului real transferat. In cazul in care intelegerea sau acordul de mediere are ca obiect partajul, la taxa fixa se adauga 50% din valoarea taxei calculate potrivit art. 5;

Nu ati mentionati daca din casatorie au rezultat minori, astfel ca nu am dezvoltat subiectul.
Avand imaginea de ansamblu, sper ca informatiile sa va fie de folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj la notar sau mediator Delia_DNL Delia_DNL Buna ziua, Sunt casatorita de multi ani si detin impreuna cu sotul meu un apartament ( primit de la parintii mei, utilatat si mobilat ) si un teren la sat ( ... (vezi toată discuția)
Divort la mediator, familie cu copii si credit ipotecar cristeo cristeo Buna ziua, Sunt interesata cum se rezolva urmatoarea problema, familie cu 2 copii se hotaraste sa divorteze, prefera procedura medierii. Exista un apartament ... (vezi toată discuția)
Partaj prin mediere mirelabandac mirelabandac Buna ziua. Am hotarat de comun acord cu fostul meu sot asupra partajului. Procesul de divort este deja incheiat. Putem merge la orice avocat drept mediator? ... (vezi toată discuția)