avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Temeiul legal al actiunii in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Temeiul legal al actiunii in instanta

Buna ziua!
Ma aflu in urmatoarea situatie: tatal meu a decedat in 22 iunie 2013. In data de 17 iunie 2013, tatal meu a vandut dreptul de proprietate asupra apartamentului, cu titlu de vanzare si cu drept de uzufruct viager unei nepoate a concubinei sale.
Eu, impreuna cu fratele meu, am mers la notariat si am acceptat succesiunea dupa tatal nostru. Stim ca tatal nostru avea un depozit la o banca de 30.000 lei. Pe de alta parte se pune si problema banilor care i-a incasat tatal nostru din vanzarea apartamentului si pe care noi nu i-am vazut.
Am incercat sa luam legatura cu fosta concubina, insa aceasta nu vrea sa ajunga la nici o intelegere cu noi.
Vreau sa deschid actiune in instanta pentru dezbaterea succesiunii. Cine s-a lovit de asemenea situatii de-a lungul carierei sale, rog sa-mi dea un sfat. Ce anume trebuie punctat in actiune, astfel incat sa invoc si temeiul legal si care ar fi acesta? In definitiv nu cred ca e moral si nici legal ca eu si fratele meu sa nu primim nimic din averea tatalui meu.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:42, 1 Februarie 2015
Cu privire la apartament nu mai este nimic de facut.Tatal dvs.in timpul vietii a avut dreptul sa faca ce vrea cu apartamentul,prin vanzarea apartamentului cu rezervarea ptr.sine a dreptului de uzufruct viager, a insemnat ca,pe timpul vietii a pastrat ptr.el posesia si folosinta apartamentului, iar nepoata concubinei a devenit nud proprietar.Dupa moartea tatalui dvs., uzufructul s-a stins pe cale principala conform art.746(1)a) NCC.Nudul proprietar(nepoata concubinei)devenind proprietar cu drepturi depline(posesie,folosinta si dispozitie).In ce priveste suma de bani existenta la banca , aveti drepturi depline astfel ca,va puteti prezenta la banca impreuna cu fratele dvs.in mod egal.Suma de bani incasata de tatal dvs.in timpul vietii si pe care i-a folosit, nu-i mai puteti recupera.
Eu cred ca exista temeiuri de anulare a actului pentru neplata pretului si cade in sarcina nepoatei sa dovedeasca faptul ca l-a platit. Si de-acolo... gasiti incet-incet temeiuri sa gasiti banii sau sa mosteniti apartamentul.
Totusi, sunt actiouni riscante si costisitoare, depinde si de valoarea bunurilor, va faceti dv. calcule dupa ce discutati cu un jurist.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal decedat fara testament. concubina are act de uzufruct viager. mai au mostenitorii vreun drept? Julia1802 Julia1802 Tatal meu a murit acum o luna si nu a lasat testament. Are doi copii adulti care locuiesc in strainatate. Tatal a locuit cu o concubina care l-a inmormintat ... (vezi toată discuția)
Enigma mostenirii..:) straclaudiu straclaudiu sotia mea are un bunic vaduv de 30 de ani dar care incepand de la un an dupa moartea sotiei traiese in concubinaj. el ar vrea sa ii lase nepoatei lui ( ... (vezi toată discuția)
Dreptul de propietate in caz de executare silita... calinoiualexandru calinoiualexandru Titularul unui contract de vanzare-cumparare, pentru un apartament, este fiul,iar mama are dreptul de uzufruct viager, fiul este un derbedeu care a acumulat ... (vezi toată discuția)