Buna ziua ,am si eu o problema :mama mea a avut un accident de masina acum 2 saptamani.S-a desfasurat dupa cum urmeaza :ea vira la stanga ,legal si un alt sofer din spate nu a vazut ca ea semnalizeaza sa faca stanga,vroia sa o depaseasca , si a lovit-o din plin ,tin sa mentionez ca din masuratorile politiei el este cel vinovat dearece :
1. Era trecere de pietoni si nu ai voie sa depasesti pe trecere
2 Avea peste 70 km/h in localtate .
In urma accidentului mama are clavicula rupta, cu imobilizare de cel putin o luna (fara spitalizare ). Este deschis proces penal pe numele lui dar se recomanda impacarea .Masina mamei este grav avariata (avand in vedere ca este Dacie veche ).El s-a oferit sa ii dea mamei 500 e care mie m se par enorm de putin avand in vedere ca ea o luna de zile este imoblizata fara a mai putea munci ,ca nu mai are masina etc .Acum intrebarea: in urma unui proces penal ea va primi despagubiri sau doar el pedeapsa ? In proces se poate arata ca mama a fost vinovata (din moment ce politia i-a suspendat lui permisul ,el da asigurarea etc ) ? De la politie am inteles ca in paralel cu procesul penal se deschide si proces civil ,ce inseamna asta ?
Va multumesc anticipat tuturor celor care ma pot ajuta .
@Crissy
(3) Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara
caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul
persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru anul 2009,
la un nivel de cel putin 1.500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb
al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala
a Romaniei.
Va constituiti parte civila in procesul penal impotriva vinovatului, si solicitati despagubirile pentru vatamari.Instanta va hotara suma, functie de modul in care veti motiva pretentiile.Presupun ca cei 2000 E au fost solicitati in cererea de despagubire de la asigurator(?)
dupa o luna de accident vazand ca nimeni nu ma suna pentru declaratie ,sau sa sune sa vada cum ne simtim m-am hotarat sa merg la Parchet si sa depun o plangere impotriva celor care au provocat accidentul. Sincera sa fiu nu stiam nimic de accident.nici macar politia nu ma cautase chiar daca aveau nr meu de telefon.nu dadusem nici o declaratie nicaieri. Am depus plangerea si apoi la nici 3 ore am fost sunata de un domn de la politie pt o intalnire cu cei care au facut accidentul. ajunsa acolo in ziua stabilita de Dl. politai am dat declaratia si am incercat sa ne intelegem la o suma de bani cu soferul care a provocat accidentul.chiar daca nu el e cel care a intrat in noi pe trotuar. mi s-au oferit 1500 ron, am refuzat, am fost acuzata ca fac afacere din acest accident. eu am cerut de atunci 2000 euro.Pe vremea aceea mergeam ajutata de baston. am zis ca o sa ne vedem cand incepe procesul. intre timp s-a facut expertiza si in feb 2009 a inceput procesul. Apoi in proces am depus cererea mea de daune morale si fizice ca parte civila. Ei au zis ca nu au bani sa imi dea si ca incearca sa vorbeasca cu asigurarea lor.Ieri am fost sunata de asigurare si au zis ca suma de 2000 euro nu pot sa mi-o acorde pt ca este mare. azi urmeaza sa ma sune si sa imi spuna ce suma pot ei acorda pt cele 3 zile de spitalizare si alte 12 -14 zile de vindecare.dar vindecarea mea a durat mult mai mult.am doar un certificat medico legal.
cand am depus cererea la tribunal am atasat si alte chitante si controale facute la anumiti doctori.si am specificat bine pt ce cer aceasta suma.