avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 915 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Chitante emise catre persoane fizice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Chitante emise catre persoane fizice

Efectuez comert la distanta si am livrat cateva bunuri catre persoane fizice, cu incasare pe baza de chitanta realizata electronic. Stiu ca nu a fost bine si ma intrebam ce as putea face pentru a indrepta lucrurile realizate in trecut?
Cel mai recent răspuns: ContSters255863 , utilizator 21:37, 4 Februarie 2015
Aveti noroc, va incadrati in exceptia pe care am mentionat-o mai sus

In conformitate cu prevederile OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronic fiscal, in cazul comerţului cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de către magazine pe baza de comanda nu se precizeaza obligativitatea detinerii unui aparat de marcat electronic fiscal daca livrarea se face prin curierat , asadar nu este nevoie de emitere de bon fiscal.
Pentru comertul online de bunuri nu este obligatoriu emiterea de bonuri fiscale, fiind necesara doar intocmirea documentelor specifice comertului obisnuit. In momentul vanzarii online, se va intocmi factura cu TVA, iar contravaloarea facturii se va incasa in momentul in care clientul ridica bunurile, incasarea facandu-se in baza emiterii unei chitante. Clientul are posibilitatea sa renunte la tranzactie, iar in aceste conditii factura va fi anulata.
Dezavantajul pentru acele societati care opteaza pentru utilizarea unui aparat de marcat
electronic fiscal consta in faptul ca de foarte multe ori clientii in momentul primirii bunurilor se razgandesc in privinta acestora, iar daca bonul fiscal a fost emis anterior livrarii bunului, va trebui intocmit un intreg dosar pentru anularea acestuia. Alternativa la acest lucru este detinerea unui aparat de marcat electronic fiscal portabil astfel incat sa se emita bonul fiscal numai dupa livrarea bunului catre client.
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
Cabinet Expert Contabil, Contabil
Multumesc foarte mult pentru raspunsul acordat.

Daca curierul este un reprezentat al magazinului de pe care clientul a cumparat, atunci se aplica prevederea articolului k?
Nu exista text de lege care sa faca referire la acest aspect, in consecinta va incadrati la exceptia mentionata.
Ultima modificare: Duminică, 1 Februarie 2015
Cabinet Expert Contabil, Contabil
Gabysh a scris:

Daca curierul este un reprezentat al magazinului de pe care clientul a cumparat, atunci se aplica prevederea articolului k?

Este vorba despre curierul "postal" (serviciu de curierat) si nu despre alta, orice forma de curierat (gen reprezentant al unui magazin), adica ...cand iti aduce posta (prin postas) sau curieratul rapid (prin curier) pachetul acasa, beneficiarul ii plateste si ala ii taie chitanta. Acel curier, da se incadreaza la exceptiile respective.
trandafir2 a scris:

Gabysh a scris:

Este vorba despre curierul "postal" (serviciu de curierat) si nu despre alta, orice forma de curierat (gen reprezentant al unui magazin), adica ...cand iti aduce posta (prin postas) sau curieratul rapid (prin curier) pachetul acasa, beneficiarul ii plateste si ala ii taie chitanta. Acel curier, da se incadreaza la exceptiile respective.

Nu am inteles exact ce vreti sa spuneti dumneavoastra. As aprecia daca ati explica cu alte cuvinte.

Oricum multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Cand este obligatoriu sa emitem bon fiscal? klm0909 klm0909 Buna ziua, 1. detin un magazin online de vanzare produse electronice si as dori sa stiu daca legislatia ma obliga sa emit bon fiscal pentru fiecare vanzare ... (vezi toată discuția)
Casa de marcat pentru magazin online. ce documente fiscale sunt obligatorii? Mihai223 Mihai223 Pentru un magazin cu vanzare online si livrare prin curier trebuie casa de marcat fiscal si emitere de bon fiscal SAU e suficient si perfect legal emiterea de ... (vezi toată discuția)
Obligativitate case de marcat fiscale florin37 florin37 Buna ziua, dezvolt un business care vizeaza comercializarea anvelopelor auto. Nu am un magazin propriu zis, lucrez cu stoc la importator iar vanzarea o fac ... (vezi toată discuția)