avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Atragerea raspunderii patrimoniale a fostului primar.
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Atragerea raspunderii patrimoniale a fostului primar.

In urma controlului efectuaut de Curtea de Conturi s-a stabilit ca fostul primar ale UAT Comuna ....... a creat un prejudiciu de ........ lei ( suma foarte mare ).
Cum se procedeaza pentru recuperarea sumelor de bani pentru care raspunde fostul primar?
Se da Dispozitie de primar ca la functionarii publici sau se deschide actiune pe raspunderea delictuala.
Rog sa-mi aratati si cadrul legal.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 03:21, 6 Aprilie 2015
art.128 din Legea 215/2001:
Consilierii locali sau judeţeni, după caz, primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, secretarii unităţilor administrativ-teritoriale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, răspund, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin, în condiţiile legii.

Legea 393/2004
Art. 55. - Alesii locali raspund, in conditiile legii, administrativ, civil sau penal, dupa caz, pentru faptele savarsite in exercitarea atributiilor ce le revin.
Asta am citit si eu. Problema era daca se da dispozitie de primar sau se merge pe Actiune in instanta, avand ca obiect raspunderea delictuala.:-/
In opinia mea , se poate promova direct actiune in instanta.
Conform art. 68 din Legea 215/2001 (1) In exercitarea atributiilor sale primarul emite dispozitii cu caracter normativ sau
individual. Acestea devin executorii numai dupa ce sunt aduse la cunostinta publica sau dupa
ce au fost comunicate persoanelor interesate, dupa caz.


In acest caz eu cred ca se merge pe dispozitie de primar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea unei hotarari a consiliului local de catre secretarul uat nelu_duleant_ro nelu_duleant_ro prin nerespectarea hotarari consiliului local de catre secretarul primariei sa adus un prejudiciu in bugetul local de 6200RON.Acest fapt se sanctioneaza? (vezi toată discuția)
Atributiile si modalitati de demitere ale unui viceprimar. Denisa R Denisa R Buna, as dori sa aflu exact care sunt atributiile dar si modalitatile ori conditiile in care un viceprimar poate fi demis din funtie deoarece in legea 215/2001 ... (vezi toată discuția)
Unii vor sa munceasca in 8 ore la mai multe institutii aldomex73 aldomex73 este compatibila functia de viceprimar cu cea de presedinte de asociatie de ovine? (vezi toată discuția)