avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inregistrarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inregistrarea contractului de munca

Sunt angajata la o firma din Constanta din data de 11.03.2009 deci astazi am implinit trei luni. In momentul angajarii seful meu mi-a spus ca: imi va face contract de munca dar nu din prima luna, ca sa vada daca ma descurc. In aceste trei luni eu am mai adus in discutie contractul de munca dar seful meu m-a tot amanat cu diverse scuze. Vazand ca seful meu este neserios eu mi-am gasit un alt loc de munca si deja de luni 15.06 trebuie sa incep munca acolo. Astazi l-am anuntat pe seful meu ca vreau sa plec, deci doar cu 3 zile inainte. Il pot obliga in vreun fel sa-mi faca contract de munca pentru perioada muncita?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 22:30, 11 Iunie 2009
1. Plecati la noul loc de munca dar vedeti sa nu faca si el la fel ca celalalt.
2. Faceti o sesizare la ITM si demonstrati-le ca ati lucrat la fostul angajator 3 luni. Ei stiu cum sa-l oblige sa faca CIM pe perioada cat ati lucrat.
Nu , nu se poate aplica legea retroactiv, deoarece CIM se inregistreaza la ITM in termen de 20 de zile calendaristice de la data incheierii lor, conf. art. 8 din L 130/1999. In caz de "intarzieri", angajatorul este pasibil de amenzi si chiar raspunde penal, deoarece a primit la munca angajati la negru si a facut retineri din salariu cu titlu de cotizatii angajat si nu le-a virat mai departe la stat.
Daca doriti sa-l obligati insa , o puteti face printr-o actiune in instanta, scutita de taxe judiciare. Trebuie sa demonstrati cu martori martori (fosti) colegi, si orice alte persoane care au cunostinta de locul dvs. de munca, furnizati instantei inscrisuri: fluturasi de salariu, extrase de cont etc sau orice document de unde sa rezulte ca ati prestat servicii.
Mult succes ,
Cam greu de inregistrat un astfel de contract acum ...
C.i.m. se inregistreaza la ITM in termen de 20 de zile de la data incheierii lui ... inregistrarea retroactiva a unui contrcat de munca se poate face numai cu sanctionarea angajatorului de catre ITM.

O alta varianta ar fi introducerea unei actiuni in instanta impotriva angajatorului ... In acest caz, in situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă - martori, inscrisuri, prezumtii.
daniela vorovenci:
Din Codul muncii:
Art. 16. - (1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.
(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
e) primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Pe aceasta baza ITM va amenda pe angajator si il va obliga sa-i incheie CIM de la data de cand lucreaza efectiv.

Mai exista si Legea nr.130/1999 .... :)
Art. 1. - Contractele individuale de munca incheiate de urmatoarele categorii de angajatori vor fi inregistrate, in termen de 20 de zile de la data incheierii lor, la inspectoratele teritoriale de munca:
......
Art. 7. - Nerespectarea de catre angajator a prevederilor art. 1, 2, ale art. 3 alin. (2) si ale art. 5 alin. (2) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei.

Alte discuții în legătură

Munca la negru Vlad28 Vlad28 Buna ziua Lucrez ca si contabil sef intr-un grup de firme, fiind angajat cu CIM pe o singura firma. Insa eu tin contabilitatea la toate cele 5 ... (vezi toată discuția)
Contract de munca!!! BRANDY_B BRANDY_B Va rog frumos sa-mi spuneti ce lege reglementeaza faptul ca angajatului se face contract din prima zi de munca,urmand ca in termen de 20 de zile sa fie ... (vezi toată discuția)
Munca la negru dorana dorana Buna ziua Lucrezi de 2 saptamani si inca nu am contractu de munca.A venit acuma control de la ITME,am raspuns la ceva intrebri....intrebarea mea este ,,Pot sa ... (vezi toată discuția)