avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Sesizare la CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Sesizare la CEDO

Poate fi sesizată CEDO dacă, deși au trecut cele 6 luni prevăzute ca termen de la comunicarea hotărârii definitive a ultimei instanțe, după această comunicare m-am adresat Inspecției Judiciare din cadrul CSM, contestând încălcări ale unor drepturi în timpul procesului și am așteptat mai întâi răspunsul acestei instanțe? Cu alte cuvinte, termenul de 6 luni prevăzut curge doar de la data ultimei comunicări sau poate să curgă și de la data la care am primit răspunsul CSM-ului?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 03:04, 4 Februarie 2015
Buna ziua.
De ce nu se poate lua ultimul termen de la data comunicarii hotararii instanteti de judecata in urma punerii in aplicare a procedurii "revizuirii" dosarului?

In cazul meu la revizuirea dosarului (procedura exceptionala) mi-a fost modificata sentinta definitiva si irevocabila data la recurs. Mie imi pare normal ca sa fac plangere la CEDO pe "noile" date ale problemei neriscand sa mi se respinga cererea de catre CEDO pentru informatii ce nu mai sunt valabile.

Cu respect
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
geolovelife, utilizator
Stimat forumist @geolovelife,

Ca regulă generală, căile extraordinare de atac nu întrerup termenul de 6 luni, din acest motiv aplicație fiind necesar să fie depusă în legătură cu căile efective de atac.

Totuși, jurisprudența Curții consacră anumite excepții de la acest mod de interpretare, mai precis în cazul admiterii căilor extraordinare. Astfel, cum se precizează în Ghidul practic privitor la admisibilitate, CEDO arată:

O cerere în care un reclamant formulează o cerere în termen de 6 luni de la pronunţarea deciziei prin care îi este respinsă cererea de redeschidere a procedurii este inadmisibilă, întrucât această decizie nu este o „decizie definitivă” (Sapeyan c. Armeniei, § 23).
În cazul redeschiderii procedurii sau al reexaminării unei decizii definitive, curgerea perioadei de şase luni în raport cu procedura iniţială sau cu decizia definitivă este întreruptă doar în ceea ce priveşte problemele invocate în temeiul Convenţiei care au stat la baza reexaminării sau a redeschiderii şi care au fost examinate de instanţa de recurs extraordinar (ibidem, § 24).


Notă: Repet, ceea ce am arătat constituie excepția. Sfătuiesc insistent forumiștii să nu se raporteze la contestații în anulare sau revizuiri în ceea ce privește curgerea termenului de 6 luni.

Cu stimă.
Daca decizia anterioara va era convenabila (nu incalca drepturile omului) si prin revizuire ati primit o decizie mai proasta, care incalca un drept al omului prevazut de Conventia Europeana, atunci ati putea sesiza CEDO cu privire la aceasta nou-survenita incalcare a drepturilor omului. Ma rog, nu stiu daca acest scenariu este posibil, dar in caz ca ar fi posibil ati avea un temei de a apela la CEDO.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo, contestatie in anulare sam bam sam bam Se poate imputa de CEDO faptul ca o persoana nu a uzat de contestatia in anulare pe motivul ca nu a fost audiat in recurs, daca acest motiv pe langa altele au ... (vezi toată discuția)
Decizie cedo inadmisibila. intrebari ContSters240009 ContSters240009 Buna seara, Tocmai am primit decizia CEDO privind cererea depusa de parintii mei, in legatura cu incalcarea art. 6 alin. 1 din Conventie, respectiv durata ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cedo - gravĂ discriminare eu am trimis cerere la ... furnica1986 furnica1986 PROBLEME CU CEDO - GRAVĂ DISCRIMINARE Eu am trimis cerere la CEDO în termen de 6 luni de la data comunicării cum scrie în ghid și CEDO mi-a respins ... (vezi toată discuția)