avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Consum curent Telekom
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Consum curent Telekom

Buna seara, sunt președintele unei Asoc de Prop. Blocul este din construcție cablat de Telekom (Romtelecom), recent am constatat ca instalațiile montate pe părțile comune ale Telekom consuma (fura) curent din tabloul blocului.
Pe data de 8 ianuarie am notificat Telekom și am cerut rezolvarea situației. Nu am primit nici-un răspuns si nu cred ca o sa primesc. (părere bazata pe istoricul relațiilor personale cu Romtelecom) . Întrebarea mea este: Ce ma sfătuiți sa fac dacă nu primesc nu primesc răspuns ?
Cel mai recent răspuns: mikifulgutz , utilizator 15:48, 19 Februarie 2015
a avea nevoie de un furnizor nu inseamna a tolera furtul. exista modalitati legale de a reglementa aceasta situatie.
Haideti sa intelegem cateva lucruri:

- pe casa scarii, de la partel pana la ultimul etaj este un cofret cu reteaua de 380 V care alimenteaza toate apartamentele - nu mai insist, cu sigurante, contori, etc., deci aceasta este singura legatura individuala a proprietarilor cu reteau electrica;
- pe casa scarilor, de obicei la parter, exista un tablou electric general al blocului/scarii, dotat cu sigurante pentru cele trei faze si nul; tot in acest tablou, separat, pe o placa izolanta este circuitul de forta pentru lift (daca este cazul) cu sigurantele sale, precum si circuitele care alimenteaza iluminatul pe casa scarii si pe spatiile comune;
- in acest tablou sunt montati contorii de forta si iluminat;
...........................

Daca mai sunt terti care au nevoie de energie electrica (CATV, etc.)acestia trebuie sa-si faca contracte separate cu furnizorul de energie electrica, alimentarea acestora facandu-se tot din tabloul de la parter, desigur pe circuite separate.

In cazul aratat de autorul topicului, tertii s-au alimentat din partea de tablou care alimenteaza iluminatul si partile comune de pe casa scarii, ceea ce nu este normal, astfel incat atunci cand a scos sigurantele, a cazut semnalul la TV - deci fapta demonstrata.

Dicutiile acestea cu furtul de energie electrica al firmelor de CATV au fost si pe la noi, insa am obligat firmele sa intre in legalitate. Am observat ca acestia s-au legat printr-o siguranta automata dintr-o bara de 380 si cu asta basta.
Practic pe noi nici nu ne-a interesat daca acestia au contract de furnizare sau nu, atata timp cat pe noi nu ne mai deranjau cu consum din casa scarii.
Apoi, avand in vedere faptul ca periodic vine cineva si citeste consumul pe casa scarii, avand acces la acest tablou si nu fac obiectii cu privire la alimentarea direct din barele de 380V a furnizorului, ne-a convins ca exista o intelegere / contract separat...
Am tinut o sedinta a comitetului executiv si am hotarat , in unanimitate, sa nu permitem, deocamdata, accesul UPC in blocul nostru. In momentul in care vor avea solicitari din partea proprietarilor nostri, le vom permite sa intre cu reteaua pe scarile respective. Membrii comitetului motiveaza ca proprietarii nu mai doresc gauri, retele, pat-cablu, cutii uriase pe peretii scarilor, in conditiile in care Romtelecom si RCS au impanzit scarile cu cabluri.
Va trimit linkul de pe site-ul ancom in care ne lamureste clar procedura de cablare a unui bloc. [ link extern ] ?

Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice autorizaţi beneficiază de dreptul de a efectua lucrări de instalare, întreţinere, înlocuire sau de mutare a elementelor reţelelor de comunicaţii electronice pe, deasupra, în sau sub imobilele proprietate privată sau publică în condițiile Legii nr.154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice.

Accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice pe proprietatea privată se poate face numai în urma încheierii unui contract în formă autentică. Pentru detalii intră aici. Tot aici poți găsi și modelul de contract de acces pe proprietatea privată elaborat de ANCOM.


Dupa cum vedeți accesul se face in baza unui contract. In urma contractului când se fac modernizări ale rețelei, firma notifica asociația si cere Acordul de acces si intervalul orar de lucru.

Din practica ei vin doar cu Acordul fără contract. Despre cuantumul chiriei cititi legea Legii nr.154/2012.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
terentetalharu, utilizator
Va multumesc pentru precizare. O data cu vestea ca nu accepta comitetul executiv inca o retea de catv in blocul nostru, i-am pomenit reprezentantului UPC despre propunerea unei taxe cu titlul de chirie pentru echipamente. Mi-a raspuns ca dansii sunt de acord ca plateasca chirie cu conditia sa facem dovada ca si ceilalti doi operatori catv, respectiv Telekom si RCS, platesc chirie pentru echipamentele lor. Cum eu nu cunosc conditiile ( si sigur nu e vorba de vreo chirie) in care s-au incheiat contractele acum hat ani cu Telekom si RCS( vechiul presedinte, extrem de bolnav, mi- a predat doar dosarul cu documentele de infiintare a asociatiei), nu prea pot face nimic in favoarea blocului nostru. Sa ma duc la sediul lor sa le cer copie dupa contracte...sa studiez perioada contractuala, sa reziliez ( daca se poate ) contractele si sa inchei altele noi... mi-e ca ma fac de rusine ( in ideea ca or fi oferit contracte gratuite administratorului si presedintelui la incheierea contractelor) ca vin cu astfel de pretentii acum.
Ideea este ca avem un bloc cu foarte multi pensionari, cu posibilitati mici financiare, cand am avut un restantier si a facut omul eforturi mari pentru a -si achita restantele, l-am iertat de penalitati si...in felul acesta nu avem alte fonduri decat cel de rulment si cel de reparatii. De aceea ma bucura un venit in plus.

Alte discuții în legătură

Conectare internet-conflict cu asoc de proprietari bodo_80 bodo_80 Buna seara, Ma lovesc de o rpoblema in alegera provider-ului de internet din bloc. Doresc sa imi instalez RDS&RCS si Presedintele Asoc de Proprietari nu ... (vezi toată discuția)
Infrastructura cablu tv bloc nou cgilmeanu cgilmeanu Buna ziua! Bloc nou, dat in folosita anul acesta. Are o infrastructura de cablu TV coaxial facuta prin șapă, prin pereți, în toate apartamentele. Firma ... (vezi toată discuția)
Instalare furnizori internet si cablu la bloc ContSters363550 ContSters363550 M-am mutat de curind intr-un bloc ce are deja retele UPC si Telekom dar as dori sa-mi instalez Digi/RCS. Problema e ca administratorul refuza sa-si dea ... (vezi toată discuția)