avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute

Detin un teren din 2000.Vecinul a cumparat un teren in apropiere in 2014.El are front la strada, dar mai ingust.Poate intra cu masini mici, dar nu si cu, camioane.A itodus o actiuni in instanta prin care ma obliga sa ii dau drept de servitute.Poate instanta sa-i dea castig de cauza in acest caz (avand in vedere ca nu este un loc infundat, avand acces la drumul public si avand in vedere faptul ca el a cumparat dupa mine terenul si stia care este situatia acestuia)?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:38, 9 Februarie 2015
Puteti invoca ca prejudiciul adus dvs. este disproportionat (mai mare adica) in raport cu beneficiul adus vecinului, conform principiului certat de damno vitando, certat de lucro captando, adica va fi preferat cel care incearca sa apere ceva si nu cel care urmareste sa isi procure un avantaj.
In plus, trebuie sa dovedeasca el in ce masura ii este necesar si util drumul.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
trandafir2, moderator
El are o ferma pe terenul respectiv si nu poate sa transporte hrana ptr. animale.Ce-i drept mie nu imi cauzeaza nici un prejudiciu.
Dar ma gandeam ca exista vreun temei de drept pe care ma pot baza, avand in vedere ca el nu are un drum infundat.
Incercati in cazul asta pe temeiul Art. 617. – (1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(Dar fondul lui nu este lipsit de acces, din ce spuneti.)
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
Insa deja exista un alt acces.

De ce nu poate sa largeasca drumul pe care il are deja?
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
trandafir2, moderator
Sfatul meu e sa va puneti la aceasi masa si sa negociati. Pana la urma chestia se reduce la bani. Cat e dispus sa va dea ca sa ii vindeti cativa metrii si cat sunteti dispus sa pierdeti prin tribunale.
GermanAlex a scris:
Pana la urma chestia se reduce la bani. Cat e dispus sa va dea ca sa ii vindeti cativa metrii si cat sunteti dispus sa pierdeti prin tribunale.

Pai tocmai aia este, ca vecinul nu vrea sa ii dea nici un ban.

Alte discuții în legătură

Drum de acces razvyqw0w razvyqw0w Am vandut impreuna cu un vecin 700 m^2 unui patron. Doamna de la registrul agricol, de la primarie, i-a spus ca o sa ii faca drum de acces intre vile. Intre ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere cu sau fara despagubiri _adi_ _adi_ Bunicul a detinut o parcela de teren de 6000m inainte de 1990. A vandut 1000m in 1991 ( casa si terenul de langa casa) S-a facut in asa fel schita terenului ... (vezi toată discuția)
Servitute dorel13 dorel13 Acum 13 ani, trei persoane au cumparat cate un teren de 300mp fiecareunul langa altul, cu iesire la o cale de acces, cale de acces pe care au cumparata in ... (vezi toată discuția)