avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota indiviza

Am un spatiu comercial la parterul unui bloc. Cei din asociatia de propietari m-au trecut la intretinere cu jumatate din salariul femeii de servici( desi aceasta nu face niciodata curat in fata firmei) cu caldura consumata pe scara blocului, cu reparatiile de la lift, cu reparatiile de la ghena de gunoi, cu lumina consumata pe scara blocului etc. Tin sa precizez ca spatiul are bransamente separate de apa, canalizare, gaze si curent fata de bloc. Avem propia ghena de gunoi, intrari in firma,separate de bloc. Apartamentele din bloc au fost construite inainte de 1989 de o societate, iar spatiul comercial de o alta societate. Eu nu am trecuta in contractul de vanzare cumparare cota indiviza, iar la apartamente cota indiviza adunata pe fiecare apartament se incheie suta la suta. Cei de la asociatie au facut o sedinta si au socotit ei o cota indiviza in functie de suprafata spatiului comercial si m-au trecut la intretinere. De cate ori au fost reparatii la terasa blocului, tevi comune, subsol am contribuit cu bani, dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc niste servicii (salariu femeie de servici, caldura pe scara blocului, reparatie lift etc.) impuse de asociatie, de care nu beneficiez.
Cel mai recent răspuns: mihaialbert , utilizator 10:27, 3 Februarie 2015
Am cunostinta de o asemenea situatie. Un bloc (P+10) cu 41 de apartamente de sine statatoare si un spatiu comercial marisor, lipit de bloc, numai ca acest spatiu comercial are inglobate doua apartamente - unul cu 2 camere si unul cu 3 camere (corespunzator tronsonului de apartamente 3 si 4). Pe casa scarii, cele doua apartamente nu au usi, intrarea facandu-se separat. Spatiul comercial fiind mai mare, dar nu mai are legatura cu blocul. Cred ca ati inteles descrierea, daca nu, puneti intrebari. La noi, furnizarea apei reci si a canalizarii se face prin as. proprietari - avem doua apometre pe care le citim lunar indecsii, iar proprietarul este trecut pe lista de plata. Daca acea jumatate care este inglobata sub bloc se poate masura (poate ca este ca la noi, adica este provenita din doua apartamente), determinarea cotei-parti pe apartamente se poate foarte usor, nu trebuie inventat nimic. Odata determinata cota-parte indiviza de proprietate, restul este usor de repartizat, tinand cont si de faptul ca dvs. aveti contracte de furnizare separate. Poate ca o parere mai avizata privind determinarea CPI o puteti obtine oficial de la OCPI, ei avand in evidenta toate imobilele, schite, situatia proprietarilor...
Spatiul are bransament de apa separat de bloc. Apa care o folosim la firma vine direct din conducta mare. Asa cum v-am spus acest spatiu nu a fost construit de aceeasi societate . Am fost la arhive de unde mi-au dat schitele. Spatiul comercial este construit de vechea societate cu aprozare, iar apartamentele de catre ICRAL. Cand le-am cerut celor de la asociatie sa contribuie cu bani la repararea terasei pentru portiunea de spatiu care este in afara blocului, acestia au refuzat. Numai eu sunt buna de plata, la ceva ce nu folosesc?
Sa ne intelegem - ati scris mai sus ca jumatate din acel spatiu comercial se afla "sub bloc" - adica un fel de parter.
Eu v-am dat un exemplu de cum sta treaba la noi, intr-o situatie asemanatoate, daca vreti va fac si o poza. Este f. adevarat, ca daca privesti de sus, partea de sub bloc nu se vede pentru ca ca spatiul respectiv face parte integranta din bloc - v-am, sunt cele doua apartamente inglobate de la bun inceput in spatiile comerciale.
Acum atentie: daca blocul a fost construit inaintea spatiilor comerciale, probabil ca blocul este intreg, adica nu se poate amesteca in vre-un fel cu spatiul comercial. Practi spatiul firmei dvs. este lipit de blocul respectiv.
Bun, daca este lipit de bloc, nu are cum sa fie "sub bloc". In fine, asa este, si spatiile noastre au terasa proprie pe care si le repara singuri...
Carturarul a scris:

Contestati sumele cerute pe motiv ca nu se respecta principiul de baza al repartitiei cheltuielilor: pe beneficiari.
De exemplu: la un bloc cu mai multe scari nu se aduna curentul consumat pe fiecare scara si sa se imparta apoi la tot blocul ci fiecare scara plateste consumul propriu asa cum este

Pai tocmai asta incearca sa faca si asociatia.

In cazul de fata, pentru toate cheltuielile mentionate, beneficiar este proprietatea comuna, adica toti proprietarii ce detin cota parte indiviza din proprietatea comuna. Este simplu ca "buna ziua".


@mihaialbert
Cred ca este evident ca si dvs detineti o cota parte din aceas suprafata comuna, dat fiind faptul de proprietatea dvs face parte din cladire.

Insa problema este ce cota va revine din suprafata comuna?

Asociatia de proprietari are nu numai dreptul insa si obligatia de a reconsidera cotele indivize calculate in functie de suprafata utila. Insa in cazul dvs cred ca trebuie sa se considere suprafata utila doar a proprietatii de sub bloc.

Raspunsul la intrebare ar trebui sa se afle in documentatia cadastrala a imobilului. Unde scrie negru pe alb cota pate indiviza a fiecarui proprietati individuale din proprietatea comuna. Consultati documentatia cadastrala si vedeti ce precizeaza. Fiti atent si la cota parte din terenul construit. Proprietarii celorlalte apartamente au cota parte din terenul din partea care se afla exclusiv sub proprietatea dvs? Este important


Am spuns mai sus ca "ar trebui", pentru si si documentatia cadastrala poate sa fie "gresita". Insa in aceste cazuri doar instanta poate sa se pronunte asupra acestor aspecte.


Jumatate de spatiu este ca un parter de bloc, iar cealalta jumatate este lipita de bloc. Cea lipita de bloc a fost construita de cei de la aprozar pe post de depozit de legume. Privita de pe terasa blocului, aceasta jumatate de spatiu se vede in intregime. V-am spus ca nu am cota indiviza trecuta in actele spatiului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatii proprietari dodo70 dodo70 Buna seara! Fac parte dintr-o asociatie cu un nr.de 13 scari 206 apartamente.La parterul blocurilor sunt spatii comerciale ale Consum Coop,si cateva ... (vezi toată discuția)
Stabilirea corecta si legala a cotei indivize oret20 oret20 Va rugam sa ne ajutati in stabilirea corecta si legala a cotei indivize pentru fiecare apartament, avand in vedere faptul ca la parterul blocului nostru, ... (vezi toată discuția)
Spatiile comerciale intra in asociatia de proprietari? FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua, Daca un imobil are la parter spatii comerciale, care au intrare separata de casa scarii/scarile de bloc pentru apartamente, nu are nimic la comun ... (vezi toată discuția)