avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contractul de comodat este intocmit de un notar?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contractul de comodat este intocmit de un notar?

Societatea care a construit complexul rezidential, format din 7 case si 4 blocuri (construite in perioada 2008 - 2013), a construit in 2012, pe un loc de parcare care este propietate a unui locatar din complex, o "casuta tehnica" in care a montat doua pompe (si instalatia aferenta) pt a mari presiunea apei ce vine de la reteaua de apa potabila din localitate, pt ca apa sa poata ajunge si la etajele superioare. Mentionez ca in toate contractele de vanzare cumparare ale tuturor propietarilor de locuinte (case sau ap) din complex este specificat ca vor beneficia de toate utilitatile: apa, canalizare, curent si gaze. Dupa mutarea in locuinte s-a constat ca avem fosa septica in loc de canalizare, iar apa potabila, in timpul verii, nu ajunge la et superioare. Casele s-au construit in perioada 2008 - 2009 iar instalatia pt a aduce apa de la conducta cu apa potabila a localitatii pana in tot complexul a fost construita in 2009, cand au fost date in folosinta toate casele. Initial in complex era prevazuta doar constructia de case dar, in perioada 2010 - 2013 s-au construit 4 blocuri unde sunt 64 ap. Marindu-se nr de utilizatori si nivelul la care trebuia sa fie livrata apa (et 3 plus mansarda), au inceput problemele datorita lipsei presiunii apei. Pentru rezolvarea acestei probleme , firma constructoare a construit aceasta casuta tehnica unde a montat pompele. Pana anul trecut firma constructoare s-a ocupat de reparatia pompelor dar acum vrea sa dea "cu titlu de imprumut spre folosinta si in scopul executarii oricaror operatiuni de lucrari specifice de mentenanta" catre Asociatia de propietari a complexului, "statia de pompare presiune apa - bun mobil din componenta constructiei cu destinatia "casuta tehnica". Aceasta predare firma constructoare vrea s-o faca printr-un CONTRACT DE IMPRUMUT SPRE FOLOSINTA. Mentionez urmatoarele:
1 - din sept 2017 pompele nu functioneaza si n-au fost folosite. dar pe timpul verii presiunea apei in complex scade si nu ajunge la et superioare.
2 - la 300 m de complex, la soseaua principala, sunt 4 blocuri mai vechi (construite inainte de 1989) care au tot 3 nivele si acele blocuri n-au probleme cu presiunea apei.
3 - presiunea apei care vine de la reteaua de apa potabila din localitate si ajunge la contorul general de racordare la apa din complex are presiune de 3 bar, la fel ca si la blocurile mai vechi Cu toate acestea, doar in acest complex apa nu ajunge la et superioare.
Intrebari:
1.Acest CONTRACT DE IMPRUMUT SPRE FOLOSINTA trebuie sa fie intocmit si semnat de un notar? O parte din membri comitetului Asociatiei de propietari spun ca, din legea 230/2017 art 30, paragraful 1, punctul G, nu este necesar un notar ca sa incheiem contractul deoarece comitetul executiv poate lua anumite decizii (cum ar fi incheierea acestui contract) fara acordul Adunarii generale a Asoiciatiei. In discutiile avute pe blogul asociatiei se mai vehiculeaza si art 2146 – art 2170 codul civil dar fara comentariile de rigoare.
2.In acest contract este necesar sa se prezinte istoricul terenului pe care este constructia “casutei tehnice”, chiar daca cei 12 mp sunt defapt propietatea unui locatar din complex si nu a firmei constructoare? In contract, pe o pagina firma constructoare prezinta cum s-a obtinut intregul teren pe care este construit complexul (prin dezmembrari si intabulari care au aparut in urma vanzarilor) si ajunge la spatiul pe care este constructia cu indicarea nr cadastral. Ce acte sunt necesare pt intocmirea acestui contract si ce trebuie sa cuprinda contractul? In contractul draft este specificat: “Comodatarul, prin reprezentant legal, intelege sa incheie prezentul contract de imprumut de folosinta fara cercetarea registrelor de evidenta fiscala si a celor de publicitate imobiliara, nesolicitand in acest sens prezentarea de catre comodant a unui Certificat de atestare fiscala si nici a unui Extras de Carte Funciara pentru autentificare / informare.” Este corect, legal si necesar acest pasaj?
3.Firma constructoare i-a dat propietarului locului de parcare pe care s-a construit ‘casuta tehnica” un alt loc de parcare care este din spatiul comun (drum de acces) dar nu poate face actele pt aceasta schimbare deoarece banca unde propietarul a facut imprumut (prin programul prima casa) nu este de acord. Firma constructoare nu detine un alt loc in incinta complexului dar in acest CONTRACT DE IMPRUMUT SPRE FOLOSINTA este specificat nr cadastral specific locului de parcare. Este legal acest contract? Ce urmari poate avea asupra asociatiei de propietari si cum se poate rezolva pb? Se poate rezolva pb daca propietarului locului de parcare da o declaratie, pe propia raspundere ca este de acord cu schimbarea chiar daca banca nu este informata si nici nu e de acord?
4.Asociatia de propietari poate impune legal, firmei constructoare sa se ocupe in continuare de aceste pompe pt a-si respecta obligatiile contractuale specificate in contractele de vanzare cumparare? Firma constructoare intentioneaza sa “scape’ de aceste pompe si de aceasta “casuta tehnica” deoarece in zona complexului (la 100 m) se va construi un alt complex rezidential cu 4 – 5 blocuri cu 11 nivele si primaria va fi nevoita sa rezolve pb presiunii apei potabile iar pompele vor fi nefolositoare. Pt a-si atinge scopul, firma constructoare are de partea sa aproape toti membri comitetului de conducere ai Asociatiei si o parte din locatarii complexului (in acest complex firma constructoare a facut multe nereguli dar nu putem sa-i facem nimic).
5.Ce alte alternative avem pt a alege varianta cea mai buna pt toti locatarii complexului? Firma constructoare, care are cheia de la aceasta casuta tehnica, a fost capabila ca, ieri, sa inchida robinetul ce permite accesul apei in complex, fara a trece prin pompe (acest robinet a fost deschis in permanenta din sept 2017, de cand pompele nu mai functioneaza, si am avut apa inclusiv la et superioare) doar pt a ne atrage atentia ca vine vara si vom avea nevoie de pompe si deci trebuie sa le preluam imediat si sa le reparam (pe cheltuiala Asociatiei) pt a avea apa in complex si la et superioare. Ce clause se pot introduce in contract?
As dori un raspuns urgent pt ca, o parte din locatari, ne opunem intocmirii acestui contract si preluarii pompelor defecte. Am facut o solicitare ca, in prima faza sa se sigileze robinetul care permite apei sa ajunga in complex doar trecand prin pompe si am specificat sa lasam o perioada de timp sa vedem daca se impune necesitatea acestor pompe si doar dupa o analiza clara a avantajelor si dezavantajelor sa se ia o decizie. Daca Comitetul Asociatiei vrea sa treaca peste propunerile noastre si sa semneze contractual trebuie sa venim cu argumente clare in sprijinul nesemnarii / semnarii contractului. Multumesc
1 - nu. contractul de comodat se poate incheia sub semnatura privata, nefiind necesar ca acesta sa fie redactat/incheiat/autentificat de un notar public.
2- nu este necesara descrierea modului de dobandire a imobilului, pur si simplu identificare bunului dat in comodat
3 - contractul este valabil intre parti dar nu este opozabil bancii, in caz de executare este posibil sa nu se tina cont de acest contract
4 -Evident, asociatia poate lua masuri in instanta impotriva constructorului. Prin incheierea contractului de comodat, probabil firma constructoare vrea sa transmita obligatia de mentenanta catre asociatie.
5 - nu inteleg exact intrebarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se poate solicita oprirea modificarii puz-ului? maria_carmen maria_carmen In perioada 2008 – 2013 s-au construit, pe zona Complexului Rezidential unde locuiesc, 7 case si 4 blocuri. Autorizatiile de construie pt case sunt P + 2E ... (vezi toată discuția)
Condomeniul, partile comune si cartea tehnica intr-un complex rezidential cu case si blocuri maria_carmen maria_carmen Suntem o Asociatie de propietari infiintata in febr 2013 pt gestionarea unui Complex Rezidential format din: 7 case (P+2E, ultimul et fiind mansarda); un bloc ... (vezi toată discuția)
Aș putea constrânge cumva asociația de proprietari ca să-mi schimbe țeava de apă pe tronson? stau la etajul 9/10 și, din păcate, presiunea apei este catastrofală weekman weekman Bună ziua! Cum aș putea cumva să constrâng asociația de proprietari să - mi schimbe țeava de apă pe tronson. Stau la etajul 9/10 și din păcate ... (vezi toată discuția)