avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Demis din Comitetul executiv al unei asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Demis din Comitetul executiv al unei asociatii

Buna ziua,

Azi am fost instiintat telefonic de catre presedinta asociatiei ca voi fi demis din Comitetul executiv pe motiv ca nu imi indeplinesc indatoririle si ca va convoca sedinta extraordinara peste 7 zile pentru votarea acestui lucru.Mi s-a mai transmis ca s-au strans semnaturi pentru demitarea mea,dar nu numai a mea ci si a cenzorului .Culmea este ca aceasta presedinta si-a intrat in drepturi ieri (03.02.2015) si eu am fost unul dintre persoanele care au votat-o .
Aceasta noua presedinta pretinde sa i se plateasca 300 lei pe luna pentru serviciul prestat ,dar nu doreste sa fie impozitat acest venit al ei,ci sa ii dam noi ,proprietarii ,banii in mana.
Intrebarile mele ar fi :
Este legal sa primeasca bani in mana ?
Cum se procedeaza cand se demite un membru al Comitetul executiv ?
Pot recandida pentru un loc in Comitetul executiv ?

Tin sa precizez ca mi-am indeplinit indatoririle si m-am implicat in actiunile din bloc , dar din cauza ca am calcat-o pe coada (in trecut) pe aceasta noua presedinta ,acum sunt dat la o parte .

Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
absentnemotivat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:57, 5 Februarie 2015
1. Ceea ce vrea d-a presedinta de poate face mumai cu ocazia AG a proprietarilor, membri ai as. prop.; ceea ce nu inteleg din postarea dvs. -

.Culmea este ca aceasta presedinta si-a intrat in drepturi ieri (03.02.2015) si eu am fost unul dintre persoanele care au votat-o


Incercati sa explicati cand ati aleso presedinta si ce legatura are cu data de 03.02.2015.

2. Presedintelui as. prop., ca de altfel si oricarui membru al as. prop., cu ocazia AG li se aproba perioada mandatului (2-3-4) ani, depinde si ce mai scrie in Statut; li se intocmesc contracte de mandat care poate fi oneros; ca dansa doreste 300 lei "in mana", inteleg ca aceasta este suma neta, la care se adauga contributiile sociale si impozitul la bugetul consolidat al statului; nu ma faceti sa cred ca vrea altfel... adica sa obtina venituri "la negru" ; incercati sa o faceti sa ceara acest lucru in AG, ca este o vorba - pasarea pe limba ei piere...;

3. Cenzorul, daca este ales in AG, dintre membrii as. prop. poate fi schimbat la fel ca si un membru al com. ex.; daca cenzorul este PFA, inseamna ca a fost angajat cu contract de prestari de servicii, este angajat/demis de catre com. executiv;

4. Schimbarile acestea nu se fac "toata ziua - buna ziua" , adica trebuie sa ai motive intemeiate sa soliciti acest lucru; pe de alta parte, nici nu poti sa lucrezi cu oameni cu care nu te intelegi, insa acest lucru trebuia sa-l spuna cu prilejul tinerii AG, atunci cand a fost aleasa; daca ma intrebati pe mine - pot sa va raspund ca nu este o treaba serioasa si mai bine si-ar vedea de treaba in alta parte; daca mai vreti sa continuati activitatea in com. executiv, cred ca o sa discutati aceste aspecte, sa incercati sa va sustineti punctul de vedere, iar daca vecinii dvs. va cunosc si au incredere in dvs. si cenzor, nu o sa fiti schimbati, adica - "votul vorbeste" ;

Poate ne mai povestiti cum au decurs lucrurile, pe acest topic.

Succes!
Banii trebuie sa ii primeasca in mana sau pe card, problema este ca nu se pot da bani "la negru", trebuie facut contract de mandat si platit toate taxele care se impun, nu puteti risca angajari fara acte, amenzile sunt foarte mari, atat pentru angajat cat si pentru angajator.
Legea 230/2007 Articolul 32
(1) Presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli .


Demisia unui membru al comitetului nu o face presedintele, acesta poate convoca AG si in cadrul acesteia sunt alesi membrii comitetului, daca presedintelui nu ii plac ochii unui membru al comitetului, poate sa isi dea el demisia!
Poate ii este greu sa lucreze cu cineva competent, care stie unde si cum sa il controleze si sa il contreze in decizii, poate lua si el decizii proste pentru asociatie.

CAPITOLUL IV: Organizarea si functionarea asociatiei de proprietari
Articolul 21
(1)La adunarea generala de constituire a asociatiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenti un comitet executiv, format din presedintele asociatiei de proprietari si un cenzor sau o comisie de cenzori, si vor hotari numarul membrilor acestora si durata mandatelor lor. Daca dintre membrii asociatiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociatiei de proprietari, persoana fizica ori juridica de specialitate, pe baza de contract sau conventie de prestari de servicii .
Povestea mai pe lung a fost in felul urmator :
Am avut o presedinta care a creat asociatia de la noi din bloc si dupa cateva luni si-a dat demisia .Ne-am sesizat toti in bloc si am zis sa nu pierdem timpul si in cateva zile am facut adunarea generala,am ales presedinta noua ,ne-am semnat pe procesul verbal (comitetul ) pentru ca ea sa-si inceapa activitatea .Asta s-a intamplat luni seara (2.02.2015)
Pe data de 03.02.2015 s-a intalnit cu contabilul pt a lua caietele si actele la puricat.
Pe data de 04.02.2015 m-a sunat sa ma instiinteze ca eu si cenzorul vom fi demisi
S-a pus anunt la avizier in seara aceasta 04.02.2015 ca se convoaca Adunare Generala Extraordinara pe data de 11.02.2015 ,la care se vor discuta urmatoarele :

*demitere cenzor
*demitere si inlocuire membru
*remuneratie presedinte
*remuneratie cenzor
Afisul de la avizier a fost stampilat si semnat de presedinta si de un membru.

Ce stiu eu este ca Adunarea Extraordinara se face in cazul in care s-a facut o Adunare generala pt rezolvarea problemei in cauza(ceea ce nu s-a intamplat) si nu s-au prezentat toti membrii

Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
Adriantot, moderator
Proprietarii trebuiesc convocati in Adunarea generala cel putin odata pe an, obligatoriu in primul trimestru al fiecarui an. Asa spune legea. Daca la aceasta adunare generala se ia hotarare ca urmatoarea adunare sa fie convocata, de exemplu, in iulie ori septembrie, si acestea sunt tot adunari generale ordinare, normale.
Oricand intre aceste adunari, se poate convoca adunarea generala extraordinara, adica o adunare generala neplanificata in adunarea precedenta si/sau nu cea obligatorie din primul trimestru al anului.
Asa ca este legala convocare acestei adunari generale extraordinare.
Dar adunarea generala anuala, cea obligatorie in primul trimestru, cu dare de seama, descarcare de gestiune, raportul cenzorilor, adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli s.a.m.d. a avut loc ori nu in anul 2015?
Multumesc enorm pentru raspunsul dat domnule Adriantot !

Inca nu s-a facut adunarea generala anuala (descarcare de gestiune, raportul cenzorilor, adoptarea bugetului de venituri si cheltuieli )

Alte discuții în legătură

Alegerea membrilor comitetului executiv Costica33 Costica33 Acum o luna de zile am fost ales in comitetul de bloc impreuna cu un cenzor, s-a semnat proces verbal la AG. Acum cateva zile presedintele a convocat adunare ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)
Informatii mandat presedinte asociatie proprietari podeag podeag Buna seara. In cadrul asociatiei unde locuiesc, presedintele a fost mandatat sa fie pana in luna septembrie 2015( perioada de un an, 2014-2015). A facut ... (vezi toată discuția)