avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer de proprietate prin vanzare sau donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer de proprietate prin vanzare sau donatie

Buna ziua.
Impreuna cu viitoarea sotie, stam intr-un apartament cumparat de catre parintii ei. Dupa casatorie am dori sa devenim noi posesorii apartamentului. Prietena mea are un frate si impreuna cu parintii ei am hotarat ca noi sa ii cumparam jumatatea, in sensul ca ii platim fratelui o suma de bani iar tatal ne trece apartamentul pe nume.
Valoarea aproximativa este undeva intre 50 si 60.000 euro. Noi vom plati 25.000, aceasta fiind intelegerea cu tatal viitoarei sotii.

As avea cateva intrebari:
1) Noi dorim ca apartamentul sa ii apartina atat prietenei mele(atunci va fi sotia) cat si mie. Este acest lucru implicit, tinand cont de faptul ca vom fi casatoriti, sau trebuie facut ceva suplimentar la notar?
Citeam ca in cazul donatiei, bunul nu ar apartine ambilor soti si prin urmare un sot nu ar avea drepturi asupra lui in caz de divort.

2) Care ar fi cea mai indicata varianta pentru noi? Sa ne doneze apartamentul sau sa facem contract de vanzare-cumparare? Am stabilit ca noi vom suporta cheltuielile notariale, iar faptul ca trebuie platit impozit de catre vanzator (tatal) va reprezenta o cheltuiala suplimentara ce nu ne prea incanta. Am inteles ca nu se poate vinde cu o suma mica, deoarece poate intra la Art. 1665 din Noul Cod Civil si sa fie considerat pret fictiv sau derizoriu. Dar in orice caz, voi vom plati aproximativ ½ din valoare.
3) In cazul unei vanzari, se plateste impozitul pentru suma de vanzare (in cazul acesta 25.000 euro) sau la valoarea reala? Citeam undeva ca intre rude se plateste la suma de vanzare

3) Trebuie facute ceva acte aditionale care sa sugereza clar ca fratele nu mai are nici o pretentie asupra apartamentului? Noi ii vom da lui cei 25.000 euro, tatal va contribui si el cu ceva si astfel fiecare copil primeste teoretic valoarea unei jumatati de apartament. Fratele va folosi acesti bani ca sa isi ia si el un apartament.

4) Ca sa ne protejam de variatiile de curs, am vrea sa tinem banii in euro. Se poate face o vanzare(asta in cazul in care facem vanzare-cumparare) in euro? Am vrea sa transferam banii din contul nostru in contul fratelui (nu in cel al tatalui, care este vanzatorul). Daca facem donatie, pot aparea probleme la transferul unei suma mari in euro?


Va multumesc
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 17:55, 5 Februarie 2015
In mom de fata apartamentul e pe numele tatalui (parintilor), deci nu se pune problema vanzarii sau donatiei unei jumatati, ci a totalului.
Poate sa faca si donatie, dar sa scrie ca va doneaza amandorura. Daca ii doneaza numai ei, intr-adevar e bun comun.
Vanzarea nu se poate la valoare derizorie, se tine cont de grilele notariale.
Daca face donatie, aceasta poate fi atacata de frate la un moment dat.
Doar sa faceti un act intre dvs si frate, ca renunta la orice pretentie in schimbul sumei de .... euro, act pe care sa il utilizati in instanta, daca ii vin fratelui idei la un mom dat sa atace donatia.
Daca optati pt vanzare, banii ar trebui virati vanzatorului, care ar putea sa solicite anularea vanzarii pentru lipsa virarii banilor, dar deja sunt scenarii prea negre, cred.
O sa vi se para ciudata solutia pe care v-o propun, dar atat pt. d-voastra cat si pt. viitoarea sotie cea mai buna solutie ar fi sa cumparati apartamentul inainte de casatorie, in cote parti egale, cate 1/2 sau in alte cote, functie de banii proprii pe care-i investeste fiecare.
Asa fiecare va fi pe deplin protejat in viitor, cotele parti ale fiecaruia vor fi bunuri proprii.
Nu-i vorba de lipsa de incredere, e vorba de prudenta.
Prin actul de vanzare/cumparare incheiat intre parintii viitoarei sotii, pe de o parte si d-voastra + viitoarea sotie, pe de alta parte, viitorul cumnat este scos din joc.
Ce vor face parintii cu banii, ii vor da baiatului, ii vor juca la ruleta, ii vor da fiicei, sunt ai lor si fac ce vor cu ei, nu-i problema d-voastra.
Mai sunt si alte avantaje, personal va sfatuiesc sa consultati un notar/avocat, singur, neinsotit si va va consilia in amanunt, va va arata variante, avantajele/dezavantajele lor.
O vorba din batrani spune ca sotul/sotia nu ti-e ruda.
Va multumesc pentru raspunsuri. Bineinteles ca este vorba despre achizitia intregului apartament, nu doar 1/2 (din punct de vedere legal). Doar ca tatal nu ne cere valoare lui totala, ci 1/2, ideea in sine fiind simpla si anume sa asigure lucruri egale copiilor lui.
De aceea va intrebam de impozit si pret derizoriu/fictiv. In nici un caz nu vom plati 60.000 euro pentru ca el vrea sa il vanda cu 25.000. Ar exista vreo problema cu aceasta suma? Adica domnul X vrea sa isi vanda apartamentul cu 25.000 euro chiar daca valoreaza mai mult. Chiar si asa, se plateste impozitul conform grilelor notariale (pentru valoarea de 60.000 sa zicem)?
Din cate inteleg cu donatia, merge doar daca ne doneaza ambilor altfel nu este bun comun.
Inteleg ca varianta preferabila ar fi vanzarea. Dar daca el vinde fiicei si sotului acesteia(mie), fratele nu mai are nici un drept succesoral? Nu anticipez probleme, insa vrea sa fac totul ca la carte, astfel incat sa nu ne trezim peste ani si ani ca desi i-am dat fratelui partea lui, el reuseste sa emita pretentii (in special din cauza pretului).
Indiferent daca se doreste vanzarea cu 25.000 de euro, si nu 60.000 cat ar valora la pretul pietei (sunt exemple, pot fi orice sume) taxarea se face la valoarea grilelor (in cazul vanzarii).
Donatia poate fi atacata, de aceea ar fi bine sa dea cumnatul o declaratie pe care sa o folositi in caz de vreo pretentie viitoare.
In plus, diferenta de taxa notariala intre donatie si vanzare nu este asa de mare.
Iar in cazul vanzarii, mai este necesara declaratia cumnatului? Sau prin faptul ca parintii vand, el nu mai poate emite pretentii asupra apartamentului.

Alte discuții în legătură

Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament cu acordul fratelui Wihm Wihm Buna ziua. De la bun inceput imi cer scuze daca s-a mai discutat subiectul, insa am rasfoit putin forumul si nu am gasit ceva punctual. Intrebarile (ca sunt ... (vezi toată discuția)
Bun comun sau bun propriu alejandra alejandra sunt casatorita si locuim intr-o garsoniera care e proprietatea fratelui meu si de curand am primit niste bani de la parintii mei astfel incat vanzand ... (vezi toată discuția)