avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura divort

Puteti sa-mi spuneti, va rog frumos, ce trebuie exact facut pentru un divort amiabil - ambele parti sunt de acord sa divorteze si fara pretentii unul de la altul
Ce anume trebuie sa faca? Ambii soti au cate un apartament pe numele lor - daca isi exprima dorinta ca fiecare sa pastreze apartamentul e in regula? Se rezolva usor aceasta problema a partajului?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:40, 15 Iunie 2009
Divorţul prin acordul părţilor poate fi pronuntat si numai pe baza acordurilor ambilor soti , daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
- pana la data cererii de divort a trecut cel putin 1 an de la incheierea casatoriei;
- nu exista copii minori rezultati din casatorie.
În cazul în care cererea de divorţ se întemeiază pe acordul părţilor, ea va fi semnată de ambii soţi. Acestia trebuie sa se prezinte in vederea sesizarii instantei competente la presedinte, care va verifica existenta consimtamantului.
Existenţa consimţământului valabil al soţilor condiţionează atât promovarea cererii de despărţire cât şi finalizarea procesuală a acţiunii civile prin pronunţarea hotărârii pe temeiul acordului de voinţă.
Atunci când este cazul, în acţiunea de divorţ, soţii vor stabili şi modalităţile în care au convenit să fie soluţionate cererile accesorii divorţului.
Presedintele fixeaza termen in sedinta publica de 2 luni; Daca la termen sotii staruie in desfacerea casatoriei, se trece la judecarea cererii, fara a se administra probe cu privire la motive => desfacerea casatoriei se va dispune fara a se pronunta divortul din vina unuia sau a ambilor soti. Dacă la termenul fixat în primă instanţă soţii nu se vor prezenta, cererea va fi respinsă. Dacă la termenul fixat unul dintre soţi se opune divorţului, instanţa va trece la procedura obişnuită în care reclamantul propune probe.
Pentru solutionarea cererilor accesorii privind numele pe care sotii il vor purta dupa divort, pensia de intretinere si atribuirea locuintei, instanta va putea dispune, atunci cand considera necesar, administrarea probelor prevazute de lege.
Hotararea care se pronunta este definitiva si irevocabila in ce priveste divortul.
Daca prin hotarare au fost solutionate si cereri accesorii, dar nu prin acordul sotilor, hotararea poate fi atacată atât cu apel cât şi cu recurs, dar numai in privinta cererilor aceesorii, termenul fiiind cel din procedura obisnuita a divortului de 30 de zile de la comunicarea hotararii.
Va multumesc mult de tot pentru toate raspunsurile!
Imi sunt deosebit de utile!!
divortul pe care amiabila inseamna carere la instanta in acest sens cu conditia sa indeplineasca conditiile impuse de lege ( mai mult de un an de la casatorie si fara copiii minori).
partajul se face dupa divort si merge prin tranzactie.
formulati o actiune de desfacerea a casatoriei prin comun acord . aceasta actiune trebuie redactata si semnata de amandoi sotii.
se depune la judecatoria din raza ultimului domiciliu comun al sotilor, impreuna cu urmatoarele acte : certi=ficat de casatorie in original, copii de pe actele de identitate, un timbru judiciar de 0, 15 lei plus o taxa de timbru de 39 ron.

se va fixa termen, amandoi sotii se prezinta . se da un termen de impacare de doua luni, iar dupa acest termen daca partiel staruie, se pronunta divortul.

in ceea ce priveste problema partajului : daca amandoi sotii au cate un apartament proprietate personala de dinantea casatoriei si nu mai exista alte bunuri dobandite in timpul casatoriei , nu mai este nevoie de partaj. se prezuma ca sotii nu au ce imparti .
daca insa au dobandit bunuri comune pe perioada casatoriei , at daca se inteleg vor formula o tranzactie pe care o anexeaza cererii de divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort horodni horodni In cazul in care ambii soti sunt de acord sa divorteze si exista un copil major ca rezultat al casatoriei, care este cea mai simpla modalitate de divort ? ... (vezi toată discuția)
Divortul de comun acord camelia mitroi camelia mitroi Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, cum se procedeaza in cazul unui divort in care ambii soti sunt de acord cu acesta. Ce acte trebuie semnate, cum se acorda ... (vezi toată discuția)
Martor la divortul prin intelegere Alina2011 Alina2011 La divortul cu minor prin intelegere este necesar martor? (vezi toată discuția)