avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune parti sociale, impartire bunuri achizitionate ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune parti sociale, impartire bunuri achizitionate pe firma?

Sunt administrator si asociat majoritat cu 60%, ceilalti doi asociati au cate 20%. Au propus dupa o perioada de inactivitate si neintelegeri, sa se retraga din societate prin contract cesiune parti sociale.

Cei doi au pretentia sa primeasca la "schimb" o parte din bunurile achizitionate de catre firma/PJ.

Este legal asa ceva?

Tin sa mentionez ca aceste bunuri au fost achizitionate dintr-o finantare castigata de catre mine ca PF (contractul cu finantatorul este intre mine si acesta), iar eu am imprumutat firma cu banii castigati.

Recunosc, asociatii s-au saturat de mine, de afaceri pentru care nu sunt pregatiti si desigur, este dreptul lor sa se retraga.

Ce parere aveti dragi experti in domeniu?
Cel mai recent răspuns: DanCalin , utilizator 19:25, 6 Februarie 2015
Legal nu este, insa daca nu acceptati acest "schimb, singura solutie este sa cereti in instanta excluderea asociatiilor.
Este o actiune care se introduce la Tribunal, sectia comerciala. Trebuie sa demonstrati in ce fel si-au incalcat obligatiile de asociati.
Nu vad posibila plata directa a partilor sociale cu bunurile societatii, chiar daca au fost achizitionate cu banii imprumutati de dvs.
Ca sa va revina dvs cele 20+20% parti, ele trebuie platite de dvs., nu de societatea ale carei parti sunt.
Varianta indirecta ar fi ca dvs. sa primiti inapoi imprumutul pe care l.ati acordat societatii, fie prin compensare cu bunurile acelea, fie tot in bani.
Apoi, cu ce primiti, platiti pe asoc. minoritari. Mai trebuie vertificat daca, in cazul platii in natura, bunuri contra poarti sociale, nu aveti de indeplinit formalitati suplimentare la reg. Com.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
smeagull, utilizator
Legea nr.31/1990:

Art. 226
Retragerea asociatilor din SNC, SCS, SRL

(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal. Costurile de evaluare vor fi suportate de societate.

Prin analogie cu excluderea asociatilor asociatul retras nu va avea dreptul a o parte proportionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia.
Va multumesc pentru timp si raspunsuri :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere asociati din srl, impartire bunuri DanCalin DanCalin Buna ziua, sunt asociat majoritar (60%) si administrator intr-o societate comerciala, care mai are inca 2 asociati cu cate 20% actiuni fiecare. Firma a ... (vezi toată discuția)
Retragere asociat din srl Nicoleta02 Nicoleta02 Buna ziua, Doresc sa va intreb care este varianta cea mai scurta in care un asociat ce detine 90 % din capitalul social, doreste sa se retraga din ... (vezi toată discuția)
Retrage dintr un srl fara sa pierd bani care sunt investiti ? gianina1983 gianina1983 detin 40% dintr o societate care are mai multe proprietati si nu ma mai inteleg cu asociatul care este si administrator de mentionat ca societatea are active ... (vezi toată discuția)