avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Declaratie TVA gresit - TVA calculat
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Declaratie TVA gresit - TVA calculat

Societatea com. in anul 2009 a fost cu obligatie declaratii TVA trimestriala.
In luna iulie 2009, in Declaratia TVA pe trim.II s-a strecurat o eroare: achizitiile s-au trecut la cele intracomunitare. Neobservand aceasta eroare,
In continuare am depus declaratia pe trim III in octombrie, cea pe trimestrul IV in ianuarie 2010, si in martie am primit instiintare de la Fisc, ca nu am depus declaratii pe lunile octombrie-noiembrie 2009, respectiv ianuarie-februarie 2010.
Am depus Declaratiile respective. TVA-ul calculat a fost platit la zi.
In august 2014 societatea a solicitat un vector fiscal, necesar la un leasing (autoturism).
In august au primit o instiintare, ca nu au depus Declaratia TVA pe august 2009, si datoreaza apr.3000 lei (? pe tot anul nu platesc atata TVA, fiind o firma mica).
Ei fiind in concediu, nu au preluat instiintarea respectiva (au aflat ulterior de ea, ca le-a fost trimisa prin posta).
In ianuarie au primit o somatie, ca au restanta la TVA apr.5000 lei si penalitati aferente 5000.
Pe ce s-a calculat suma respectiva? cei de la Fisc nu au putut da un raspuns ("programul lucreaza in acest fel, si noua ni se pare ireala suma dar nu putem da un raspuns").
Poate da cineva o explicatie la acest fenomen? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: baboska , utilizator 13:36, 10 Februarie 2015
Buna ziua,

ieri am fost la Fisc si am cerut Fisa sintetica pentru TVA. Reiese ca in februarie 2014 s-a emis o Decizie de impunere TVA pentru august 2009, in valoare de apr. 5000 lei. Firma insa nu a primit nici o notificare despre aceasta. In iulie 2014 au cerut cazier fiscal (necesar la un contract de leasing) si atunci figurau cu datorii zero ??? Asa tarziu se inregistreaza o Decizie de impunere in Baza de date?

Am studiat metoda de stabilire a imputarii din oficiu si este media TVA colectata pe ultimele 12 luni sau media TVA colectata din Decl.394 pe 12 luni (se ia valoarea care este mai mare).
In cazul de fata, firma fiind raportor trimestrial pana-n iulie, dupa calculele mele reiese, ca s-au luat sumele trimestriale, si nu s-a impartit la 12 ci la 4.
Deci suma impusa ar trebui sa fie o treime din cea actuala (si penalizarile la fel).

Am totusi cateva nelamuriri:

1. In aprilie 2010 am fost instiintati, ca lipsesc Declaratiile lunare pentru oct-noi 2009 si ian-febr 2010. Cum de a trecut neobservat aug 2009? Si de fapt acum am constatat, ca trebuia sa apara si iulie 2009, cu lipsa Declaratie TVA. (Declaratia TVA pe trim II 2009, in care s-a produs greseala, era cu TVA de recuperat, nu cu de plata)

2. Despre Decizia de impunere din oficiu a TVA pe aug 2009, care s-a emis in februarie 2014, nu trebuia sa primeasca o instiintare firma?

3. Care este perioada in care se mai pot corecta asemenea erori? Si care este intervalul de timp, in care se mai pot depista erori de declaratii? (acum ma gandesc la iulie 2009; mi-au listat si vectorul fiscal pe 2009 si acolo iulie apare ca N N, august cu D N, asta se mai poate schimba?)

multumesc
Am fost din nou la fisc si s-au clarificat lucrurile - cat de cat.

1. Metoda de calcul a TVA impus a fost gresita (suma celor 4 TVA colectata pe cele patru trimestre anterioare s-a impartit la 4 si nu la 12 cum trebuia - eroare soft?)

2. Nu se mai poate face nimic, pentru ca au trecut cele 60 de zile rezervate contestarii
3. Instiintarea odata trimisa prin posta, daca nu s-a ridicat, se inapoieaza la administratia financiara, si se pune pe site pentru inca 30 zile

4. A ramas deschisa intrebarea: acest TVA de 5000, calculat gresit, impus pentru august 2009 si platit in iamuarie 2014, se poate trece in Declaratia TVA urmatoare, la Ajustari? pentru ca este platit in plus. Cel colectat in luna august 2009 a fost platit odata cu septembrie 2009 (declarata in oct 2009, ca declaratie trimestriala)

Daca cineva ma poate ajuta cu un raspuns la aceasta ultima intrebare, ii multumesc

5. Penalitatile raman la fel neschimbate (5000 si ceva), deoarece a trecut perioada n care se putea contesta impunerea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva impus din oficiu baboska baboska Încerc să prezint problema pnctual: 1. Societate înregistrată cu perioada fiscală trimestrială, în iulie 2009 comite o eroare materială în D300 (pe ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere din oficiu pentru declaratie nedepusa in 2007 CONTABIUM CONTABIUM Buna ziua, Am primit in aprilie 2013, o decizie de impunere din oficiu pentru impozit pe profit aferent trimestrului 1 din 2007, pentru nedepunerea ... (vezi toată discuția)
Vector fiscal tva Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O firma s-a transferat cu sediul social. Vector fiscal depus la depus in 31.01.2011 pentru anul 2011 la sediul initial cu tva lunar. In luna iunie s-a ... (vezi toată discuția)