avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... clauze abuzive in contractele de inchiriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

clauze abuzive in contractele de inchiriere

Buna ziua,

Am inchiriat acum 5 ani un spatiu intr-un mall. Peste 80% din chiriasi au plecat, altii au venit dar spatiile nu s-au reumplut si mall-ul a cazut dpdv comercial. Doresc sa parasesc mallul darnu mi se permite deoarece in contract este o clauza care spune ca daca plec platesc chirie pana isi gaseste proprietarul alt chirias. Si asta nu se va intampla niciodata. Pe de alta parte nu-mi permite luarea investitiilor facute in spatiu desi am facturi pe ele. Ce e de facut? Proprietarul pe de alta parte a crescut chiria in mod abuziv incalcand flagrant contractul.

Multumesc din suflet pentru un raspuns rapid.
Cel mai recent răspuns: elvirabt , utilizator 00:56, 30 Aprilie 2015
Am avut ocazia sa vad cateva astfel de contracte ale caror clauze am incercat sa le negociez insa, raspunsul locatorului a fost un refuz total motivat de faptul ca acel contract este standard si este impus de catre banca finantatoare.
Din pacate, semnarea contractului presupune ca dumneavoastra v-ati insusit si a-ti fost de acord cu prevederile acestuia.
Daca proprietarul/locatorul a marit in mod abuziv chiria, cu nerespectarea clauzelor contractuale, notificatii acest lucru punandu-i in vedere ca fapta domniei sale poate duce la rezilierea contractului.
Pe de alta parte, avand in vedere ca dorinta dumneavoastra este de a parasi mallul, in conditiile in care nu reusiti totusi sa faceti acest lucru in mod amiabil, incercati sa reziliati contractul printr-o actiune in instanta.
Daca proprietarul spatiului a marit chiria in mod abuziv, nerespectand conditiile contractuale, puteti solicita rezilierea contractului de inchirierea.
O fi el proprietarul spatiului si unele prevederi contractuale ii sunt favorabile, dar legea se aplica si in cazul lui.
Multumesc!! dar este vorba de un contract standard pe care l-au avut toti cei care au parasit spatiul anterior si care nu au patit acelasi lucru. Este o clauza abuziva determinata de pozitia dominanta. Codul fiscal impune ca "orice cheltuiala sa fie efectuata doar in scopul inregistrarii de profit". Mallul fiind aproape falimentar si in 2009 am inregistrat doar pierdere in el, cum pot fi obligata sa mai stau inca 5 ani? Sau de fapt sa nu stau in chirie dar sa platesc chiria? Nu contravine oricaror legi?
Din pacate pentru d-v, singura posibilitate de-a cere rezilierea contractului este aceea in care proprietarul nu isi indeplineste obligatiile contractuale. In momentul in care ati "negociat " si semnat acest contract v-ati asumat si ati acceptat toate clauzele acelea, chiar daca unele dintre ele sunt abuzive, daca le-ati, si cum contractul este vointa partilor.........si poate deroga de la lege cu conditia sa nu o incalce .......singura d-v sansa este sa studiati foarte bine obligatiile proprietarului si sa cautati bine de tot o nexecutare din partea lui, daca el a marit chiria fara sa respecte clauzele contractuale, respectiv a marit chiria fara notificare sau nu a respectat procentul maximim pe care putea sa-l aplice nu o platiti , notificati neacceptarea si cereti direct rezilierea , ptr ca daca o platiti se poate considera acceptare tacita....
O solutie ce presupune insa ceva timp si costuri ar fi divizarea societatii cu mentinerea contractului de inchiriere blamat pe una dintre ele si a restului activitatii pe cealalta. Ulterior puteti incepe dizolvarea societatii respective sau o puteti instraina catre cineva care doreste preluarea spatiului. Nu cred ca veti putea recupera investitiile efectuate in spatiu.

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de inchiriere minalex minalex Va rog sa ma lamuriti asupra a doua clauze dintr/un contract de inchiriere si anume: \"Art 10.(din contract):INCETAREA CONTRACTULUI DE INCHIRIERE ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere dragosionescu dragosionescu AM INCHEIAT UN CONTRACT DE INCHIRIERE SPATIU COMERCIAL CU O [b]S.C.[/b] PE CARE L-AM INREGISTRAT LA FINANŢE. S.C. NU A PRELUAT SPAŢIUL, IAR PERSOANA DE ... (vezi toată discuția)