avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CAS - neasigurat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CAS - neasigurat

Buna ziua!

Am fost asigurat, ca student, pana in iunie 2013, dupa care a urmat o perioada de mai bine de un an in care am fost neasigurat. Din octombrie 2014 m-am inscris la o alta facultate, la aceeasi unitate de invatamant superior de stat. Avand sub 26 de ani as avea dreptul sa fiu asigurat. Doar ca nu se intampla acest lucru. Cand am constatat ca nu sunt asiguratam fost la CAS cu adeverinta de student. Acolo mi s-a spus ca trebuie sa platesc pentru ultimele 6 luni din perioada in care nu am fost asigurat, pentru ca "e obligatoriu". Dar banii pe care mi-i cer sa-i achit nu au nicio justificare, nu am beneficiat de nicun serviciu din partea statului. Asadar nu am de gand sa platesc banii ceruti - 352 lei.
Neclaritatile mele sunt:
- e legal sa-mi ceara sa platesc cas pentru o perioada in care nu am fost asigurat?
- in conditiile in care nu platesc acesti bani, deci raman nasigurat desi as avea dreptul sa fiu asigurat ca si student sub 26 de ani la o universitate de stat, asta inseamna ca raman fara medic de familie?
- cand ma voi angaja, angajatorul trebuie sa plateasca acesti bani-restanti (drept contributii din partea angajatului)? adica acesti bani trebuie sa-i platesc oricum?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
stefan8, utilizator
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 05:49, 7 Februarie 2015
conform legii 95/2006, art 213, al.(1), lit.b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, (inclusiv cei care părăsesc sistemul de protecţie...) un articol care lasa loc de interpretari. In rest, urata lege! Ii taxeaza fix pe cei mai saraci! Urat!
"....tinerii in varsta de pana la 26 de ani daca sant studenti...".
Este vorba de perioada in care ai intrerupt studiile.
A nu se intelege ca sant de acord cu modul in care au procedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata contributie sanatate, persoana neasigurata, alte venituri decat salarii utilizator_avocatnet utilizator_avocatnet Buna ziua. Am o intrebare legata de un caz ipotetic. Sa zicem ca persoana fizica X este neasigurata la sanatate, nu e salariata, nici PFA, nici orice ... (vezi toată discuția)
Elev la seral si fara nici un venit am asigurare medicala? the game the game Buna ziua! Am 19 ani si sunt in clasa a 10a la seral.Daca nu am nici un venit pot beneficia de asigurare medicala gratuita?Daca da, ce trebuie sa fac pentru a ... (vezi toată discuția)
Asigurarea obligatorie de sanatate alina_1987 alina_1987 Buna seara. Am si eu o nelamurire. In 2013 mi-am pierdut serviciul, si intre timp nu am reusit sa imi gasesc in alta parte. Recent am aflat de la medicul de ... (vezi toată discuția)