stefanpopovici a scris:
Nu stiu de ce anumiti utilizatori raspund in necunostiinta de cauza la chestiuni juridice delicate.
Mda. E cam singurul adevar pe care l-ati grait dle.... inginer stefanpopoviciu. Oare de ce n-oti fi vazut mai intai barna din ochii dvs?
Stiti,
scutirea de raport si
reductiunea liberalitatilor excesive sunt
doua institutii juridice
diferite. La fel de diferite ca surubelnita de fierăstrău.
Iar dvs. ati criticat antevorbitorii spunandu-le cam asa: Cuiul (donatia) nu poate fi taiat cu fierastraul (reducţiune) fiindca a fost scutit de surubelnita (scutirea de raport).
Cand "citati" din marii doctrinari, ar fi bine bine sa va asigurati ca ati priceput exact despre ce vorbeau. Ca daca ma apuc si eu sa va povestesc ce pricep dintr-un proiect ingineresc, s-ar putea sa va umfle rasul ori sa va apuce plânsul, dupa caz.
Stimate domn, nu e interzisa vanzarea intre rude de gradul 1. Abtineti-va sa scrieti asemenea minuni in vazul lumii. Pot cumpara sau vinde
TOTI cei carora nu le este interzis prin lege. (art. 1652 Cod Civil).
Motivele (absurde) pentru care credeti dvs. ca un parinte n-ar putea sa vanda copilului sau sunt in capul dvs. Cand or fi in Monitorul Oficial o sa tin seama de ele. Ce vrea sa insemne: "
cumpar si apoi mostenesc banii dati"? Considerati cumva ca un parinte este obligat sa pastreze banii luati ca sa-i lase mostenire!? Nu domnule, e
LIBER sa-i consume la orice terasa insorita de pe orice plaja a globului pamantesc!
Nimeni nu este obligat sa lase mostenire!
Omul e liber sa moara sarac lipit. Dar daca tot vrea sa arate lumii ce a AVUT (si n-a incaput intre 4 scanduri), atunci legea zis "nedreapta" ii aduce aminte ca a adus pe lume DOI (sau mai multi) copii si NU E DREPT sa-i lasi unuia ca si cum i-ai fi muma, si altuia ca i-ai fi ciuma! (mori sarac sau lasa/imparte ...cu dreptate. Cam asta e ratiunea "nedreptei legi").
Dle. @samaim, donatia este IREVOCABILA. Daca vreti sa negociati la mediator "dreptatea dvs." sub acest aspect s-ar putea sa constatati ca niciun notar zdravan la cap nu va atentifica acordul de mediere. Donatia ar putea fi revocata pentru neexecutarea sarcinilor. Dar nu pricepui daca sarcina intretinerii a fost stipulata in contractul de donatie sau a ramas doar la nivel de ... vorbe. Daca sarcina este stipulata in contract, atunci donatia este, in limita sarcinii un contract cu titlu oneros... Si de aici incolo discutia e cam lunga si un pic inutila, fiindca, din modul in care contruiti dvs. intrebarile imi dau seama ca aveti muuulte neclaritati. Iar fara lamurirea lor mai intai, ma tem ca nu veti reusi sa pricepeti ce as avea de spus.
Pe de alta parte nu mi-e limpede de cine va temeti mai tare: de fiica sau ...de nora?
Oricum, daca vreti sa "anulati" donatia fiului ca sa faceti dupa aceea o vanzare tot catre fiu, inseamna sa cadeti din lac in put. (avocatul fiicei dvs. o zica bogdaposte ca i-ati usurat munca in a dovedi ca vanzarea a urmarit inlaturarea fiicei de la mostenire. Si ar zice bogdaproste si nora).