avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transmiterea proprietatii de la parinti la copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transmiterea proprietatii de la parinti la copii

In urma unor discutii, am inteles ca donatia este o alegere gresita. Am donat fiului: 600mp teren pe care este ridicata o casa la rosu. Donatia a fost facuta cu scutire de raport. Notarul ne-a pus in vedere dispozitiile art.1088 Cod Civil, cu privire la mostenitorul rezervatar, fiica, drept pentru care a fost mentionat in actul de donatie. Se mai noteaza: dreptul de uzufruct viager si interdictia de instrainare si grevare in favoarea donatarilor.
Cam nedreapta legea (art 1088) in cazul in care fiul si-a asumat marea raspundere pentru indeplinirea sarcinilor si obligatiilor pentru intretinerea parintilor pana la decesul acestora. Batranii sunt foarte greu de ingrijit; sunt multe responsabilitati; fiul este legat de o situatie cat timp traiesc parintii. Fiica, a uitat ca are parinti (si nu numai), iar la un moment dat isi aminteste ca are dreptul de a primi ceva de gratis. Nu-i rau pentru unii.
Dupa intocmirea actului de donatie, fiul s-a casatorit. Casa, la rosu, o vor termina impreuna
Va rog sa-mi spuneti:
– cat la suta i se cuvine fiicei, atunci cand fiul va trebui sa duca donatia pe masa succesorala
– cat la suta i se cuvine sotiei lui (in caz de divort) din investitia facuta impreuna pentru a termina casa
- in cazul decesului parintilor (care au facut donatia), sotia fiului are drept la masa succesorala a donatiei. Daca da, cat i se cuvine.
– care este situatia creata de un divort, intre parinti, cu privire la aceasta donatie, daca sotul intenteaza divort, iar eu pot demonstra faptul ca investitia a fost facuta, in proportie de aprox.80-85% din salariul castigat in strainatate.
- este rentabil a se anula contractul de donatie. si a se face contract de vanzare-cumparare, avand in vedere ca acum fiul este casatorit?

Cu respect si multumiri
stefanpopovici a scris:

Nu stiu de ce anumiti utilizatori raspund in necunostiinta de cauza la chestiuni juridice delicate.

1. Actul facut (donatie scutita de raport) este cea mai solida forma de instrainare intre parinti si copii. Vanzarea (ca sa citez pe marele doctrinar Corneliu Turianu) este un act nul intre rude de gradul 1(Cum sa vanda un parinte propriului copil? Suma de bani primita se va intoarce in masa succesorala ca bun mobil ceea ce e o aberatie! Cumpar si apoi mostenesc banii dati! Ideea de "scutita de raport"inseamna tocmai faptul ca acest bun nu intra la masa succesorala(nu se ia in discutie) daca exista bunuri care sa acopere rezerva . Felicitari notarului care a gandit acest tip de act!


Chiar așa... De ce oare unii răspund în necunoștiință de cauză??? :D

1. Donația (scutită de raport sau nu) poate fi redusă până la limita rezervei succesorale de către moștenitorii rezervatari.
Adică, una e raportul donațiilor... și alta e reducțiunea donației pentru încălcarea rezervei succesorale...

2. Probabil că nu ați înțeles ceea ce o fi spus la un moemnt dat C. Turianu... dar chiar dacă ar fi spus ceea ce susțineți mai sus, tot nu are nici o legătură cu realitatea.
Vânzarea dintre părinți și copii e perfect valabilă dacă e întradevăr vânzare.
Singura diferență dintre această vânzare și oricare alta constă în faptul că în acest caz, datorită calității părților se instituie o prezumție legală prin care acest gen de tranzacție e prezumat a fi donație. Deci în caz de litigiu, părțile vor trebui să dovedească plata. În rest este o vânzare ca oricare alta.

3. Referitor la problema pusă în discuție - indiferent dacă prevederea referitoare la rezerva succesorală e mai mult sau mai puțin nedreaptă, cel care a acceptat donația în aceste condiții și apoi a început să construiască după căsătorie, ar fi trebuit să se intereseze mai înainte despre situația juridică a acelui teren.
stefanpopovici a scris:

Nu stiu de ce anumiti utilizatori raspund in necunostiinta de cauza la chestiuni juridice delicate.


Mda. E cam singurul adevar pe care l-ati grait dle.... inginer stefanpopoviciu. Oare de ce n-oti fi vazut mai intai barna din ochii dvs?

Stiti, scutirea de raport si reductiunea liberalitatilor excesive sunt doua institutii juridice diferite. La fel de diferite ca surubelnita de fierăstrău.

Iar dvs. ati criticat antevorbitorii spunandu-le cam asa: Cuiul (donatia) nu poate fi taiat cu fierastraul (reducţiune) fiindca a fost scutit de surubelnita (scutirea de raport).

Cand "citati" din marii doctrinari, ar fi bine bine sa va asigurati ca ati priceput exact despre ce vorbeau. Ca daca ma apuc si eu sa va povestesc ce pricep dintr-un proiect ingineresc, s-ar putea sa va umfle rasul ori sa va apuce plânsul, dupa caz.

Stimate domn, nu e interzisa vanzarea intre rude de gradul 1. Abtineti-va sa scrieti asemenea minuni in vazul lumii. Pot cumpara sau vinde TOTI cei carora nu le este interzis prin lege. (art. 1652 Cod Civil).

Motivele (absurde) pentru care credeti dvs. ca un parinte n-ar putea sa vanda copilului sau sunt in capul dvs. Cand or fi in Monitorul Oficial o sa tin seama de ele. Ce vrea sa insemne: "cumpar si apoi mostenesc banii dati"? Considerati cumva ca un parinte este obligat sa pastreze banii luati ca sa-i lase mostenire!? Nu domnule, e LIBER sa-i consume la orice terasa insorita de pe orice plaja a globului pamantesc! Nimeni nu este obligat sa lase mostenire!

Omul e liber sa moara sarac lipit. Dar daca tot vrea sa arate lumii ce a AVUT (si n-a incaput intre 4 scanduri), atunci legea zis "nedreapta" ii aduce aminte ca a adus pe lume DOI (sau mai multi) copii si NU E DREPT sa-i lasi unuia ca si cum i-ai fi muma, si altuia ca i-ai fi ciuma! (mori sarac sau lasa/imparte ...cu dreptate. Cam asta e ratiunea "nedreptei legi").

Dle. @samaim, donatia este IREVOCABILA. Daca vreti sa negociati la mediator "dreptatea dvs." sub acest aspect s-ar putea sa constatati ca niciun notar zdravan la cap nu va atentifica acordul de mediere. Donatia ar putea fi revocata pentru neexecutarea sarcinilor. Dar nu pricepui daca sarcina intretinerii a fost stipulata in contractul de donatie sau a ramas doar la nivel de ... vorbe. Daca sarcina este stipulata in contract, atunci donatia este, in limita sarcinii un contract cu titlu oneros... Si de aici incolo discutia e cam lunga si un pic inutila, fiindca, din modul in care contruiti dvs. intrebarile imi dau seama ca aveti muuulte neclaritati. Iar fara lamurirea lor mai intai, ma tem ca nu veti reusi sa pricepeti ce as avea de spus.

Pe de alta parte nu mi-e limpede de cine va temeti mai tare: de fiica sau ...de nora?

Oricum, daca vreti sa "anulati" donatia fiului ca sa faceti dupa aceea o vanzare tot catre fiu, inseamna sa cadeti din lac in put. (avocatul fiicei dvs. o zica bogdaposte ca i-ati usurat munca in a dovedi ca vanzarea a urmarit inlaturarea fiicei de la mostenire. Si ar zice bogdaproste si nora).

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Februarie 2015
romascanu, moderator
Doamna avocat romascanu, va admir sarcasmul. Dar fiti, va rog, mai ingaduitoare cu cei nestiutori si....:-/ Totusi, daca vreau raspunsuri clare, trebuie sa le caut pe cele postate de dv-stra.
Desi nici nu indraznesc sa aspir la ,,verbul" d-nei Romascanu, va spun ca meritati ce patiti acum: ati apelat la un notar care trebuia sa va indice ca temei legal ,,generator" de viitoare dureri de cap intai si intai art. 1091 ncc.
Parerea mea si trageti d-voastra concluzia!
DlGoe a scris:

Desi nici nu indraznesc sa aspir la ,,verbul" d-nei Romascanu, va spun ca meritati ce patiti acum: ati apelat la un notar care trebuia sa va indice ca temei legal ,,generator" de viitoare dureri de cap intai si intai art. 1091 ncc.
Parerea mea si trageti d-voastra concluzia!


1. Nici sa nu indrazniti domnule...Goe, ar fi o aspiratie prea mare pentru dv-stra ca s-o puteti ajunge, luati-va gandul.
2. Nu patesc nimic acum, si nici nu voi pati, chiar daca asta este vointa domniei voastre.
3. Parerea avocatilor cantareste mai mult decat parerea d-lui Goe.
4. Explicatia d-nei avocat Romascanu, precum si a celorlalti avocati, a fost suficient de clara, si de ajutor multor cititori interesati de acest subiect, daca ati observat cati utilizatori urmaresc discutia. In consecinta, postarea dv-stra poate fi transferata la: Recycle Bin.

Alte discuții în legătură

Vanzare sau donatie apartament catre fiica ? dunguta dunguta As dori sa ii fac cadou fiicei mele din prima casatorie un apartament care e proprietate comuna in prezent cu actualul sot .Sotul este de acord.Deoarece sotul ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire ContSters47261 ContSters47261 Buna ziua, Parintii mei sunt divortati, tatal meu este recasatorit. Nu are alti copii, in afara de o sora mai mare de-a mea, dar a crescut fiica sotiei din ... (vezi toată discuția)
Succesiune nefacuta, vanzare din masa succesorala Ggiulia Ggiulia Buna ziua, speta este urmatoarea (din pacate eu o cunosc doar aproximativ, dar sper ca elementele incerte nu schimba mult solutia; incerc pe aceasta cale sa ... (vezi toată discuția)