avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt Corespondenta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt Corespondenta

Am o vecina in bloc, defapt sunt mai multi care obisnuiesc furtul de corespondenta ce as putea sa fac, individa care fura de multe ori, cam de pe la toti vecinii, isi stocheaza in casa zeci si sute de scrisori, din dorinta de a afla adresa, nume, etc A lucrat ca gardian la penitenciar, si se crede un fel de "Jandarmul Blocului." Daca ma duc la sectia de Politie, in cel mai bun caz va primi o avertizare, sau o amenda, plus ca este si procesomana. Ce as putea face in cazul ei, am de asteptat documente importante. Cineva mi-a recomandat sa primesc corespondenta doar prin mandat postal. Chiar asa am ajuns? O nebuna terorizeaza un bloc intreg!!!X-(X-(X-( Ce solutie as putea gasi inafara instantei, deoarece nu am fondurile necesare si nici timp de pierdut prin tribunale pt o nebunaX-(X-(X-(
Fapta constituie infractiune, depuneti plangere penala. Ar trebui totusi sa aveti ceva dovezi in acest sens, nu numai presupuneri.
ART. 302*) c.p.
Violarea secretului corespondenţei
(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost săvârşite de un funcţionar public care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(5) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
#M3
(6) Deţinerea sau confecţionarea, fără drept, de mijloace specifice de interceptare ori de înregistrare a comunicaţiilor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(7) Pentru faptele prevăzute la alin. (1), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
#CIN
*) Conform art. 244 din Legea nr. 187/2012 (#M3), dispoziţiile art. 302 din Codul penal se aplică indiferent dacă faptele au fost săvârşite în cadrul unor relaţii de serviciu sau în afara acestora.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 195 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (1): art. 195 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 195 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 195 alin. 2^1 din vechiul Cod penal
- alin. (4): art. 195 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (6): art. 19 alin. 1 din Legea nr. 51/1991
- alin. (7): art. 195 alin. 3 din vechiul Cod penal

#B

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua - legea violarii corespondentei Mariana Dina Mariana Dina Fratilor am intrebat si eu astazi daca stie cineva cv de legea violarii corespondentei??Se poate face plangere?? (vezi toată discuția)
Divulgarea corespondentei MihaelaaC73 MihaelaaC73 Bună ziua. Exista o lege care interzice divulgarea corespondentei purtate cu o alta persoana? In speta, o persoana doreste sa arate corespondenta purtata ... (vezi toată discuția)
Inregistrare ambientala adrianpaul169 adrianpaul169 buna-seara,as vrea sa aflu daca o inregistrare ambientala facuta de un individ oarecare cu telefonul este legala;adica daca 2 indivizi stau la povesti si unul ... (vezi toată discuția)