avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare, acord conditionat al salariatului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare, acord conditionat al salariatului de a efectua ore suplimentare

Conform legii pentru efectuarea de ore suplimentare salariatul trebuie sa-si dea acordul.
Poate un salariat sa-si dea acordul de a efectua ore suplimentare si sa puna conditia ca intai sa i se ofere plata acestora?
Nu de alta dar este un nonsens sa fac un efort sa vin din timpul meu liber ( inclusiv sambata , duminica, sarbatori )ca sa-mi iau liber ( de ex. joi cand nu pot utiliza real acel liber deoarece sotia si copii sunt la munca/scoala),ce sa fac cu liberul, cu cine il petrec? Asa macar castig cativa bani, pana la urma mergem la serviciu pentru bani nu pentru libere, mai ales ca deseori nu pot practic sa iau liber ( asta ar implica mai mult de lucru pentru colegii mei, sau mai degraba ,imposibilitatea indeplinirii tuturor activitatilor preconizate)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:53, 13 Februarie 2015
(2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident.

Art. 121. — (1) La solicitarea angajatorului salariații pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.




Mihaibc a scris:

... si sa puna conditia ca intai sa i se ofere plata acestora?

Nu se poate pune o asemenea conditie.
@ Mihaibc

Nu are cum sa i se ofere plata acestora in avans , intrucat regula este compensarea ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In situatia in care compensarea nu este posibila , atunci salariatul va primi un spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Munca in zilele de sambata si duminica sau in sarbatori legale in care nu se lucreaza nu este considerata munca suplimentara.

Nu discutam de plata in avans a orelor suplimentare, plata orelor se face dupa efectuarea lor. Intrebarea era daca eu ca salariat pot sa scriu in acordul pe care trebuie sa-l dau ca intai vreau sa mi se ofere plata lor si nu timp liber ( desigur dupa efectuarea orelor suplimentare).
Deoarece e anormal ca eu sa muncesc in zilele libere (pe care le pot petrece cu familia)- ca sa-mi iau timp liber in alte momente ( pe care nu le pot petrece cu familia). daca tot fac un efort sa merite si pentru mine.
Din cate stiu eu exista posibilitatea ca pentru anumite activitati (prin negociere) sa se poata oferii intai plata si doar la o cerere expresa acordarea de liber. Ori eu intreb daca pot ca in cadrul acordului sa solicit ca dupa efectuarea orelor suplimentare sa cer intai plata si nu liber.
EU sunt de acord sa efectuez ore suplimentare cu conditia ca inainte de a mi se oferii timp liber sa mi se ofere plata acestora.
Nu discutam de cazul fortei majore.
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2015
Mihaibc, utilizator
Daca legea prevede ca regula compensarea in ore libere platite a muncii suplimentare, partile nu pot deroga de la aceasta prevedere, altfel spus , nu pot sa decida plata lor inainte de a se incerca varianta compensarii.
freeelis a scris:



Munca in zilele de sambata si duminica sau in sarbatori legale in care nu se lucreaza nu este considerata munca suplimentara.




Dar cum e considerata? munca voluntara? Daca Firma iti solicita sa te duci sa muncesti .

Eu cel putin credeam ca orice perioada de timp lucrata in afara programului normal de lucru e munca suplimentara.
Ex. program luni- vineri 7 - 15 5 zile x 8 ore = 40 ore pe saptamana - orice e in plus fie in timpul saptamanii fie S sau D este ora suplimentara .

Nu discutam de munca la STAT unde se dau HG prin care se specifica doar compensarea prin timp liber, discutam de privat unde partile au dreptul de negociere , negociere ce implica si modul de compensare a orelor suplimentare.
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2015
Mihaibc, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce drept de plata mi se cuvine la orele suplimentare raport salariu brut-program de lucru,orele 7°° - 20 °° nameno nameno Am lucrat In cadrul unei soc. de constructii cu,contract de munca din prima zi de angajare de la data 10.06.2014-04.07.2014 .Contractul a fost Incheiat pe ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 lucrez in productie si momentan in schimburi 3 schimburi 8 ore de munca conducerea a venit cu dispozitia de a ne acorda pt orele suplimentare facute un spor ... (vezi toată discuția)
Codul muncii angelica36 angelica36 buna ziua daca am un agajat la opt ore dar care in timpul saptamani lucreaza 6ore poate sa recupereze acele ore sambata sau trebuie platite ca ore ... (vezi toată discuția)