avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare, acord conditionat al salariatului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare, acord conditionat al salariatului de a efectua ore suplimentare

Conform legii pentru efectuarea de ore suplimentare salariatul trebuie sa-si dea acordul.
Poate un salariat sa-si dea acordul de a efectua ore suplimentare si sa puna conditia ca intai sa i se ofere plata acestora?
Nu de alta dar este un nonsens sa fac un efort sa vin din timpul meu liber ( inclusiv sambata , duminica, sarbatori )ca sa-mi iau liber ( de ex. joi cand nu pot utiliza real acel liber deoarece sotia si copii sunt la munca/scoala),ce sa fac cu liberul, cu cine il petrec? Asa macar castig cativa bani, pana la urma mergem la serviciu pentru bani nu pentru libere, mai ales ca deseori nu pot practic sa iau liber ( asta ar implica mai mult de lucru pentru colegii mei, sau mai degraba ,imposibilitatea indeplinirii tuturor activitatilor preconizate)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:53, 13 Februarie 2015
1. Munca in zile de sambata si duminica este considerata munca in zilele de repaus saptamanal si nu munca suplimentara.

Art. 112 alin. (1) din cod prevede ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Potrivit acestor dispozitii legale, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal de 40 de ore pe saptamana este considerata munca suplimentara. Asadar, aprecierea muncii prestate de salariat ca fiind munca suplimentara se face in raport de saptamana de lucru ca unitate de timp.
Prin urmare, daca salariatul presteaza activitate peste 40 de ore pe saptamana, ceea ce trece de 40 de ore pe saptamana reprezinta munca suplimentara.
[ link extern ]

2. Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Am citit ce scrie in link-ul dat de dumneavoastra, sa inteleg ca termenul pentru acordarea de timp liber pentru orele lucrate S sau D este in acea saptamana ( imediat urmatoare) si daca nu se poate da liber ce facem? munca voluntara?
Dau si eu un caz simplu: prin natura serviciului sunt necesare interventii rapide pentru remedierea unor deranjamente , la solicitarea angajatorului desigur.
s-au lucrat in timpul saptamanii minim 8 h / zi - 5 zile, in plus sau lucrat:
3 ore suplimentare miercuri noaptea
3 ore S
2 D
cum facem? Luam libere? si cu restul activitatii pe care trebuie sa o prestam in timpul saptamanii conform programarii ce facem ,
totusi viata e mult mai complexa decat strictul legal.
Orele lucrate peste program in cursul saptamanii (L-V) :
- se compenseaza in ore libere platite in urmatoarele 60 de zile. Adica, daca ati lucrat 8 ore suplimentare, atunci veti sta acasa 8 ore pentru care veti primi salariu

- iar in cazul in care nu se pot compensa prin ore libere platite, atunci veti primi un spor de minim 75 % pentru orele lucrate suplimentar.

Orele lucrate in cursul zilelor de sambata si duminica :
- se acorda ore libere in alte zile ale saptamanii plus un spor la salariul de baza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce drept de plata mi se cuvine la orele suplimentare raport salariu brut-program de lucru,orele 7°° - 20 °° nameno nameno Am lucrat In cadrul unei soc. de constructii cu,contract de munca din prima zi de angajare de la data 10.06.2014-04.07.2014 .Contractul a fost Incheiat pe ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 lucrez in productie si momentan in schimburi 3 schimburi 8 ore de munca conducerea a venit cu dispozitia de a ne acorda pt orele suplimentare facute un spor ... (vezi toată discuția)
Codul muncii angelica36 angelica36 buna ziua daca am un agajat la opt ore dar care in timpul saptamani lucreaza 6ore poate sa recupereze acele ore sambata sau trebuie platite ca ore ... (vezi toată discuția)