avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Daca un salariat lipseste 3 zile de la locul de munca se face cercetarea disciplinara, prin convocator. Mai este necesara convocarea acestuia daca se stie ca respectivul salariat este plecat in strainatate ?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cătălin Vasiloiu , Consilier juridic 14:25, 15 Februarie 2015
Este obligatorie convocarea salariatului la cercetarea disciplinara. In caz contrar, sanctiune aplicata va fi lovita de nulitate absoluta.
Va multumesc ptr ajutor!
Convocarea este obligatorie anterior cercetării disciplinară, iar neefectuarea convocării este sancționată de legiuitor cu nulitatea absolută a actelor cu privire la sancțiune.

Dacă salariatul nu se prezintă la convocare, puteți dispune sancționarea acestuia în lipsă, fără a mai efectua cercetarea.

[ link extern ]

Articolul 251 din CODUL MUNCII din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53/2003)

(1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2015
Cătălin Vasiloiu, Consilier juridic
Si daca se prezinta salariatul trebuie sa-mi dea un raspuns justificat in scris de ce nu a mai venit la servici, nu?
In cursul cercetării disciplinare prealabile, salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

In practica, ascultarea salariatului se finalizează prin nota explicativă/nota de relaţii pe care acesta o dă . Aceasta conţine intrebările formulate de membrii comisiei şi răspunsurile salariatului.

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara Adina36 Adina36 Un salariat nu a respectat sarcina trasata de director.Seful de serviciu ii cere nota explicativa in 27.04.2015, incheie un referat (la care ataseaza nota ... (vezi toată discuția)
Preaviz Elena714 Elena714 În cazul în care salariatul are deja 90 de zile lucrătoare, respectiv își dă demisia și nu poate sta perioada de preaviz. Care sunt consecințele ... (vezi toată discuția)
Reprezentant salariat la cercetare administrativa dorel13 dorel13 Cand se face o cercetare administrativa si nu exista sindicat in societate, muncitorul cercetat administrativ are dreptul sa fie insotit de un reprezentant al ... (vezi toată discuția)