avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparatii este obligatoriu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparatii este obligatoriu?

Daca apartamentul al carui proprietar sunt este nelocuit, ce obligatii la plata imi revin? cheluielile pe spatiile comune da dar in privinta fondului de rulment sau reparatii?
Cel mai recent răspuns: Dr.Virgil Dan Amza , Evaluator 22:56, 15 Februarie 2015
HG nr 1588/2007 Art. 24.— (1) In scopul asiguranii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor Ia constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului Ia nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, Ia nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata infIatiei, iar In cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, pnin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de nulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casienul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiiIe in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiniasuI se obliga sa participe Ia plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si Ia formarea fondului de rulment
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiiIe de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca pnin actele de transmitene a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, Ia cererea proprietarului.
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partiIor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituni si cheltuieli.
(6) Venitunile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 aIin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiiIor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditile Iegii. Aceste venituri
se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite Ia constituirea sau Ia completarea fondulul de rulment si nu pot fi folosite Ia plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de prcprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli

La nivelul asociatiei de proprietari,adunarea generala sau comitetul executiv,decid obligarea constituirii fondului de reparatii
Fondul de rulment este obligatoriu deoarece din acesta se achita lunar facturile pana la recuperare c/v intretinere individuala
Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
ynocentta, utilizator
cornelia_a a scris:
Daca apartamentul al carui proprietar sunt este nelocuit, ce obligatii la plata imi revin?

Aveti obligatia sa platiti toate cheltuielile repartizate pe lista de plata lunara. Daca in asociatia dumneavoastra se respecta legislatia trebuie sa vi se repatizeze toate cheltuielile ca oricarui alt proprietar, fara cheltuielile care se repartizeaza legal pe numar de persoane. Asta cu conditia sa fi anuntat in scris asociatia de proprietari ca de la data pana la data, in apartament nu locuieste nimeni.
Intre cheltuielile ce se repartizeaza unui apartament nelocuit sunt si fondurile stabilite de asociatie: rulment, reparatii, alte fonduri.
De regula pe numar de persoane se repartizeaza cheltuielile cu firma de salubritate si consumul de energie electrica necesar iluminatului pe casa scarii si/sau consumat de lift. Daca gazul este la comun (necontorizat individual) si costul acestuia se repartizeaza pe persoane si dumneavoastra nu o sa platiti gazul.

Orice proprietar trebuie sa contribuie la mentinerea acestei proprietati in satare de buna functionare.
Un exemplu: blocul are o tencuiala veche care se desprinde si cade in caput trecatorilor, putand produce accidente.
Intr-o astfel de situatie dumneavoastra trebuie sa participati la acele reparatii chiar daca nu locuiti acolo efectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament nelocuit cheltuieli alexavlad alexavlad Care sunt cheltuielile ce trebuie achitate de proprietar pentru un apartament nelocuit de cativa ani ...? Apartamentul este situat in Piatra-Neamt daca se ... (vezi toată discuția)
Asociatii proprietari. cheltuieli intretinere Wuwwus Wuwwus Va rog sa-mi spuneti cum sunt repartizate cheltuielile de intretinere pe care trebuie sa le achite un proprietar, care nu a locuit in apartament in luna ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuiala suporta la intetinere un apart fara locatar codanca codanca Buna ziua, Pentru un apartament in care nu locuieste nimeni, cel putin 2 luni, ce cheltuiala trebuie sa suporte la intretinere va rog? Apartamentul are ... (vezi toată discuția)