avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensiei alimentare

Sunt divortata din 2010 iar fiul meu in varsta acum de 13 ani a fost incredintat tatalui. Eu traiesc in afara Romaniei unde mi-am intemeiat o alta familie avand un al 2-lea fiu in varsta de 2 ani. De la data divortului si pana in 2014 luna mai am platit intotdeauna, cu buna credinta pensie alimentara fiului din Romania, in valoare de 60€ hotarata de instanta (inclusiv in perioada in care am avut cel de-al 2-lea copil). In luna mai a anului trecut am ramas fara loc de munca si pana in prezent inca nu am reusit sa ma angazej (situatii pe care le pot demonstra cu acte de la fortele de munca din tara in care rezidez). Am ramas restanta cu plata pensiei din august 2014. Datorita presiunilor si amenintarilor facute parintilor mei, in Romania, am imprumutat bani si luna aceasta am reusit sa platesc si cele 5 luni restante pe 2014 (respectiv suma de 300€). Imi este foarte greu, neavand propriile venituri sa ii cer actualului sot (cu un salar de 800€, de pompier, din care plateste rata la banca pentru casa si ne intretine pe mine si pe fiul nostru), sa imi dea si bani pentru plata pensiei alimentare a fiului din Romania. Intrebarea mea pentru cei din domeniu este : Care ar putea fi cea mai nefavorabila hotarare judecatoresca pe care as risca-o, in situatia data, neplatind pensia alimentara pana cand imi voi gasi un job, binenteles, stiind ca fostul sot imi va face o plangere penala (daca nu a facut-o deja). Va multumesc si astept sfaturi profesionale.
Cel mai recent răspuns: Florin2015 , utilizator 12:12, 1 Iulie 2015
Buna seara! Pentru neplata pensiei de intretinere a minorului timp de trei luni consecutiv, puteti fi acuzata de abandon de familie, infractiune ce se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
AvocatAdelaBratulescu a scris:

Buna seara! Pentru neplata pensiei de intretinere a minorului timp de trei luni consecutiv, puteti fi acuzata de abandon de familie, infractiune ce se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.


Vad ca omiteti din context sintagma ”cu rea-credinţă„
Latura subiectiva a infractiunii de abandon de familie se caracterizeaza prin rea-credinta, ceea ce presupune ca persoana obligata la plata pensiei de intretinere are posibilitatea de a o plati, dar refuza sa o faca, din descriere inteleg ca nu este vorba de rea credinta, inteleg ca utilizatoarea nu are un loc de munca in prezent.
Ultima modificare: Marți, 17 Februarie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Buna seara! Va multumesc mult pentru raspuns. Chiar si in cazul in care pot demonstra instantei ca nu am nici un venit, situatia ramane aceeasi? Este considerata rea credinta, chiar daca in tot acest timp am respectat intrutotul hotararea data de instanta?
Eu tocmai asta am subliniat, nu cred sa se ajunga acolo.
As putea trimite prin posta, tribunalului din Localitatea de domiciliu a fostului sot o cerere de recalculare sau suspendare periodica a platii pensiei alimentare, anexand dovezile lipsei mele de venituri? Sau trebuie sa astept de la tribunal chemarea instantei la sesizarea fostului sot? As dori, din suflet sa rezolv aceasta problema, deoarece fostul sot imi streseaza parintii cu telefoane de amenintare cu puscaria.

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara- neplata mihaitony mihaitony buna ziua as dori sa stiu si eu ce consecinte are neplata pensiei alimentare timp de 3 luni a unui copil minor se poate face inchisoare ,daca pot demonstra ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare lulu82 lulu82 buna seara!am o problema si poate reusiti sa ma ajutati dandu mi cateva sfaturi.anul trecut am facut o plangere penala pentru neplata pensiei alimentare,pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neachitata - posibilitate schimbare domiciliu minor cmarian90 cmarian90 Buna ziua, Sora mea a avut un divort cu minori, a divortat in februarie 2012, copilul a ramas la tatal lui, trebuie sa plateasca 25% din venitul ... (vezi toată discuția)