avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Obligati sa donam la scoala
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Obligati sa donam la scoala

Buna ziua,
Fiica mea este eleva intr-o scoala unde, in fiecare an scolar, suntem obligati sa donam 400 lei, daca avem un singur copil inscris in acea scoala si 600 lei daca avem doi copii inscrisi, de la cel de-al treilea copil in sus fiind gratuit.
De curand am primit, prin fiica mea, o adresa care suna asa: Va rugam, in limita posibilitatilor, sa achitati restanta donatiei catre Fundatia XY..... Din situatia de cotizatii aveti o restanta de 400 lei, pentru anul scolar 2014-2015. In cazul in care sesizati o neconcordanta in ceea ce priveste aceasta plata va rugam sa ne anuntati.
Semneaza,
Comitetul Reprezentativ al Parintilor

Am ramas stupefiata deoarece:
1.Scoala cu pricina este institutie de stat, finantata integral de la bugetul statului.
2. Cum poti fi restant la o donatie?
3. In opinia mea, un act de donatie, pe langa definitia din DEX, presupune un act facut de bunavoie si nesilit de nimeni.
4. Taxa ni se pare enorma; suntem mai multi parinti contrariati numai ca nimeni nu indrazneste sa faca nimic de teama de a nu suporta repercusiuni copiii, elevi ai acelei scoli.
5. Poate un Comitet Reprezentativ al Parintilor sa decida pentru buzunarul nostru? sau aceasta "Fundatie" o capusa pentru noi, parintii?
6. Exista vreo forma legala care sa permita astfel de "donatii" obligatorii in scoli?
7. Acest tip de "bilet" a fost trimis catre sute de parinti, va imaginati...
8. Ce putem face pentru a stopa astfel de practici, exceptand denuntarea la ISJ?
In urma achitarii sumei, se primeste un act de donatie. La sedintele cu parintii ni se mai inainteaza un tabel unde sa semnam ca am luat la cunostinta de restante.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Avocat Sebastian Murariu , Avocat 23:10, 19 Februarie 2015
Nu sunteti obligati sa donati/sponsorizati cu niciun ban respectiva fundatie. Puteti face in scris o sesizare la inspectoratul scolar si sa atasati si copie dupa hartia primita de la scoala.
Numai atat? In rest, este legal?....
Pai v-am recomandat ce sa faceti. La atat se rezuma cele multe puncte pe care le-ati trecut ca si intrebari.
A, nu ati precizat daca sunteti membrii in acea asociatie caci daca da, sunteti obligati sa dati sau sa renuntati la calitatea de membru. Principiul e ca in asociatie majoritatea decide si minoritatea se supune sau pleaca.
Scuzati, ce treaba are "asociatia" in scoala? Este o institutie de stat... stiam ca este interzis inclusiv fondul scolii; adica, sa plecam din scoala? Despre ce vorbim, ca nu mai inteleg...
Discutia e mai detaliata. Se pot infiinta asociatii ale parintilor din scoala respectiva pe og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile dar inscrierea ca membru in acea asociatie e total facultativa pentru parintii elevilor care invata in acea scoala.
Acea asociatie tip ong pe de o parte poate aduna fonduri pentru acoperirea unor cheltuieli curente cu intretinerea scolii dar si pentru recompensarea unor elevi merituosi si ajutarea prin meditatii a celor cu probleme. E o forma legala caci de mult in Romania bugetul central si cel al localitatii nu acopera toate cheltuielile unei scoli.
Infiintarea respectivei asociatii la nivel de scoala e facuta cu acordul scris al conducerii scolii.

Alte discuții în legătură

Donatie mascata Cindea Gabriel Cindea Gabriel As vrea sa fiu si eu lamurit intr-o chestiune.In scoala in care studiez s-a introdus o noua sanctiune,si anume la un anumit numar de absente nemotivate,elevul ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie monitorizare scolara? belena2013 belena2013 Buna ziua, 1. Cum as putea sa infiintez o asociatie care sa faca urmatoarele: - Prevenirea si excluderea absenteismului; - Prevenirea si excluderea ... (vezi toată discuția)
Comitelul reprezentativ al parintilor are dreptul legal de incheia contracte si a infiinta asociatia parintilor? ioanamir ioanamir Buna ziua. Comitetul Reprezentativ al Parintilor (CRP) are dreptul legal de a incheia contracte pt diverse activitati (optionale, excursii, etc)? Daca ... (vezi toată discuția)