avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare donatie

In baza declaratiei autentice a unuia dintre soti se poate revoca un contract de donatie ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:48, 20 Februarie 2015
Art. 1020 NCC

Cauzele de revocare

Donaţia poate fi revocată pentru ingratitudine şi pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.

Art. 1023

Cazuri

Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.

Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2015
Raluca Iliescu, Avocat
Buna ziua,

Depinde. In primul rand trebuie sa fi intervenit unul din cazurile de revocare mentionate mai sus. In al doilea rand depinde de mai multe elemente precum a cui e bunul, cum a fost facuta donatia, daca exista acceptul celuilalt sot sau nu. Dupa cum ati formulat-o dvs e o intrebare destul de abstracta..
Donatia a fost facuta la notar prin act autentic si s-a inscris in cartea funciara . Si nu avem acceptul celuilalt sot , adica al donatarului . Donatorul vrea sa revoce donatia printr o declaratie autentica , fara acceptul donatarului .
Buna seara,

Daca nu are motive nu are cum sa revoce donatia..

Din pacate... succes..
ioanaol a scris:

Donatia a fost facuta la notar prin act autentic si s-a inscris in cartea funciara . Si nu avem acceptul celuilalt sot , adica al donatarului . Donatorul vrea sa revoce donatia printr o declaratie autentica , fara acceptul donatarului .


Simpla declaratie nu poate avea efect. Donatia poate fi anulata (nu revocata) printr-o actiune in instanta. Mai concrret, doar printr-o actiune in instanta.

Bineinteles, discutam despre situatia in care bunul donat era bun comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație gabrielion gabrielion Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)
Cum se poate ataca o donatie in instanta, de catre donator? Cri198 Cri198 Buna ziua. Am si eu cateva intrebari va rog daca ma puteti ajuta. Nasa mea, are doi copii, iar apartamentul l-a donat unuia dintre ei, acesta din urma ... (vezi toată discuția)
Cum pot ataca o donatie? olgastratulat5@gmail.com olgastratulat5@gmail.com Am donat o casa fratelui meu si soției lui fara nici un ban care au 2 copii.Fara nici o clauză.Cum pot ataca donația.? (vezi toată discuția)