avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Societati suspendate. Societati inactive. Societati in ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Societati suspendate. Societati inactive. Societati in regim derogatoriu.

Stimati colegi,
Va propun sa incercam o punere in ordine a celor trei situatii , pentru ca din cite am observat , situatia creata de og 34 in ce priveste suspendarea pe legea 31 a adus mai mult haos decit ordine .
Voi incerca sa iau pe rind cele trei situatii, in vederea stabilirii obligatiilor pe care le au societatile .
Va rog sa ma corectati daca gresesc ,sa completati unde sint scapari ,dar sa aveti in vedere ca dorinta mea este sa venim in ajutorul celor aflati in situatie , de aceea ar fi de preferat evitarea postarii textelor de lege , care ar ingreuna , in opinia mea , demersul pe care doresc sa-l facem .

1. Societati suspendate

- in temeiul legii 31, art237 alin 2
- de fapt , corect , in litera legii, e vorba de societati in inactivitate temporara , cel mult pentru 3 ani
- inactivitate acordata de registrul comertului, si anuntata organelor fiscale (intrebare : cine anunta ? registrul sau societatea? mie nu imi e clar ....)
- in acest timp , societatea nu va mai obtine venituri din activitatea pentru care a fost autorizata
- va putea inregistra insa cheltuieli, dar acestea vor putea fi apreciate ca fiind nedeductibile , pentru ca codul fiscal prevede ca conditie fundamentala pentru ca o cheltuiala sa fie deductibila ca aceasta sa fie aferenta obtinerii de venituri
- nu este obligatoriu regimul derogatoriu
- va intocmi balanta de verificare lunara
- va depune declaratii
- va intocmi bilant si situatii financiare semstrial
- va intocmi declaratii informative : 394,392 etc
Caz particular :
- microintreprindere in regim de inactivitate temporara : aceasta e obligata sa aiba cel putin un salariat, care trebuie platit . Nu mai sint venituri, salariul nu mai este cheltuiala deductibila , ca urmare se inchide CIM si se modifica vectorul fiscal in platitor de impozit pe profit , nemaindeplinindu-se una din conditii:-/

- nu platesc impozit forfetar , daca au depus pina la 01.05.2009 cererea la orc
- daca au depus dupa acest termen , platesc proportional pentru perioada de la 01.05 pina la data depunerii cererii de inactivitate

2.Societate inactiva

Acest caz apare atunci cind fiscul penalizeaza o societate pentru nedepunerea la doua termene consecutive a declaratiilor. Lista inactivilor e publica. Ei nu au voie sa emita facturi, iar daca le emit, pentru client, sint cheltuieli nedeductibile.
- au obligatia sa depune declaratii
- nu pot avea angajati
- depun in loc de bilant, declaratie ca nu au avut activitate de la infiintare pina la zi(termen 31.12 si 30.06)
- platesc impozit forfetar
- pot cere regim derogatoriu

3. Societati in regim derogatoriu
-este o favoare facuta de fisc de la depunerea declaratiilor cod 100,300, 101, 120, 130
- depun declaratii informative : 394,392 , 205 etc
- se acorda limitat in timp, pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi
- trebuie cerut expres, pe baza unei cereri depusa la fisc, se acorda in baza unor conditii ce trebuie indeplinite cumulativ in termen de 30 de zile
- daca fiscul constata ca nu se mai indeplineste una din conditii face control inopinat
- nu are legatura cu impozitul forfetar, fiind o facilitate de depunere de declaratii, si nu e scutire de calcul de impozite
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
Magda Staicu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 20:24, 12 Noiembrie 2010
da prin optiune. am fost platitor de TVA si inainte de suspendare, dar, conform legii, s-a anulat certificatul odata cu suspendarea. si acum ma pun sa duc 010, si toate actele inclusiv ultima balanta pentru obtinerea unui nou certificat. #-o
da, e corect pentru ca la momentul declararii suspendarii la orc se anuleaza din oficiu inregistrarea in scop de tva, conform pct 4 sectiunea 1 din ordin 1786
Acum ar trebui sa completati doar in vector optiunea de platitor .
societatea a fost declarata inactiva la data de 10.10.2010. finantele nu au anuntat societatea decat in data de 29.10.2010. Toata luna au fost operatiuni, incasari,plati,aprovizionari marfa,vanzari marfa. cum procedez , cum este corect sa inregistrez, numai pana la 10.10.2010, si pentru perioada ramasa ce fac cu veniturile si cheltuielile,tva,etc.? nu am avut situatii de genul acesta rog ajutati-ma.multumesc anticipat.
ati gasit societatea pe lista contribuabililor inactivi ?
Ati citit probabil ca in acea lista sunt cuprinsi contribuabilii care nu au depus declaratii fiscale intr-un semestru .
Trebuie sa vedeti care sunt acele declaratii si sa le depuneti .De altfel, in notificarea primita se precizeaza cum se poate iesi din acest regim.
Vor fi si sanctiuni pentru depunerea cu intarziiere .
Sau poate ati fost declarat inactiv din greseala .

De la data de 1 a lunii urmatoare declararii se va anula si inregistrarea in scop de tva.
Apoi, de la data de 10.10.2010 societatea nu mai are voie sa desfasoare activitate prin urmare actele de comert ulterioare acelei date vor fi calificate ca fiind in afara cadrului legal de desfasurare a activitatii.
Clientii dvs nu vor avea drept de deducere a tva si nici a cheltuielilor din facturile emise de dvs . Ar fi corect sa ii notificati in acest sens si sa stornati facturile emise , incercand pe cat posibil sa nu mai aveti venituri ulterior datei de 10.10.
Daca insa activitatea este catre persoane imposibil de identificat , procedura de mai sus nu poate fi aplicata si societatea poate fi sanctionata pentru ca a desfasurat activitate , desi nu era permis.

consultati , va rog , ORDIN nr. 819 din 19 mai 2008 pentru aprobarea Procedurii privind declararea contribuabililor inactivi
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 404 din data de 29 mai 2008
actualizat .
da.societatea este inactiva pentru nedepunerea declaratiilor, a platit amenda, in luna iulie, iar declaratiile au fost depuse mai tarziu (in 4 octombrie 2010) pentruca cine a "tinut" evidenta nu a centralizat nici un dosar timp de 16 luni (2009,2010}intrebarea era nu trebuia sa fie societatea informata in timp real ca este in inactivitate?. societatea a primit decizia de suspendare tva in data de 29.10.2010 prin care i se aduce la cunostinta ca incepand cu data de 10 .10.2010 . in acest interval societatea are activitate. primeste marfa. cum procedez cu tva. putem depunem contestatie ca unitatea nu a fost instiintata in timp real? inseamna venituri realizate in perioada 11.10.2010-30.10.2010 care nu stiu cum sa procedez cu ele. nu pot storna facturile,incasarile sunt in numerar prin casa de marcat . poate fi o salvare contestatia? multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Srl getaz getaz Am un srl suspendat eram obligat sa depun declaratia 101 (vezi toată discuția)
Depunere declaratii societate suspendata blackjack blackjack Trebuie sa depui declaratii chiar daca societatea este suspendata pentru o perioada de 3 ani? Care este logica? (vezi toată discuția)
Contabilitate firma suspendata DavidOctavian DavidOctavian Buna ziua.Am si eu o intrebare.O firma suspendata mai are nevoie sa depuna bilanturi? Contabilul firmei ar trebui sa stie asta? (vezi toată discuția)