avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit bonul fiscal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

bonul fiscal

Solicit o analiza privind valabilitatea bonului fiscal..Dupa parerea mea, bonul fiscal este in continuare valabil din pdv al codului fiscal, deductibil pana in 100 ron, conform ORDIN 1714 si ORDIN 293, din urmatoarele motive :
1.HG 831/1997 se refera strict la documentele din anexa " NOMENCLATORUL
formularelor tipizate, comune pe economie, cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare

*T*

1. Aviz de insotire a marfii 14-3-6/A
2. Chitanta 14-4-1
Chitanta fiscala 14-4-2
3. Factura fiscala 14-4-10/A
Factura 14-4-10/aA
4. Bon de comanda-chitanta (T.V.A.) 14-4-11
Bon de comanda-chitanta 14-4-11/a
5. Fisa de magazie a formularelor cu
regim special 14-3-8/b
Nu apare nicaieri notiunea de bon fiscal..
2. Denumirea lui HG 831 induce in eroare, deoarece include si termenul de " norme metodologice ". Din acest motiv , toata lumea considera ca Ordinul 1714/2007 ramane fara subiect. Fals, deoarece art.1 se refera la OUG 28/1999 privind bonul fiscal, dupa care se refera si la modificari legate de HG 831
Faptul ca Ordinul 1714 modifica mai multe legi a determinat legiuitorul sa considere ca articolele care se refera la HG 831 raman fara subiect ,iar art 1(aliniat 2), legat de bonul fiscal sa fie in continuare valabil. Repet: bonul fiscal nu face parte din HG 831, ca urmare Ordinul 1714 are subiect si predicat.
3.Atat timp cat ordinul 1714 si ordinul 293 nu sunt anulateX-(. anularea trebuie facuta negru pe alb, prin monitorul oficial si nu pe interpretari. ( vezi modul in care s-a anulat HG 831-prin HG 105/2009 )Astept argumente contra si pro, inclusiv de la moderator..Remarc faptul ca Adm Finante nu este in stare sa coreleze actele legislative si ca urmare raspunsurile date sunt ca nuca in perete.. solicit ca urmare o analiza foarte serioasa pe acest forum, deoarece garda atat asteapta..Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 00:21, 29 Iunie 2009
[ link extern ]

a aparut in 25.06.2009 pe site-ul mfinante.ro

1. În cazul achiziţionării carburanţilor auto pe bază de bon fiscal, bonurile sunt documente justificative care stau la baza înregistrării cheltuielilor în contabilitate dacă sunt ªtampilate si au înscrise denumirea cumpărătorului si numărul de înmatriculare a autovehiculului.
2. (1) Bonurile fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale în baza Ordonantei de urgentă Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările ci completările ulterioare, sunt documente care atestă efectuarea plătii se anexează la Registrul de casă.
(2) Înregistrarea în contabilitate a bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, achitate cu numerar sau card bancar, pe bază de bon fiscal, se poate efectua în următoarele conditii:
(i) entitatea solicită furnizorului factura aferentă bunurilor livrate sau serviciilor prestate, având ca anexă bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal;
sau
ii) entitatea justifică cheltuielile efectuate fie prin documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achizitionate, fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexează bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizează efectuarea acestor cheltuieli. În cazul utilizării decontului de cheltuieli, documentul utilizat este „Decont de cheltuieli - cod 14-5-5" aprobat prin Ordinul ministrului economiei si finantelor nr 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat în mod corespunzător pentru decontări interne.
3. Deducerea taxei pe valoarea adaugată se exercită pe baza documentelor stabilite prin Titlul VI al Codului fiscal.
În functie de programele informatice utilizate, operatorii economici vor efectua evidentierea achizitiilor în contabilitate cu respectarea atât a reglementărilor contabile, cât si a prevederilor legale privind regimul TVA.


deci se justifică cheltuielile in aplafonul de 100 roni, efectuat fie prin documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achizitionate, fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexează bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizează efectuarea acestor cheltuieli.
ordinul a fost emis in aplicarea HG...daca actul principal e abrogat nici un act secundar nu-si mai produce efectele
bonul fiscal nu este suficient pentru deductibilitate(exclusiv cele emise de statiile de carburanti)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitate tva si cheltuiala la bonuri fiscale?! mercur_ro mercur_ro HG 831/1997 a fost abrogata prin HG 105/18.02.2009. HG 831/1997 a fost modificat prin ordinul 293/2006 (care modifica OMFP 1714/2005)... Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Bon taxi mmanu mmanu in luna in care emit facturi de PFA, am si bonuri de taxi stampilate, nu exagerat de multe iar data emiterii este in preajma datei de emitere a facturilor. ce ... (vezi toată discuția)
Bonuri fiscale mai mici de 100 lei Magda Staicu Magda Staicu Nu imi e clara urmatoarea situatie pe care doresc sa o dezbatem : Avem asa : 1. HOTÃRÂRE nr. 105 din 18 februarie 2009 privind abrogarea Hotărârii ... (vezi toată discuția)