avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declaratie de renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declaratie de renuntare la succesiune

Buna ziua la toata lumea!
Si va rog sa ma iertati ca va tormentez cu atatea intrebari, dar nu stiu ce se intampla in viata mea ca ma napadesc necazurile din toate partile... acum a mai aparut ceva, v-am mai scris despre acest lucru dar au aparut noutati:
Reiau:
Mama are un frate si o sora. In 1968 a murit bunicul lor dinspre tata iar in 1974 bunica. In 1968, cand s-a facut succesiunea dupa bunic, au renuntat la succesiune fiul(tatal mamei mele) si odata cu el fratele si sora mamei, ca nepoti de fiu, ramanind mostenitoare mama si bunica ei(ca sotie supravietuitoare). In 1974 cand moare bunica, din nou renunta toti si ramane mama cu cota de 1/1. Acum suntem in proces, mama ca parata, sora ei nerecunoscand ca a dat aceste declaratii de renuntare si invinuind-o pe mama de acte false. Am incercat sa gasim aceste declaratii de renuntare la succesiune, care au fost preluate de Camera Notarilor si ni se dau explicatii pe care sincera sa fiu, nu le pot inghiti. Ca nu mai exista aceste declaratii, ca au fost date la topit...Intrebarea mea este: Credeti ca este posibil sa nu mai existe? Am intrebat un notar din orasul meu si mi-a spus ca nu este posibil sa nu existe. si totusi suntem in Romani aunde totul este posibil... Ce ma sfatuiti?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: narcisa07 , utilizator 09:04, 17 Iunie 2009
La camera am mers si imi spun ca nu exista la dosar aceste declaratii, ca s-au dat la topit. Exista un termen legal de pastrare al documentelor de acest fel? Ce pot sa fac? va rog sfatuiti-ma.
Conform actualului Nomenclator Arhivistic National, declaratiile de renuntare sau acceptare a unei succesiuni se pastreaza permanent in arhiva notarului.
Asta este astazi, in trecut, pentru exista un singur notariat/judet, se prea poate ca, din lipsa de spatiu, acele declaratii sa fi fost date la topit. Si de ce nu au atacat acele Certificate de Mostenitor pina acum? Din 1974 pina in 2009 sint 35 de ani. Cam mult, dupa parerea mea.
In certificatul de mostenitor exista specificat cine sunt renuntatorii. Daca acest act nu este indetulator, solicitati odata in scris Camerei Notarilor sa va dea un raspuns scris in acest sens, iar daca nici acesta nu este relevant pentru instanta, cereti instantei de judecata sa solicite inscrisul.
Oricum faptul ca sora mamei nu recunoaste ar trebui sa faca si ea dovada ca nu exista niciun inscris prin care renunta la mostenire.

Va multumesc, o sa cer de la camera un raspuns in scris.
In certificatul de mostenitor se trec clar care sunt persoanele renuntatoare la mostenire, impreuna cu un nr. al documentului de renuntare, astfel aveti urmatoarele optiuni:
- sa solicitati de la Camera Notarilor Publici o copie conforma cu originalul de pe certificatul de mostenitor nr.../.... (daca certificatul este identic cu cel ce apare in arhiva camerei notarilor, se prfezuma pana la proba contrara a matusii ca ar exista o declaratie de renuntare falsa, astfel... matusa trebuie sa-si dovedeasca sustinerile - un principiu in materie de litigii)
- sa solicitati in scris o copie conforma cu originalul a declaratiei de renuntare de la Camera notarilor si daca acestia tot refuza sa va elibereze actul, solicitati instantei sa ceara acest act de camera notarilor.

Ceea ce nu inteleg este pt ce va judecati cu matusa? Cere cumva anularea certificatului de mostenitor? In acest caz... a trecut cam mult timp si daca nu e motiv de nulitate absoluta actiunea e prescrisa si dumneavoastra va agitati degeaba #-o

Alte discuții în legătură

Succesiune cu probleme narcisa07 narcisa07 Un caz mai complicat: Bunicul meu a fost adoptat. In 1930, tatal lui adoptiv ii vinde casa si gradina (nu se specifica de ce suprafata este vorba) si se face ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.daca suntem doi frați și ambi renunțăm la moștenirea ... A.ioan A.ioan Buna ziua.Daca suntem doi frați și ambi renunțăm la moștenirea tatălui, mama rămâne singura mostenitoare? Sau la moștenire mai vin alți ... (vezi toată discuția)
Calitate de mostenitor? Gabi Cristian Gabi Cristian Avem urmatoarea situatie: Matusa mea are 2 verisori din partea mamei, si ea este singura mostenitoare. Unul din verisori a decedat in 1974, mama acestuia ... (vezi toată discuția)