avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere patrimoniala angajat - accident masina
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere patrimoniala angajat - accident masina

Avem urmatoarele date:
-accident de munca - inregistrat la ITM
-PV de cercetare al accidentului de munca din care nu rezulta vina angajatului
-auto avariat fara polita casco
-fisa de lichidare - pe 0
-actiune in instanta pentru angajarea raspunderii patrimoniale - recuperare prejudiciu
Daca firma da nota de lichidare pe 0, mai poate angaja raspunderea patrimoniala in conditiile in care la data eliberarii notei de lichidare se cunostea existenta acelui prejudiciu? exemple de cazuri sunt binevenite
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 24 Februarie 2015
art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
...

Pentru angajarea răspunderii patrimoniale în condiţiile dreptului muncii este necesară existenţa unui contract individual de muncă între autorul pagubei şi persoana păgubită, indiferent de tipul acestuia, cu excepţia, în principiu, a contractului cu munca la domiciliu. Totuşi, chiar şi în cazul acestui din urmă contract se pot reţine prejudicii ale salariatului, apte să atragă răspunderea patrimonială a acestuia, de pildă cu ocazia predării rezultatului muncii, a ridicării drepturilor salariale. (Valeriu Zanfir, Răspunderea patrimonială a salariaţilor şi funcţionarilor publici, Editura Tribuna Economică, Bucureşti, 2005, p. 72)

Sarcina probei întrunirii elementelor răspunderii patrimoniale în sarcina salariatului incumbă angajatorului. (Horaţiu Sasu, Consecinţe practice ale prevederilor articolului 287 din Codul muncii sub aspectul poziţiei angajatorului în litigiu, în Revista română de dreptul muncii nr. 4/2005, p. 67)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la drepturi salariale 100marian2011 100marian2011 In intervalul oct 2012 apr 2013, au fost incasate necuvenit anumite drepturi salariale in suma de 800 lei. La banii care trebuisc returnati (800)se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)
Încetarea cim pentru abatere disciplinară AdrianEV AdrianEV Bună ziua, Am următoarea situație, un angajat dorește să plece mai repede decât prevede preavizul. Conform CM și ROI, dacă un angajat refuză să ... (vezi toată discuția)