avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Încetarea CIM pentru abatere disciplinară
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Încetarea CIM pentru abatere disciplinară

Bună ziua,

Am următoarea situație, un angajat dorește să plece mai repede decât prevede preavizul. Conform CM și ROI, dacă un angajat refuză să vină la serviciu se trece absență nemotivată, la 3 astfel de situații contractul individual de muncă încetează, nu se plătesc acele zile cât nici contribuțiile sociale.

Încetarea lui fiind ceea ce angajatul dorește. Cum poate angajatorul să se asigure că preavizul funcționează în favoarea sa în situația în care angajatul nu este interesat de aceste 'consecințe' ?

Cu alte cuvinte angajatul a ales el o dată de încetare a contractului și fie încetează cu acordul părților fie el lipsește nemotivat și încetează disciplinar.

Din ce am cercetat eu consecințele pentru abaterile disciplinare sunt:

- avertismentul scris;
- retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus
- retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
- reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
- reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
- desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Ce poate face în această situauție angajatorul?
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
AdrianEV, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:53, 16 Iulie 2019
Mai sus ati mentionat ca , sanctiunea disciplinara pentru 3 (trei) absente nemotivate este desfacerea disciplinara a c.i.m. .. prin urmare, efectuati cercetarea disciplinara si aplicati sanctiunea.
Ok, asta pot face, dar rezultatul va fi concedierea angajatului lucru care nu-l afectează.

Eu mi-aș dori să fiu acoperit în perioada de preaviz, deoarece pierd bani dacă al pleacă. Conceptul de preaviz este să protejeze ambele parți în această situație eu pot fi protejat?
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2019
AdrianEV, utilizator
Cum pierdeti bani daca el pleaca ?

Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
Înțeleg perfect acest aspect, nu am sugerat să oblig pe nimeni să facă nimic.

Ideea e așa: angajatul ar trebui conform CIM să stea în preaviz 20 de zile lucrătoare. El dorește să stea doar 5. Iar eu nu am timp să angajez pe cineva așa de repede.

În cazul în care eu aplic desfacerea CIM pe motive disciplinare (absență) conform legii, pe el îl afectează cu ceva în afara de lipsa banilor pe care nu îi dorește?
Nu-l afecteaza cu nimic, desfacerea disciplinara a c.i.m.

Alte discuții în legătură

Demisie Ioana-M Ioana-M Buna seara, As avea nevoie de un raspuns daca se poate la urmatoarea situatie : in prezent lucrez la o agentie de turism si intre timp am gasit un alt job ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare - demisie, neprezentare in preaviz DENISA021 DENISA021 Buna ziua, am si eu nevoie urgent de un raspuns pentru a clarifica o situatie.Am un salariat care a plecat fara efectuarea celor 20 de zile lucratoare de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ripperu ripperu sper sa ma puteti ajuta cu niste raspunsuri.in data de 2 aprilie mi-am depus cererea de preaviz cu 45 de zile lucratoare si as vrea a nu stau asa mult pt k ... (vezi toată discuția)