avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat 90 zile in urma depasirii vitezei ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat 90 zile in urma depasirii vitezei legale

Buna ziua,

In data de 24.04.2009 am fost oprit pe A2 pentru depasirea vitezei maxime legale si mi s-a suspendat permisul pentru 3 luni. Am refuzat sa semnez procesul verbal asa ca politistul a oprit o alta masina si a pus soferul sa semneze ca martor. Mi-au dat dovada pentru 15 zile. Pana in ziua de azi 16.06.2009 nu am primit procesul verbal. Intrebarea mea este daca se poate face ceva din punct de vedere legal avand in vedere ca nu am procesul verbal ca sa-l contest.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: madriann , utilizator 08:47, 17 Iunie 2009
trebuie sa asteptati sosirea procesului verbal pentru a -l putea contesta. Veti avea la dispozitie 15 zile de la data la care il veti primi.
Plangerea impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala a fost constatata fapta, putandu-se trimite si prin posta. Plangerea nu se mai depune la serviciul politiei rutiere. Aceasta se intocmeste in 2 exemplare si trebuie sa fie insotita de:
- copia procesului-verbal de constatare a contraventiei;
- copia actului de identitate;
- copia dovezii de retinere a permisului de conducere, certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, a placutelor cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare a vehiculului ori, dupa caz, a autorizatiei de reparatii;
- copii ale oricaror alte acte sau documente in sustinerea plangerii.
Multumesc pentru raspuns.
Reproduc extrase din Codul Rutier:

Art. 50. -
(1) Vitezele maxime admise n afara localităţilor pentru categoriile şi subcategoriile de autovehicule prevăzute la art. 15 alin. (2) sunt:
a) 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E) şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A, B şi BE;

Art. 102
3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută n clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvrşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
e) depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Coroborand aceste doua prevederi legale rezulta ca Dvs. ati circulat cu o viteza cel putin egala cu 180 km/h (sau mai mare). Nu vi se pare prea riscanta aceasta viteza? La aceasta viteza distanta necesara opririi prin franare este de 257 m.!!!!!!!!!!!!
Viteza a fost 190 km/h. La momentul respectiv eram singur pe autostrada pe sensul respectiv de mers asa ca de pus in pericol ma puneam doar pe mine. Sa nu se inteleaga acum ca eu conduc mereu cu viteze de-astea periculoase. De obicei merg in limitele legii dar in ziua respectiva aveam o urgenta in familie. Plus ca nici politistii n-au fost prea corecti. Au dat drumul la radar cand eram pe la vreo 200 de metri de ei.
Revin la intrebarea mea din primul post. Se poate inainta o plangere avand in vedere ca politia n-a reusit pana acum sa-mi trimita procesul verbal? Nu se poate nimic daca nu am procesul verbal? Procesul verbal nu l-am semnat tocmai in ideea ca o sa-l contest. Daca l-au trimis pana acum nu stiu dar la mine n-a ajuns procesul verbal. De la politie n-am primit decat o comunicare ca am permisul de conducere suspendat pentru 90 de zile si ca daca sunt prins in trafic as face o infractiune. Comunicarea respectiva a fost completata la 3 zile dupa ce mi s-a retinut procesul verbal dar a ajuns dupa 1 luna.
cioan a scris:

Nu vi se pare prea riscanta aceasta viteza? La aceasta viteza distanta necesara opririi prin franare este de 257 m.!!!!!!!!!!!!

257 m pentru ce autoturism? Dacie, Trabant sau Ferrari? Frane pe disc pe 4 roti, pe 2, frane pe tamburi? Discuri de frana ventilate, ventilate&perforate, ceramice? Cu ABS sau fara? Franare progresiva sau ferma? Cum ati calculat de fapt aceasta distanta?

180 km/h viteza riscanta?! Posibil, dar sunt prea multi factori de considerat in aprecierea riscului: e.g. echiparea masinii, performanta franelor, experienta soferului, conditiile meteo (vant, ploaie), starea carosabilului (uscat/umed/pelicula de apa sau material - asfalt/beton, gradul denivelarlor) si multe altele.

Am circulat cu 215 km/h si in Germania (Munchen - Innsbruck, Munchen - Friederichshaffen) si pe A2 spre Constanta...conditii identice de autostrada (bine, o banda in plus in Germania), iar diferenta tine doar de legislatie: in Germania nu este limita de viteza pe Autostrada(si ca tot vorbim de risc...au trecut pe langa mine alde Seria 6 -7, Porsche, Mercedes cu viteze multisor peste 220 km/h). Ca o idee: au mult mai putine accidente decat noi!
Cam asta e cu "riscul" si cu "distanta de franare" ;).
Omul v-a cerut un sfat - lasati "dojana" si ajutati-l sa-si recupereze permisul. Daca a circulat cu 180 sau 190, e treaba dansului... sunt convins ca a avut motive personale care l-au determinat sa circule asa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radarele politiei Mihail Cazacioc Mihail Cazacioc Un cetatean a fost surprins de radar circuland cu viteza pe un segment de drum unde limita este de 50 Km/h si i s-a comunicat ca ar fi avut 102 km/h. I ... (vezi toată discuția)
Fiind incepator poti conduce pe autostrazi? carmenspata carmenspata BUNA ZIUA.AM OBTINUT PERMISUL DE CONDUCERE ACUM DOUA LUNI,SI AS VREA SA STIU DACA POT CONDUCE PE AUTOSTRAZILE DIN EUROPA..DORESC SA MERG IN GERMANIA CU MASINA ... (vezi toată discuția)
Radar filofteea filofteea Bună ziua, azi circuland pe un drum județean, la întrare în localitate sub tăblița de cu denumirea localității era și tăblița cu limita de 50 km/h. ... (vezi toată discuția)