avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

conditii de intrarea tatalui in concediu de crestere copil

Va rog sa ma ajutati cu o opinie privind urmatoarea situatie:

1. sotia este in concediu de crestere copil cu o durata de 2 ani (pentru primul copil), perioada martie 2014 - februarie 2016 ;
2. in acesta perioada sotia ramane insarcinata cu al doilea copil (care urmeaza a se naste in luna octombrie 2015, deci inainte de implinirea termenului de 2 ani de concediu pentru primul copil-februarie 2016);
3. Daca tatal ar intra in concediu de crestere copil, pentru al 2 lea copil (nascut in octombrie 2015), atunci ambii parinti ar fi in concediu crestere pentru cei doi copii in intervalul octombrie 2015 - februarie 2016 (cand mama s-ar reintorce la serviciu, dupa expirarea concediului de crestere a primului copil).

In aceste conditii, poate tatal sa solicite concediu de 2 ani pentru cresterea copilului? Daca da, de la ce data si in ce conditii.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: mikemc , utilizator 18:32, 1 Martie 2015
1. Nu se poate ca fiecare parinte sa fie in concediu crestere copil (CCC) pentru cate un copil, in acelasi timp.

2. - Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 atunci mama va intra direct din CCC1 in CCC2 incepand cu ziua urmatoare aceleia in care primul copil iplineste 2 ani (mama nu va mai beneficia de concediul de maternitate).
- Pe perioada de suprapunere (de cand se naste al doilea copil si pana se intra in CCC2) mama va beneficia de 600 lei lunar (pe langa indemnziatia pentru CCC1).

3. In aceasta situatie pentru CCC luat de tatal copilului sunt rezervate ultimele doua uni din CCC2.

4. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4^1
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Februarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc mult pentru raspuns.

Din cate am inteles, sotia poate ramane in continuare in CCC1 de la nasterea celui de-al doilea copil (oct.2015) pana in februarie 2016(cand expirara CCC1), data de la care poate depune o noua cerere pentru CCC2.
Valoarea indeminizatiei CCC1=CCC2, corect?

In situatia in care sotia alege sa se intoarca la serviciu dupa acesta data, poate aplica tatal pentru CC2?

Daca sotia decide sa se intorca la serviciu in timpul CCC1, pentru a beneficia de stimulentul de insertie si de celelalte drepturi acordate gravidelor prin lege, pentru al doilea copil, cand ar trebui sa o faca?

Inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului (31 martie) sau dupa aceasta data?

Multumesc,
1. Ati inteles bine cum trebuie sa procedati.

2. Tatal poate intra in CCC oricand doreste (pentru minimum o luna) si poate sta in CCC pana se termina si CCC2.

3. - Daca mama copilului reia activitatea dupa ce implineste copilul 1 an poate beneficia de stimulentul de insertie pana ce copilul imlineste 2 ani.
- Daca reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an va beneficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
- Nu poate beneficia in acelasi timp si de indemnizatie pentru CCC1 sau CCC2 si de stimulentul de insertie.
- De asemenea nu se poate ca mama sa beneficieze de stimulentul de insertie iar tatal, in acelasi timp, de indemnizatie pentru CCC.
Ultima modificare: Duminică, 1 Martie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil paiora paiora Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in concediu de crestere copil pentru o perioada de 2 ani, am nascut primul copil in februarie 2014. Acum ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil anamarianovac anamarianovac Buna ziua, Va rog sa-mi oferiti si mie suport in urmatoarea situatie. Eu sunt in concediu ingrijire copil de 10 luni. Am optat pentru perioada de doi ani ( ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil sorindan24 sorindan24 Am un copil de 8 luni si sotia a inceput serviciul de maxim o luna in conditiile in care copilu implinea 1 an in pe 20 aprilie 2016 iar de curand am aflat ca ... (vezi toată discuția)